Elza, Natália, Blanka, Bonita2023. december 01., péntek
Kultúra

Hatvan éve történt a normandiai partraszállás

National Geographic Magyarország

Az Overlord-hadműveletet máig a történelem egyik legnagyobb katonai hadműveleteként tartják számon, amelyben közel 3 millió katona, 10 ezer repülőgép, 7 ezer hajó és sokszáz páncélos vett részt. Csak június 6-án 150 ezer szövetséges katona szállt partra. A folytatás azonban nem ment olyan zökkenőmentesen, mint ahogy elképzelték.

Bár az angolok eredetileg a Magyarország szempontjából kedvezőbbnek tűnő Balkánon szerettek volna partra szállni, a Sztálin által már régóta szorgalmazott második frontot a szövetséges erők, – elsősorban amerikai nyomásra -, végül mégis az észak-franciaországi Normandiában nyitották meg.

Roosevelt, Churchill és Sztálin már 1943-ban, a teheráni csúcstalálkozón elhatározta, hogy a Szovjetunió tehermentesítésére és az európai kontinens felszabadítására második frontot nyitnak, a részletes terv kidolgozása és végrehajtása azonban egészen 1944 júniusáig váratott magára.

Az ún. Overlord-hadműveletet máig az egyik legnagyobb katonai hadműveletként tartják számon, amelyben közel 3 millió katona mellett, 10 ezer repülőgép, 7 ezer hajó és sokszáz páncélos vett részt.

Csak június 6-án körülbelül 150 ezer katonát tettek partra a szövetséges erők. A folytatás azonban korántsem ment olyan zökkenőmetesen, mint ahogy elképzelték.

A német tisztek Párizsban mulattak

A németek már régóta számítottak egy szárazföldi támadásra, leginkább Calais-nél, ahol a Franciaország és Anglia között húzódó csatorna a legkeskenyebb. Haderejük jelentős részét ide koncentrálták. Mivel Hitler elterelő hadműveletnek tartotta a szövetségesek csapatmozgásait, egészen július közepéig Rommel folyamatos követelése ellenére sem volt hajlandó haderőt mozgatni, és nem hozott Észak-Afrikából sem segítséget.

Ráadásul a németek az időjáráselőrejelzések alapján úgy gondolták, hogy esős, viharos időben nem indítanak támadást az ellenséges haderők. A német tisztek java része ezért Párizsban szórakozott, miközben az Overlord hadművelet június 6-án, a kegyetlen időjárási viszonyok miatt a tervezettnél egy nappal később, megkezdődött.

A francia ellenállás hatékonyan bénította a németek logisztikai műveleteit, az Észak-Franciaországban állomásozó Waffen-SS-nek a megszállt szovjet övezetből toborzott tagjai pedig nem voltak túlzottan motiválva, hogy Franciaországban védjék távoli hazájukat. Így aztán elvileg könnyű dolguk is lehetett volna a partraszállóknak

Mindezek ellenére a németek szívósan védték állásaikat, legfőképpen a stratégiai szempontból fontos Cherbourg és Caen városát. Ez utóbbit a tervezett június 6-ai első nap helyett csak július közepére tudták bevenni. Igazi áttörésre csak július legvégén került sor, ekkortól megállíthatatlan a szövetséges haderő.

Eisenhower a vereséggel is számolt

Hogy korántsem volt biztos a partraszállók sikere, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a hadművelet vezetőjének, Eisenhower tábornoknak a csodával határos módon fennmaradt levele.

A tábornok a levelet június 5-én fogalmazta, arra az eshetőségre gondolván, hogy a partraszállást visszaverik a németek.

A levél tanúsága szerint Eisenhower így közölte volna megbízóival, hogy az Overlord-hadművelet sikertelen volt:

„A Cherbourg és Le Havre környékén végrehajtott partraszállás során nem sikerült megfelelő hídfőállásokat kiépítenünk, és ezért visszavontam csapatainkat. Elhatározásom, hogy ebben az időpontban és ezen a helyen támadjunk az ellenségre a legjobb információkon alapult, amelyek számunkra elérhetőek voltak. A csapatok, a légierő és a flotta mindent megtettek, ami tőlük bátorság és kötelesség terén elvárható volt. A partraszállási kísérlet sikertelensége egyedül az én bűnöm.”

Történészek szerint Eisenhower idegállapotáról tanúskodik az is, hogy a papírdarab aljára június ötödike helyett július ötödikét írt.

Útmutató a szövetséges katonáknak: hogyan bánjunk az ellenséggel?

„Nem azért jöttetek Németországba, hogy bosszúvágyatokat kiéljétek, elvégre mi mások vagyunk, mint a nácik” – kezdődik az a kis könyvecske, melyet több mint kétmillió példányban osztottak szét a szövetséges erők katonáinak, s melynek elsődleges célja az volt, hogy a katonákat informálja, és az ellenséggel szemben megfelelő, emberi viselkedésre bírja.

A Pocket Guide for Germany címet viselő, alig 50 oldalas kis mű iránymutatásai szerint német területre érve a helyi törvényekhez, szokásokhoz kell igazodniuk a szövetséges haderő tagjainak. Kiváltképpen igaz ez a vallás tekintetében. Ezenkívül a magántulajdon tiszteletére, a rombolási kedv megfékezésére szólítja fel a katonákat. „Mi amerikaiak nem szeretünk a földön fekvőbe rúgni” – írja a brossúra szerzője.

Az ellenséggel szembeni tartózkodó, visszafogott magatartás mellett felhívja a figyelmet arra is, hogy a foglyokkal szemben humánus magatartást kell tanúsítani.

Többek között azért, mert 1933 óta a német nép jelentős részét ideológiailag egyoldalúan félretájékoztatták. Hamis hírekkel látták el őket, és a masszív náci propaganda miatt nem is tájékozódhattak kellőképpen.

Az útmutató ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy Hitlert a németek saját akaratukból, szabad választásokon juttaták hatalomra, sőt olyan féligazságok is kerültek a kis propagandafüzetbe, mint hogy minden német olvasta a Mein Kampfot.

Az útmutató egyértelműen azt sugallja, hogy az amerikai védelmi minisztérium 1944-ben tisztában volt vele, hogy a németekkel szemben a meggyőző erő, és nem a fegyver vezethet sikerre. Nem véletlen, hogy eddig senki sem tudta bizonyítani azokat a legendákat, miszerint az amerikaiak többszázezer német hadifoglyot végeztek volna ki a fogolytáborokban.

A német kancellár és az orosz elnök is ott lesz a megemlékezésen

Vasárnap nagyszabású ünnepségen emlékeznek meg a szövetséges haderők partraszállásának 60. évfordulójáról. Két szimbolikus jelentőségű meghívott is jelen lesz az eseményen. A háború óta először vesz részt a német kancellár és az orosz elnök a megemlékezéseken. Ennek szimbolikus jelentőségét sokan Willy Brandt 1970-es varsói látogatásához hasonlítják, ahol a német kancellár térdre borult a varsói gettólázadásban elhunyt zsidók emlékműve előtt.

A jelenlegi német kancellárnak azonban kétoldalról érkező kritikákkal is szembe kell nézni. Brit veteránok hevesen ellenzik ugyanis, hogy Schröder virágot helyezzen el a normandiai partraszállás során életüket vesztett brit katonák sírjánál, mivel ez szerintük a katonák emlékének meggyalázásával lenne egyenértékű. A német kereszténydemokraták pedig azért támadják Schrödert, mert a németségére állítólag oly büszke kancellár nem hajlandó az Észak-Franciaországban található legnagyobb német katonai temetőben tiszteletét tenni az elesett katonák előtt.

Az ügynek persze történelmi előzményei vannak. 1985-ben a második világháború végének 40 éves évfordulóján Helmut Kohl és Ronald Reagen egy olyan temetőben emlékeztek meg a háborúban elesettekről, amelyben a Wehrmacht katonái mellett valószínűleg SS-tiszteket is temettek. Az ügyből politikai botrány kerekedett, amelyet Schröder most azzal próbál meg kiküszöbölni, hogy elkerüli a német katonai temetőt Franciaországban, és egy olyan helyen koszorúz, ahol brit és német katonák közösen nyugszanak.

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket