Malvin, Teréz2022. október 01., szombat
Kultúra

Keresztesek a keresztények ellen – 800 éve foglalták el Bizáncot

National Geographic Magyarország

Nyolcszáz évvel ezelőtt, 1204. április 12-én, a negyedik keresztes hadjárat résztvevői elfoglalták és kirabolták Európa legnagyobb városát, Bizáncot. Az anyagi veszteségeknél azonban többet vesztett a város és az egyetemes kultúra: az ókori és keleti világ összegyűjtött szellemi kincseit.

III. Ince (Innocentius) pápa hirdette ki az új keresztes hadjáratot 1201-ben. A gyülekező hadak többsége francia lovagokból és zsoldosokból, illetve a szállításukat elvállaló velencei katonákból állt. A kereskedőváros vállalta 4500 lovag, 9000 csatlós és 20 000 zsoldos áthajózását és ötven hadigálya építését az eredetileg Egyiptom ellen felvonuló keresztes seregek számára. A Velence és a keresztes hadak fővezére, Monferrat Bonifác közötti tárgyalások majdnem másfél évig tartottak, a szállításért cserébe Enrico Dandolo dózse 85 ezer márka fizetséget kért, amit négy részletben kellett megtéríteni.

A nagy átverés

Velence rendkívüli segítőkészségének okát csak később ismerhette meg a hadjáratot meghirdető pápa. Enrico Dandolo ugyanis magánhadseregként akarta felhasználni a gyülekező katonákat. Velence két célt tűzött maga elé: elfoglalni a magyar uralom alatt lévő Dalmáciát és Zára várát, illetve megszerezni a keleti kereskedelem központját, Konstantinápolyt. A pápai seregek főparancsnokát könnyen sarokba tudta szorítani, amikor a bérleti díj következő részlete késedelmet szenvedett. Ultimátumot adott át Monferrat őrgrófnak: vagy szétoszlatja a sereget, vagy Zára ellen vonulnak. A fővezér nem hagyhatta szétszéledni a nehezen összegyűjtött csapatait, és kényszerű igent mondott a javaslatra. A pápa sem ellenkezhetett, bár semmi nem indokolhatta az Imre magyar király elleni hadjáratot. Zára városa 1202 novemberében megadta magát.

A művelt Kelet

A 13. században az európai civilizáció fővárosa Konstantinápoly volt. A város a Római Birodalom utódaként hatalmas szellemi és anyagi kincs örökösének tekintette magát, polgáraik önmagukat rómaiaknak hívták, szemben a nyugaton élő „latinokkal”. A birodalom kezében tartotta a kelet-nyugat irányú kereskedelmet, amely busás hasznot hozott a városnak, itt hoztak létre telepeket Genova, Pisa és Velence kereskedői is, persze jókora díj fejében.

A birodalom politikai helyzete azonban korántsem volt irigylésre méltó, Izsák császárt és fiát fivére, III. Alexiosz börtönbe vetette, ezért hatalma bizonytalan lábakon állt. A fogoly fiú velencei kereskedők segítségével megszökött, s Zára vára alatt felkereste a keresztény hadakat és segítséget kért uralma visszaszerzéséhez. Nikétász Khoniatész így írta le a „tárgyalást”: „Ezek a lelkiismeretlen és ravasz, agyafúrt férfiak lelkére beszéltek… és rábírták, hogy esküvel fogadja nekik azt, amit semmiképpen nem tudott teljesíteni. Tengernyi pénzt követeltek (kétszázezer márkát), és ama gyermek és ügyefogyott férfi bólintott rá… s ami még rosszabb mindennél: hitének elhagyását és a latin dogmák elfogadását…” A gyors meggazdagodásra lehetőséget kapott katonákat nem kellett tovább győzködni, de a pápa még ellenállt. A keresztes hadjáratokba hívó pápai bulla szövege szerint a keresztesek nem támadhatnak keresztényekre, ha menekülni akartak a kiátkozástól és a pokoltól. Bizánc azonban keresztény volt még akkor is, ha Rómában szakadároknak tartották őket. III. Ince előtt azonban felrémlett az egyházegyesítés reménye, ennek a csábításnak nem tudott ellenállni és a bulla szövegébe beillesztette az „igaz keresztények” elleni támadás tilalmát. Márpedig Konstantinápoly nem volt „igaz keresztény”. Más források szerint a pápa megtiltotta a város ostromát, csak annak elfoglalása után fogadta el a kialakult helyzetet.

Az ostrom

1203. nyarán érkeztek meg a keresztesek a város falai alá. Geoffroy de Villehardouin, a hadjárat leírója maga is csodálatba esett a látványtól: „el sem tudták volna képzelni, hogy létezik a világon ilyen hatalmas város, ilyen magas falakkal, ilyen félelmetes bástyákkal. (…) Higgyék el, nem akadt ember, akinek ne remegett volna meg a szíve mindezek láttán”. Az első ostrom igazából nem járt vérontással, a trónbitorló III. Alexiosz a keresztény seregek megérkezésekor elmenekült. A birodalom nemesei (a „bizánci politika” nevéhez méltóan) rögtön kihozatták Izsákot a börtönből, majd a keresztesekkel érkező trónkövetelőt császárrá koronázták.

Az új uralkodó megpróbált minden ígéretéhez hű maradni, de a hatalmas fizetséget nem tudta előteremteni. A lovagok és zsoldosok viszont egyre többet garázdálkodtak a városban. A felkelés akkor robbant ki, mikor a flandriai keresztesek fosztogatás közben felgyújtották a város egy részét.

A császárt megfojtották és a felkelők vezére V. Alexiosz néven trónra lépett. Monferrat seregei újból ostromra készültek, a támadást az is elősegítette, hogy a birodalmi hajóhad nem tudott kifutni a tengerre: A császári kegyencek évek óta lopkodták a raktárakat, elköltötték a fegyverkezésre szánt pénzt, maguk hasznára kiárusították a készleteket.” Április 9-én kezdődő ostrom csupán négy napig tartott, az új császár elmenekülésével Konstantinápoly ismét megadta magát.

Megtorlás

Niketasz Kominatosz görög történetíró szerint: „Te, aki szépséget és műveltséget hordoztad magadban: mocskos lettél és beszennyeztek téged, aki oly büszke voltál. (…) A hitetlenek nem bántak így Jeruzsálemmel, mint teveled a latinok.” A három napig tartó fosztogatások nem kímélték a templomokat és kolostorokat sem, ekkor került nyugatra a Krisztus testét fedő lepel is. Az erőszakoskodásra utal az a parancs is, amely megtiltotta a nők és apácák elleni erőszakot.

A Kelet-Római Birodalom területét végül négy részre osztották fel, az új császár Baudouin gróf lett, aki gyenge jelleme miatt könnyen irányítható volt. Az ortodox egyház Morosini velencei pátriáka kezébe került, erőszakos térítése csak növelte a „latinok” elleni ellenszenvet. Csupán néhány évtizedig maradt fenn az új állam (Romania), 1261-ben Paleologosz Mihály visszaállította a régi birodalmat.

Hozzászólások

Egy úszó vár maradványaira bukkantak

Egy úszó vár maradványaira bukkantak

Az erődszerű hajó roncsát az 1970-es években találták meg, de még most is zajlanak a feltárások.

Korhadó padló buktatta le a nácik ellenségeit

Korhadó padló buktatta le a nácik ellenségeit

A norvégiai Bergen egyik legfőbb nevezetessége a Bryggen. A régi, fából épült városrész középkori eredetű, de modern történelme is igen izgalmas.

Egy Pompejinél kétezer évvel ősibb települést is betemetett a Vezúv

Egy Pompejinél kétezer évvel ősibb települést is betemetett a Vezúv

Afragola vizsgálata Pompejihez hasonlóan nagyban hozzájárulhat a korabeli mindennapok megismeréséhez.

Ősi templomokra bukkantak egy indiai erdőben

Ősi templomokra bukkantak egy indiai erdőben

Az érintett régióban 1938-ban folytattak utoljára átfogó régészeti vizsgálatot.

Ősi obszidiánbányákra bukkantak Mexikóban

Ősi obszidiánbányákra bukkantak Mexikóban

A lelőhelyekről az anyagot Teotihuacanba, Latin-Amerika egyik legjelentősebb ősi városába szállították.

National Geographic 2022. szeptemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket