Ambrus, Ambrózia2023. december 07., csütörtök
Kultúra

Szenzációs korai maja emlékeket találtak

National Geographic Magyarország

Az egykori maja városban, a ma Gutemala területén fekvő Civalban egy olasz régész szenzációs leletekre bukkant a Kr. e. 200 és 150 közötti időszakból. A különleges leletek alapján a kutatóknak újra kell gondolniuk, hogy a maja kultúra virágkorát 400-1000 évvel megelőző kor joggal nevezhető-e továbbra is primitívnek.

Az egykori maja városban, a ma Guatemala területén található Civalban rendkívül jelentős emlékekre bukkant Francisco Estrada-Belli olasz régész egy szerencsés véletlen folytán. Egy sírrablók által kiürített alagútban járva fedezett fel egy maszkot, amely a maják napistenének arcképét őrizhette meg. A portrét, pontosabban a maszkot egy piramistemplom falába vésték bele.

Az öt méter széles és három méter magas maszk igen meglepő volt a szakavatott archeológus számára. A meglepetést nem elsősorban a maszk okozta, hanem az arckép kora: a National Geographic News értesülései szerint Kr. e. 200 és 150 közé tehető keletkezésének időpontja. Ez azt jelenti, hogy a maja kultúra fénykora előtt jóval, az úgynevezett preklasszikus periódusban faragták kőbe a napistent.

Primitív kor?

A preklasszikus időszak a régészek szerint Kr. e. 2000-től tartott Kr. u. 150-ig, azaz valamivel több, mint kétezer esztendőt ölelt fel. Ezt a kort sokáig primitívnek minősítették egyes szakértők, minthogy a későbbi maja kulturális felvirágzáshoz, a Kr. u. 250-et követő periódushoz képest mindmáig szerény emlékek bukkantak fel a megelőző évekből. (A virágkor egyébként Kr. u. 250-900 között volt.)

A mostani maszk éppen ezért minősíthető szenzációsnak: Estrada-Belli felfedezése ugyanis átalakíthatja a preklasszikus kor megítélését, s azt sejteti, hogy Guatemala dzsungeleiben már Jézus Krisztus születése előtt jóval virágzott egy város. A preklasszikus korból persze nemcsak az olasz kutató felfedezései bukkantak elő. Mások is egyre-másra tárják a nyilvánosság elé újabb és újabb tudományos eredményeiket.

Már korábban is voltak fejlett városok a térségben

Mindezekből kiderül, hogy már az időszámításunk előtti időkben is kialakultak fejlett városok, városállamok a mai Guatemala területén. E településeken királyok uralkodtak, palotákat építettek, és sajátos rituálékat, szertartásokat alakítottak ki. Mindezen emlékek már a maja fénykorra emlékeztetik a szakértőket, sőt egyre valószínűbb, hogy erre a periódusra vezethető vissza az ősi indiánok naptára, írása és királyságaik kialakulása is.

„Visszatoljuk a maja civilizáció kezdeteit, messze visszatoljuk ezt a preklasszikus korszakba” – magyarázza Estrada-Belli, aki az amerikai Vanderbilt University professzora. Az olasz régész kutatásait a National Geographic Society kutatási bizottsága támogatta.

Ikonográfia

Az Estrada-Belli által Civalban talált szobor jelentésének megfejtéséhez különleges és bonyolult ikonográfiai (tulajdonképpen: képolvasási) ismeretekre van szükség. A maszk ugyanis egy antropomorf, vagyis emberhez hasonló arcot ábrázol, minthogy az orra és a homloka emberi, viszont mindkét szemöldök felső része arra utal, hogy egy napistenről van szó.

A maszk egyébként egy, szintén a 2002 óta a térségben kutató Estrada-Belli által felfedezett másik maszk párja, és egykor annak a templomnak a lépcsőit díszítette, amely 33 méterre emelkedett Cival központi tere, plazája fölé. Mindez megfelelő hátteret nyújthatott azokhoz a bonyolult rituálékhoz, amelyekben a király a teremtés istenét személyesítette meg.

Napórához hasonlított a városközpont elrendezése

Ez a preklasszikus komplexum körülbelül egy napórához hasonlítható. Estrada-Belli szerint legalábbis mindennek „fontos asztronómiai funkciója volt”. „Nem véletlen, hogy a főépület központi tengelye és a plaza egyaránt a napéjegyenlőség idején előforduló napkeltéhez igazodik” – tette hozzá a Vanderbilt Egyetem tudósa.

A komplexumban kutatva 2002 júniusában Estrada-Belli és csapata rátalált egy feliratokkal ellátott kőlapra, kőtáblára. Ezt a „stela”-nak nevezett darabot az egyik legkorábbi maja írott emléknek tartják, legalábbis az alföldi vidékeken. Kora egyébként Kr. e. 300 körülire becsülhető.

Különleges rítusok és az állam keletkezése

 Jádekövek

Jádekövek

A plazán ugyancsak találtak egy kereszt alakú mélyedést, amelyben öt darab összetört edényre bukkantak.

Ezek talán felajánlásként szolgáltak, hogy vízért vagy esőért fohászkodjanak a maják. Az egyik, szisztematikusan összezúzott edény alatt 120 – többnyire – csiszolt jádekövet találtak.

Ugyancsak felleltek öt jáde fejszét, amelyek éle felfelé irányult, s valószínűleg egy olyan rítus részeit alkothatták, amely a maja mezőgazdasági ciklusokra utalt, illetve az úgynevezett kukoricaistenre.

„Azt hisszük, hogy a felajánlások a formális dinasztiák kezdeteire utalnak a maják földjén, és egyúttal az állami jellegű társadalmak megjelenésével is összekapcsolódhatnak, méghozzá minden eddigi feltételezésnél korábban” – magyarázta Estrada-Belli.

Műholdas technológia

A régészek műholdas technológiát felhasználva megállapították azt is, hogy Cival kétszer akkora volt, mint azt eredetileg hitték, s alighanem tízezer ember számára nyújtott állandó lakhelyet. Királyság lehetett az államforma Civalban, s talán ez volt a preklasszikus állam, illetve királyság központja, fővárosa.

Cival leletei az archeológusok szerint az bizonyítják, hogy ekkoriban már teljességgel kifejlődött civilizáció bontakozott ki a térségben, amelyet nem feltétlenül egyetlen város uralt, inkább egy településhálózat dominált a régióban. Mindez egyébként eltér a kutatók eddigi felfogásától.

Máshol is találtak érdekes leleteket

Persze nemcsak a Civalban talált emlékek utalnak arra, hogy a maják már legalább kétezer éve komoly civilizációt hoztak létre Közép-Amerikában. San Bartolo városában például egy másik régészcsoport egy indián teremtésmítosz emlékeire bukkant. A csoport tagja, Karl Taube, a University of California at Riverside ikonográfiai kutatója elmondta, hogy olyan falfestményekre találtak, amelyek több mint kétezer évesek, és a kukoricaistent ábrázolják. (A kukorica volt az egyik fő tápláléka az indiánoknak.)

A kukoricaisten egykor leszállt az alvilágba – a maják hite szerint –, ahol a halál urai megölték őt. Évekkel később azonban fiai legyőzték a halál urait, és feltámasztották a kukoricaistent. Az ő visszatérése a Földre – ez az időpont volt a maja világ első napja. A korai falfestmény ezt az eseményt örökíti meg, s alighanem a preklasszikus időből származik.

Több ezer éves fejszék kerültek elő egy erdőben

Több ezer éves fejszék kerültek elő egy erdőben

A lelőhelyet egy amatőr találta meg, aki azonnal értesítette a hatóságokat.

17 ezer éves lakóhelyet találtak egy barlangban

17 ezer éves lakóhelyet találtak egy barlangban

A spanyolországi La Garma-barlangkomplexum bővelkedik az ősi leletekben.

Ősi útra bukkantak Mexikóban

Ősi útra bukkantak Mexikóban

A 18 kilométer hosszú utat a maják építették ki.

Ókori, oroszlános mozaikot találtak Törökországban

Ókori, oroszlános mozaikot találtak Törökországban

A szakértők egy egykori színház területén végeztek feltárást.

Lenyűgöző a zene terápiás hatása és közösségformáló ereje

Lenyűgöző a zene terápiás hatása és közösségformáló ereje

A világ egyik legelismertebb zongoristája, Ludovico Einaudi zenéje különleges hangulatot ad és segít lelassulni.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket