Rákkeltő, mérgező vegyszerek a boltokban vásárolt salátákban

A Greenpeace szúrópróbaszerűen nagy élelmiszerüzletekben vásárolt salátákat vizsgáltatott meg. Akadt olyan saláta, amelyben a gombaölő szer a megengedett érték 32-szerese volt, ráadásul a szer több bomlásterméke fokozottan rákkeltő.
A Greenpeace Tescoban, Kaiser’s-ben, CBA-ban, Match-ben, Tempoban, Sparban és három különféle piacon vásárolt salátát vizsgáltatott be egy független osztrák laboratóriummal.
Az eredmények megdöbbentőek: valamilyen növényvédőszert minden saláta tartalmazott. A szervezet leginkább a ditio-karbamát (DTC) gombaölő szer jelenlétére és mennyiségére volt kíváncsi: a kilenc salátából nyolc DTC negatív volt, ám egy, CBA-ban vásárolt zöldség DTC-tartalma 159 mg/kg volt.
Zöldségekben és gyümölcsökben 1-5 mg/kg az a maximális ditio-karbamát mennyiség, amelyet egészségügyi kockázat nélkül fogyaszthatunk. Az ominózus saláta tehát a megengedett érték 32-szeresét tartalmazta. Az Európai Unió vonatkozó jogszabályai a ditio-karbamátok elfogadható napi felvételét saláták esetében 0.03 mg/kg-ban szabták meg. A Greenpeace által most vizsgált salátából ha egy 70 kg-os felnőtt 25 dkg-ot elfogyaszt, akkor a megengedett maximális érték 19-szeresét viszi be a szervezetébe.
A ditio-karbamátok többsége irritálja a bőrt és a légzőszerveket, az EU-ban káros, és irritáló gombaölő szerként regisztrálták. A zöldségekben leggyakrabban előforduló szermaradék egyik bomlásterméke az ETU (etilén-tiokarbamid), amely károsan hat a pajzsmirigyre, valamint az USA Környezetvédelmi Ügynöksége (az EPA) szerint rákkeltő, azaz karcinogén anyag. Magas maradékértékek krónikus hatásaként ezen felül a következő hatások jelentkezhetnek: csökkenti a betegség-ellenálló képességet, hormonális szabályozási zavarokat vált ki, az embrió fejlődési zavarait okozza, károsítja az örökítőanyagot.
Minden ditio-karbomát bomlástermékei között megtalálható a CS2 (a karbon-diszulfid) nevezetű veszélyes idegméreg. Káros az idegrendszerre, fejfájást, szédülést, fáradságot okozhat, valamint csökkentheti a koncentráló-képességet. Nagy mennyiség bevitelekor görcsök, paralízis, izomsorvadás és látási zavarok jelentkezhetnek. Mindezen súlyos hatásokat nagymértékben növeli, ha a nagy dózisú gombaölő szerrel telített zöldség, gyümölcs mellé alkoholt is fogyasztunk.
A fejessaláták negatív rekordját eddig egy tiszaújvárosi, 1997-ben vizsgált saláta tartotta: ebben akkor 92 mg/kg ditio-karbamátot regisztráltak.
Forrás: Greenpeace Magyarország