Árpád, Benjámin, Benő2023. március 31., péntek
Kultúra

Heisenberg díszdoktorrá avatása Budapesten

National Geographic Magyarország

1964. március 5-én avatta díszdoktorrá az Eötvös Loránd Tudományegyetem Werner Heisenberget. A német fizikus a kvantummechanika megalapítójaként vonult be a tudománytörténetbe, de a második világháború idején játszott szerepe máig homályos, leginkább ez foglalkoztatja a vele foglalkozó szerzők többségét is.

„Az avatási ünnepség keretében a részecskefizika aktuális kérdéseiről tartott nagy érdeklődést kiváltó előadást. Budapesti tartózkodása alatt alkalmunk volt vele személyesen is beszélgetni a kvantummechanika értelmezése körüli vitákról, magyar elméleti fizikusoknak a témakörhöz kapcsolódó munkáiról, és a modern fizika filozófiát is érintő kérdéseiről. Ezeket az emlékeinket felidézve, nagy tisztelettel emlékezünk reá, mint a huszadik század fizikáját alapjaiban meghatározó szellemi óriásra” – írja a díszdoktorrá avatásról, illetve Werner Heisenberggel való találkozásáról Nagy Károly elméleti fizikus.

A kvantummechanika atyja

Heisenberg maga sokkal szerényebben ír műveiben tudományos tevékenységéről. A kvantummechanika bonyolult matematikai módszereiről megtudhatjuk például, hogy a német tudós igen rossz matematikus volt. Így amikor a hidrogénatomot, illetve az egyetlen protonból álló atommag körül keringő elektron pályáját próbálta leírni, nagyon nehézkes matematikai modellt választott. Az osztrák Schrödinger szép matematikai formulát talált, ezt nevezik azóta is Schrödinger-egyenletnek. Ám, ami a matematikában szép, a fizikában nem biztos, hogy hasznos. Heisenberg nehézkes módszere, a mátrixmechanika ugyanis később az összes atom leírására alkalmasnak bizonyult, vagyis általánosítható volt az összes elemre, általános modellé vált. Így Heisenberg a modern fizika, a kvantummechanika egyik megalapozójává vált, amiért 1932-ben Nobel-díjat is kapott.

Természetesen Heisenberg nemcsak a mátrixmechanikával foglalkozott. Híres határozatlansági relációja a tudomány határait jelölte ki. Ennek a tételének a lényege az, hogy egyszerre, vagyis egy időben egy részecske helye és sebessége (lendülete) nem határozható meg tökéletes pontossággal. Illetve: minél inkább szeretnénk a részecske helyét meghatározni, annál kevésbé tudjuk a lendületét megállapítani. És fordítva: minél jobban ismerjük a lendületét, annál kevésbé tudunk mit mondani a részecske helyéről.

Vita a világháború alatti szerepéről

Történészek és tudósok máig vitatkoznak arról, hogy Heisenberg igazat mondott-e második világháborús tevékenységéről. A kutatók elsősorban arra kíváncsiak, hogy milyen szerepet játszott a XX. század egyik legnagyobb elméje abban a kudarcba fulladt próbálkozásban, amelynek a célja egy atombomba kifejlesztése lett volna Hitler megrendelésére.

Hosszú évtizedeken át, a vádaskodások ellenére Heisenberg azt állította, hogy – jóllehet megértette az atombomba alapelvét – soha nem gondolt arra, hogy ilyen eszközt építsen, s inkább az atomenergia békés felhasználása felé terelte a német nukleáris programot.

Titkos találkozó Niels Bohrral

A The New York Times 2000-ben megjelent cikke szerint viszont 1941 szeptemberében, a háború alatt Heisenberg és Niels Bohr között egy titkos találkozóra került sor. Bohr dán tudós, Heisenberg tanítómestere volt, és szintén Nobel-díjat kapott a modern fizika megalapozásáért. (Heisenberg egyszer azt mondta, hogy a matematikát Göttingenben, a fizikát viszont Bohrtól tanulta meg.)

A koppenhágai megbeszélésről keveset lehet tudni, de az bizonyos, hogy szó esett a maghasadás esetleges felhasználásáról – bombaépítéshez. A kérdés csupán az, hogy Heisenberg megpróbált-e kiszedni valamilyen információt a dán Bohrtól a szövetségesek kutatásairól. Az is felmerült, hogy Heisenberg biztosítani akarta Bohrt arról, hogy a németeknek esélyük sincs egy ilyen szerkezet megépítésére, és tette ezt azért, nehogy Amerikában kifejlesszenek egy bombát.

Ellentmondó nyilatkozatok

Bohr, aki 1962-ben halt meg, nem sokkal a találkozó után azt állította, hogy Heisenberg megpróbált információkat szerezni tőle, sőt a dán tudós figyelmeztetett arra, hogy a németek megépíthetik a bombát. Heisenberg viszont cáfolta Bohrt, szerinte azt vitatták meg, visszautasíthatják-e a világ fizikusai, hogy ilyen fegyvereket kreáljanak, hatalmas anyagi és iszonyú emberi áldozatok árán. (Heisenberg egyébként a háború után ellenezte az atomfegyverek kifejlesztésére irányuló kutatásokat.)

Jéki László, a fizika történetével is foglalkozó szakíró Heisenberg kapcsán felidézi Teller Ede egyik korábbi kijelentését is. (Teller a hidrogénbomba atyja.) „Azt állítom, Heisenberg nem csak mondta Bohrnak: — ’Remélem, nem sikerül’, hanem komolyan nem is dolgozott rajta. Ő úgy csinált, mintha dolgozott volna. Ő szabotált… A nácik a legjobb emberre bízták az atombomba kifejlesztését és éppen azért, mert ő volt a legjobb, az atombombán nem dolgozott igazán.”

Tellerrel egybehangzóan ír a kérdésről a Svájcban működő egykori magyar-szovjet kém, Radó Sándor földrajztudós. Radó 1936 és 1944 között Svájcban egy szovjet hírszerző egységet vezetett, a szovjet hadsereg ezredese volt. Könyvében volt egy rövid utalás a német atomfegyverprogramra, ennek részleteiről Jéki levélben kérdezte a földrajztudóst. Radó 1978. május 18-i válaszlevele így szólt: „Egy svájci fizikus közvetítésével egyik összekötőm megtudta, hogy Werner Heisenberg Nobel-díjast, a vezető német atomfizikust a náci hatóságok jó szóval és fenyegetésekkel igyekeznek a maghasadás katonai célokra való felhasználásának fejlesztésére, ő azonban mindent megtesz, hogy kutatásait lassítsa és ne jusson döntő eredményekhez.”

Ellenálló volt?

Más források szerint Heisenberg egyébként tagja volt annak a „Szerda Társaságnak”, amelynek más résztvevői a Hitler elleni összeesküvés tevékeny szereplői voltak, így joggal vethető fel a tudatlanság mellett esetleg más magyarázat is arra, hogy a német fizikus és társai – köztük Otto Hahn, a maghasadás felfedezője – miért nem tudtak atombombát kreálni.

A The New York Times megjegyzi azt is, hogy Heisenberg patriotizmusa ellenére soha nem volt a nácik híve, sőt fel is lépett a „zsidó tudomány” elleni támadásaikkal szemben, például azzal, hogy továbbra is tanította Einstein relativitáselméletét. A német tudós alkalomadtán segített olyan kutatóknak, akiket üldözött a Harmadik Birodalom. A háború után a szövetségesek mégis internálták Heisenberget és munkatársait, s egy angliai udvarházban lehallgatták a fogva tartott atomtudósok beszélgetéseit. Fontos szempont volt ekkor a nyugati győztes hatalmak számára az is, hogy az oroszoktól minél inkább elszigetelve tartsák a feltételezett német bombafejlesztőket.

Később Heisenberg visszatérhetett Németországba. 1946 és 1958 között Göttingenben dolgozott, majd 1958-ban Münchenbe költözött át, ahol a Max Planck Fizikai Intézet igazgatója lett.

Több ezer éves horgot találtak

Több ezer éves horgot találtak

A régészek úgy gondolják, hogy a horoggal cápákat foghattak ki.

Tragikus sorsú festőművész

Tragikus sorsú festőművész

1853. március 30-án született Vincent Willem van Gogh holland festő, akiről halála után a pályatárs Camille Pissarro azt mondta: „Ez az ember vagy őrült volt, vagy megelőzött mindenkit, de nem tartom kizártnak, hogy mindkettő igaz".

Több ezer állati koponyát találtak II. Ramszesz templomában

Több ezer állati koponyát találtak II. Ramszesz templomában

Egy óbirodalmi palota maradványait is megtalálták az egyiptomi Abüdosznál.

Elfeledett sír bukkant elő a gazból

Elfeledett sír bukkant elő a gazból

A bronzkori nyughelyet az 1980-as években tárták fel, ám utóbb ellepte a növényzet.

Véreztetéséhez használt csonteszközök

Véreztetéséhez használt csonteszközök

A 7000 éves tárgyak Szudánban kerültek elő, és a térség újkőkori pásztoraitól származnak.

National Geographic 2023. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket