Aszúborok nemzetközi versenye Tokaj-Hegyalján

A tokaj-hegyaljai Tarcalon rendezik meg - a világon először - VinAgora Botrytis 2004 címmel az aszúsodott szőlőből készülő "botrytizált borok" nemzetközi versenyét; a mácius 5-7. között tartandó vetélkedő szervezője a Magyar Szőlő és Borkultúra Kht.
László Ágnes, a rendezvény sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: a rangos borászati világeseményre a magyar történelmi borvidék egyik központjában, a tarcali Gróf Degenfeld Kastélyszállóban kerül sor; a nemzetközi zsűri tagjai Franciországból, Kanadából, Svájcból, Szlovákiából és Szlovéniából érkező neves borászok, borszakértők.
A VinAgora Botrytisre közel 150 minta érkezett – a hazaikon kívül 12 országból, a magyar minták többségét Tokaj-Hegyaljáról nevezték, de 10 olyan is szerepel a versengő nedűk között – például 4 Egerből – amelyek vörösborokból készültek. A Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht., amely 1992 óta rendezi meg a világ legelismertebb nyolc borversenyébe tartozó VinAgora Nemzetközi Borversenyt, 2002-ben elsőként csoportosította a “botrytizált borokat” külön, önálló kategóriába.
Ez a borkategória az esetek többségében édes borokból tevődik össze és ezeket tartják az édes borok legnemesebb, legritkább, és így legkülönlegesebb változatának. A világon számos helyen – Ausztriában, Svájcban, Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Dél-Afrikában – készülnek ilyen borok. Leghíresebb képviselői : a francia Sauternes-i és a magyar tokaj-hegyaljai aszúborok.
A szóvivő a rendezvény céljáról szólva kiemelte: jelentős nemzetközi nyilvánosságot, presztízst akarnak teremteni a versenynek, a díjazott boroknak és egyben ráirányítani a nemzetközi figyelmet Magyarországra, Tokajra, annak különleges termékére, a Tokaji Aszúra. A versenyre benevezett borok a borkínálat “legnemesebb” termékeinek számítanak. A szervezők tervei szerint a 10 legjobb bort “VinAgora Botrytis Top 10”-ként ajánlják a szakma és a fogyasztók figyelmébe. Az eredmények kihirdetésére, a kitűntető címek és a különdíjak ünnepélyes átadására március 11-én 11 órakor kerül sor Budapesten a Gerbeaud Cukrászdában.