Ferenc, Olívia2023. december 03., vasárnap
Kultúra

Kambodzsai kalandozások – Angkortól Pol Potig

National Geographic Magyarország

Kambodzsában béke van. És bár még kísért a múlt, nincs több gerilla az országban, néhány éve pedig megkezdődött Angkor feltárása is. A turista még nagyon kevés: most kell felfedezni Kambodzsát.

Időutazás – tömegközlekedés nélkül

Szárazon, Thaiföldön keresztül érkezünk meg az egykori Khmer birodalomba.

Poipet. A tisztaüveg luxuskaszinók árnyékában kedvetlenül nézem a mezítlábas szállítómunkások légióját, amint mázsányi terhükkel egyensúlyoznak. Mások gumikerekű kordét húznak. Szerencsénk van, a helyi vízummaffiából egy olcsóbbat sikerül kifognunk, alig fizetünk rá. Az utazással már nincs ekkora szerencsénk, alkudozási rutinunk sokat kopott tavalyi távol-keleti utunk óta, s még nem ismerjük a helyi árakat sem.

Angkor, a fő látványosság, a világ csodája mintegy kétszáz kilométerre van a thai szomszédtól, de – ez utóbb derült ki – öt órát nyugodtan számolhatunk az útra, további fél-egy órát alkudozásra és a megfelelő jármű kiválasztására. Tömegközlekedés ugyanis nincs Kambodzsában, és hamarosan kiderül, hogy aszfaltutak se.

Nincs kép

A járműkínálat a kisteherautóra szorítkozik, az alternatívát mindössze az jelentheti, hogy kívül, a platón vagy belül akarunk utazni. Belül 20.000 riel (a helyi pénz), kívül 10.000, ezen kívül romantikusak vagyunk, így a platón utazva a finom nap alatt időzve képzeljük el az utazást Angkorig. Az ebédlőasztal méretű platón azonban meg kell osztoznunk mással is: több zsák zöldséggel, tyúkketreccel, gumiabronccsal (később, a defektnél hasznát vettük), kosarakkal, továbbá nyolc helybelivel. Talpalatnyi hely jut csak, jómagam guggolva töltök másfél órát. Nem tudom, hogy remek dolgom van, mert a következő városban további csomagok érkeznek, és további utasok, szám szerint tízen. Fürtökben lógunk a furgonról, és mivel a kátyús betonút is rég elfogyott, négy órát zötykölődünk a jellegzetes trópusi vörös földúton, leszakadt hidakon, a mélység fölött egyensúlyozva, míg vastagon bevon minket a vörös por. Természetesen alaposan leégünk.

Jól esik a fürdés Siem Riep-ben.

 

Angkor, a dicső múlt

Siem Riep-nek hívják a kisvárost, ahol tanyát kell verni – akár már pár dollárért –, hiszen innen vezet az út a romokhoz.

Mi is Angkor? Az elhagyott ősi khmer város, amit visszahódított a vadon, a majmok. Angkor nem egyetlen nagy vár, vagy pagoda, hanem egy egész világ, száz templom (wat), gigantikus fejekkel, végtelen kobrakígyóval díszített utakkal, városfalakkal, vizes árkokkal, hatalmas diadalívre emlékeztető kapukkal. A kisebb megyényi területen elhelyezkedő épületek a IX. és a XIV. század között épültek, amikor a khmer civilizáció elérte csúcsát. Angkor volt a főváros, ahonnan a Dél-Vietnámtól egészen Burmáig elterülő hatalmas birodalmat kormányozták, többek között II. Jayavarman (802-850), a legnagyobb építtető.

Nincs kép

A lenyűgöző watok közül méreteivel, szépségével emelkedik ki Angkor Wat, a világ talán legnagyobb, de mindenképpen leggyönyörűbb vallásos ihletésű építménye. Feltehetően II. Suryavarman temetkezési templomának készült a XII. század első felében. A négyzet alapú templomrendszert másfél kilométeres mesterséges tó veszi körül.

A világon semmihez sem fogható a látvány. A vizes árkon áthaladva jutunk a templom első gyűrűjéhez, melynek falait végtelen domborművek díszítik. A sarkoknál tornyok törik meg a monotóniát. A falon belül található épület háromemeletes, felül négy szimmetrikus medencét alakítottak ki. Meredek lépcső vezet fel a medencékig majd tovább az épületkomplexum szívéhez, a legnagyobb toronyhoz. Nyaktörő mutatvány felkapaszkodni a keskeny lépcsőn olyan magasba, de amit föntről látni, megéri az erőfeszítést.

 

Along Veng – a pokol kapuja

Több tízezer taposóakna

Kambodzsában több tízezer taposóakna van a föld alatt, az utak mellett, az erdőben, települések környékén. Angkort és környékét megtisztították, de minden akna felszámolása éveket vesz még igénybe, a nemzetközi erőfeszítések dacára is. Az aknákat a vietnámi hadsereg és a Vörös Khmerek fektették, hogy megnehezítsék a reguláris hadsereg mozgását. Az akna nyomás alatt azonnal robban, és letépi a szerencsétlenül járt lábát. Kambodzsában negyvenezer nyomorék van.

A sors furcsa fintora, hogy a világ egyik csodájától a világ egyik borzalmába csöppenünk. Along Veng-nek hívják a pokol kapuját, melyet a rémuralmáról ismert Pol Pot tett híressé; itt töltötte utolsó éveit. A Siem Riep-től száz kilométerre fekvő településre nem visz csak egy, az őserdőn keresztül dózerolt földút, mely az esős évszakban gyakorlatilag járhatatlan. A rövid út négy és fél óránkat veszi igénybe.

Tanulva a poipeti élményből, belül foglalunk helyet, de nem nyerünk sokat, mert kettőnknek szűk az egyetlen ülés, de legalább nincs por. Taposó akna viszont annál több. Az út mindkét oldalán piros halálfejes táblák figyelmeztetnek a veszélyre, és ez még a jobbik eset, mert sok piros szalaggal körbe kerített krátert is láttunk.

A Vörös Khmerek egykori vadászmezején vagyunk. Felkeressük Pol Pot, majd Ta Mok, a mészáros házát, mely közvetlenül a thai határ mellé épült az őserdőbe, a világ egyik legelaknásítottabb területén. Helyi vezető nélkül életveszélyes a megközelítésük. Múzeum, kerítés, jegyszedő nincs, a részben lerombolt ház magányosan áll a fás sziklaszirten. A helyi vezető – maga is Pol Pot tisztelője – megmutatja nekünk az eldugott tisztást, ahol elhamvasztották a diktátort és a kis oltárt, mely a csontjait őrzi. Friss adományt és füstölőket látunk a palatetővel fedett groteszk sír felett.

Szürkül, nem találunk visszainduló kisteherautót: egy helyi szegényes étteremben kanállal és pálcikával elfogyasztjuk kéthetes kambodzsai tartózkodásunk legfinomabb levesét, majd a maláriafertőzés elkerülése miatt moszkitóháló alatt megalszunk egy helyi vendégházban.

 

Chong Kneas – az úszó falu

Kambodzsában két úszó falu is található, mindkettő a Tonlé Sap folyón. Chong Kneas Siem Riep-ből bérmotorkerékpárral olcsón elérhető, innen motorcsónakkal haladunk tovább. Az úszó falu, nem metafora, valóban úszik, csónakokra szerelt fa- és nádházak horgonyoznak a kétbalatonnyi tóvá szélesedő folyó közepén. Az itt lakók megélhetését a halfarmok, ezek a sűrű nádkerítéssel elkerített tavak jelentik – és most már a turisták is. Turistacsapdaként ál-krokodilfarmban is gyönyörködhetnek a hüllők szerelmesei, aligátorok ugyanis itt nem élnek vadon.

Nincs kép

A halfeldolgozásnak több módját gyakorolják a Chong Kneas-iak, leggyakoribb a napon szárítás, de itt készül a híres halszósz is, mely a távol-keleti és khmer konyha nélkülözhetetlen és ízletes eleme. A párszáz ladikon ringó épület között találunk lakóházakat, javítóműhelyt, szatócsboltot, butikot, éttermet, sertésólakat, sőt még templomot is, mivel a kis falut két etnikum alkotja a helyi khmerek és vietnámiak, utóbbiakat a franciák térítették meg gyarmatosító korukban.

 

Pnom-Penh – a vibráló főváros

Pol Pot rémuralma

Pol Pot eredeti nevén Saloth Sar 1925-ban született. Párizsi tanulmányi során ismerkedik meg Marx eszméivel, hazatérve a kommunista párt szervezetében dolgozik, majd a párt főtitkára és a gerilla hadsereg, a Vörös Khmerek vezére lesz. 1975-ben fegyverrel ragadja magához a hatalmat, majd hozzá lát, hogy megvalósítsa maoista falusi gazdaságokon alapuló rögeszméit. Megszakítja a kapcsolatot a Nyugattal, eltörli a pénzt, bezárja az iskolákat, a városok lakosságát vidékre vezényli rabszolgamunkára. A radikális célok megvalósítása érdekében az erőszaktól sem riadtak vissza. Kb. kétmillió ember – a lakosság ötöde – halt meg a kényszermunka vagy kivégzések következtében a rezsim megbuktatásáig. Pol Pot 1998-ban halt meg Along Vengben – szívrohamban.

A Mekong és a Tonlé Sap torkolatában fekszik az egymillió lelket számláló vibráló főváros Pnom-Penh. Zsúfoltsága és kaotikus közlekedése azonnal feltűnik az érkezőnek. Időbe telik rendszert vinni a káoszba, miként annak kiderítése is, hogy melyik a hivatalos haladási irány. Jobbra hajts a hivatalos rendszer, de az úttest mindkét oldalán közlekednek járművek, egy-két autó, szekerek, kordék és főleg motorok. Az autók többsége mégis jobbkormányos.

A kereszteződés neuralgikus pont. Közlekedési lámpáknak híre-hamva sincs, valószínűleg szabályoknak se nagyon. Motorhoz például nem kell jogosítvány, és nincs életkori megkötés sem, csak el kell érni a pedált. Láttunk hétéves forma gyereket is motorozni, állva, mert ülve nem érte el a féket. Egy kismotoron három ember is ülhet, vagy akár egy egész család, csomagokkal. Irigykedve bámészkodunk.

A bámészkodás a legjobb időtöltés Pnom-Penh-ben, a város vibráló mindennapjainak bámulása, azért is, mert a klasszikus értelemben vett turista látványosságok limitáltak. El lehet tölteni egy kellemes délelőttöt a királyi palotában, vagy a nemzeti múzeumban, egy estét vagy délutánt a folyóparton, és van néhány gyönyörű gyarmati stílusban készült épület is.

Az S21 nem tartozik ezek közé. Az S21, eredetileg iskola volt, az erre felé jellegzetes U-alakban elrendezett épületekkel, melyet a Vörös Khmer rezsim alakított börtönné, kínzókamrák egész sorával. Az 1975-től 1979-ig, hatalmon lévő rendszer ezreket pusztított el, sokszor – miként a nácik – lefényképezték rémtetteiket. A pokoli hely minden szobája bejárható, fényképek, dokumentumok, a túlélők vallomásai segítik megérteni a megérthetetlent.

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket