Adorján, Adrián2024. március 05., kedd
Kultúra

250 éve született a Nemzeti Múzeum alapítója, Széchényi Ferenc

National Geographic Magyarország

250 évvel ezelőtt, 1754. április 28-án született gróf Széchényi Ferenc, Magyarország legnagyobb könyvtárának és a Nemzeti Múzeumnak a megalapítója. Érdemeit sokszor háttérbe szorítja fiának, a legnagyobb magyarnak, Széchenyi Istvánnak az emléke.

Az ország egyik legnagyobb földesura politikai szerepvállalása sok vitát váltott ki életében, de mecénási tevékenységét általános tisztelet övezte.

Gróf Széchényi Zsigmond fia Széplakon látta meg a napvilágot a család ötödik gyermekeként. Középiskoláit Sopronban és Szombathelyen végezte, majd a bécsi székhelyű, és jezsuita irányítás alatt lévő Theresianum tanulója lett. Az iskola a magyar arisztokrácia ifjait oktatta nyelvekre, jogra és a diplomácia fortélyaira. A tantestület kiváló tagja volt Denis Mihály, aki az intézmény könyvtárát vezette. Hatását mi sem mutatja jobban, mint az, hogy Magyarország legnagyobb magánkönyvtárait létrehozó arisztokraták (Apponyi Antal, Batthyány Ignác, Festetich György) mindannyian nála tanultak. Széchényi csupán két évet maradt Bécsben, 1774-ben, az alábbi jellemzéssel engedték útjára: „Tehetségei és lelki ereje kiválók. Középszerű szorgalom mellett mégis előremenetelt tett. Erkölcsei jók”.

Politikai élet

Hazaérkezése után azonnal átvette az örökségét (apja 1769-ben meghalt) és a közigazgatásban helyezkedett el. Politikai pályafutását azonban magánéleti problémák zavarták meg, beleszeretett testvére feleségébe, Festetich Juliannába. Széchényi szerencséjére-szerencsétlenségére testvére rövidesen meghalt, így a szülők engedélyével elvehette az özvegyet. Közben lassan haladt a politikai ranglétrán, a királyi tábla jurátusából, kamarás majd táblabíró lett. A királyi figyelem 1783-ban fordult felé, amikor kinevezték a horvát bán helyettesének és királyi biztosnak. Ő felügyelte a sziszeki út, a Dráva-híd építését, a kanizsai láp kiszárítását, tehát a térség – mai kifejezéssel élve – infrastruktúrájának fejlesztését.

Az uralkodó bizalmának töretlenségét mutatja az a tény, hogy II. József közigazgatási reformja után királyi biztossá nevezték ki. Ennek elfogadásával azonban a magyar nemesség haragját fordította maga ellen, akik az ország függetlenségének megcsonkítását látták a rendeletben. Az eddig lojális nemes úr meghátrálni kényszerült. Lemondását az is elősegítette, hogy ő sem értett egyet a király nyelvrendeletével és a korona Bécsbe szállításával.
1786-ban orvosi igazolással tudott megszabadulni terhessé vált feladatától – „veleszületett ideggyengeségről és ingerlékenységről” írt a doktor.

Közéleti pályafutását 1786-ban felfüggesztve, európai utazást tesz. Angliai utazásáról külön naplót vezetett, lenyűgözte az ország fejlődése, mind ipari, mind mezőgazdasági téren. A technika iránti érdeklődés is családi vonás lehet a Széchényieknél.

II. József halála után ismét visszatér a politikai életbe, tagja lesz annak a küldöttségnek, amely a török szultánnal köti meg az új békét, majd az ország és a király megbízásából Itália államait látogatja meg. Küldetése rendkívül sikeres volt. A nápolyi király megbecsülése jeléül magyar viseletben fogadja a grófot és első külföldiként a Szent-Januárius rend lovagjává üti. Kezdeményezi Széchényi követté való kinevezését, amit azonban a gróf nem vállal el.

Az Országgyűlés felsőházi tagjaként szerepet vállal a reformokat előkészítő bizottságok munkájában, ám két év múlva már eredménytelennek érzi erőfeszítéseit és javasolja a királynak azok feloszlatását. Ezt a lépését sokan azzal magyarázzák, hogy erőteljesebb változásokat akart, ezért is csatlakozott a szabadkőművesekhez. Martinovics leleplezését követően nevét nem hozzák összefüggésbe a mozgalommal, annak ellenére, hogy Hajnóczy (korábbi titkára, akit a Martinovics-féle összeesküvés nyomán kivégeztek) az ő nagycenki kastélyában készítette el a röpiratokat.

Ez az élmény végérvényesen megváltoztatta, ezek után az udvar támogatója lett. 1799-ben kinevezik a Hétszemélyes tábla tagjává, majd királyi főkamarássá, illetve Sopron vármegye főispánjává. 1811-ben végleg visszavonul, és Bécsbe költözik. Egész politikájáról gróf Dessewffy József, kissé igaztalanul, így ír: „gróf Széchényi gyenge lelkű úgy, mint szemű volt mindenkoron”.

„Egy szent hazafi”

Gróf Széchényi Ferenc mecénási tevékenysége több elismerést érdemel, és tartósabb eredménnyel is járt. A Theresianum „örökségeként” megkezdte horpácsi könyvtárának rendszerezését és kibővítését. A francia Enciklopédiától a külföldi folyóiratokig mindent gyűjtött, állandó vendége volt a bécsi antikváriumoknak, ahol irodalmi alkotásokat, technikai könyveket egyaránt vásárolt. Nemcsak gyűjtötte, de támogatta is az irodalmi és nyelvi remekművek kiadását, Csokonai „Orpheus”-át, a Magyar Hírmondót, a Debreceni gramatikát, a Magyar Kurírt és a Magyar Múzeum folyóiratot. Tessedik Sámuel is a gróf segítségének köszönheti „A paraszt ember Magyarországon” című könyvének kiadatását. Idegen nyelvű alkotások lefordítására szerződtette Bárány Pétert, később irodalmi társaságot szervezett füredi kastélyában.

A könyvtár

Széchényi horpácsi könyvtárából fejlődik ki az Országos Széchényi Könyvtár. Az ötletet Kovachich Márton, a magyar alkotmány- és jogtörténet alapítója, vetette fel. A tudós munkájához kért támogatást, amit a gróf akkor adott meg, amikor ígéretet kapott Kovachichtól: minden általa tanulmányozott kéziratról másolatot készít Széchényi számára. A gyűjtés egyre inkább a magyar történelmi emlékekre és kéziratokra korlátozódott, Széchényi teljes könyvtárakat vásárolt itthon és külföldön is.

Az adományozásra 1802. november 25-én kerül sor, a pesti papnevelde ad otthont 11 884 nyomtatványból, 15 ezer kötetnyi könyvből, 1152 kéziratból, 142 térképből és rézmetszetből, 2029 nemesi címerből és 2665 éremből álló gyűjteménynek. Az adományt később kiegészítette ásvány- (ez lett az ásványtár alapja) és éremgyűjteményével. Adománylevelében arra kérte a királyt, hogy az általa létrehozott intézménybe minden nyomtatásban megjelent műből néhány darabot elhelyezhessenek, ezt nevezik köteles példánynak.

Az Országgyűlés 1807-es XXIV. törvénycikkelyben fejezte ki háláját az adományozónak:
„Az ország karai és rendjei hálás érzéssel ünneplik gróf Széchényi Ferenc királyi főkamarásmester bőkezűségét és a közjó előmozdítását célzó igyekezetét, mely szerint dicső emlékű őseinek nyomaiba lépve, nagy gonddal és költséggel összegyűjtött gazdag és válogatott könyvtárát a magyar nemzetre teljes joggal átruházta s ezzel a felállítandó Nemzeti Múzeum alapját dicséretes buzgalommal megvetette”.

A gyűjtemény 1847-ben, Pollack Mihály által tervezett klasszicista épületben, lett végérvényesen elhelyezve. Széchényi Ferenc a politikától teljesen visszavonulva, vallási buzgalomba merülve élte le utolsó éveit Bécsben. 1820. december 13-án hunyt el.

A színek nevei

A színek nevei

Számos októl függ, hogy egy nyelv milyen színeknek ad neveket, egy új tényezőt tártak fel a névadásban.

Ókori lovassági felszerelésekre bukkantak egy szigeten

Ókori lovassági felszerelésekre bukkantak egy szigeten

A tárgyakat egy amatőr fémkereső fedezte fel egy walesi szigeten.

Gyönyörű freskót tártak fel Pompejiben

Gyönyörű freskót tártak fel Pompejiben

A falfestményen egy, a görög mitológiából ismert jelenet látható.

Lámpások városa – élő történelem és hagyomány

Lámpások városa – élő történelem és hagyomány

A vietnámi Hoi An (Hội An) óvárosa 1999 óta az UNESCO Világörökség része, a kézművesség és népművészet ma is megélhetésül szolgál a legtöbb lakosnak, ahogyan évszázadok óta. Kiváló minőségű textil, bőr, valamint kerámia tárgyakat készítenek. A város őrzi a 15-19. századi délkelet-ázsiai kereskedelmi kikötővárosok képét. Épületei és utcaterve a helyi és a külföldi – kínai, japán és európai – hatások keverékét tükrözik. Különös, mégis „egységes kavalkádot” mutat.

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

A rézből készült tőr egy magas státuszú személyhez tartozott.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket