András, Andor, Andrea2023. november 30., csütörtök
Kultúra

Merre volt Aztlan, az aztékok őshazája?

National Geographic Magyarország

Az Egyesült Államokba bevándorolt mexikóiak váltig állítják, hogy valahol Utah államban volt az aztékok őshazája, mások szerint egy nyugat-mexikói kis sziget, Mexicaltitan mocsaras vidékéről indult hosszú vándorlásra a mítikus eredetű nép.

Az aztékok, akárcsak a magyarok őshazájának pontos helyével kapcsolatban már a 19. században megindultak a találgatások. A ködbe vesző eredettel bíró népeknél ez nem meglepő, mint ahogy az sem, hogy gyakran politikai vagy gazdasági érdek is meghúzódik a találgatások mögött.

Az aztékok őshazáját persze leginkább az Atlantisz vagy a Camelot-legendához hasonlítják, mivel sokat beszélnek róla, ám senki sem tudja biztosan, hogy is volt. Ami biztos az aztékokkal kapcsolatban, az az, hogy nem a mai Mexikóváros környékéről származnak. Ide ugyanis csak 1325 környékén érkeztek a történészek egybehangzó véleménye szerint, hosszas vándorlás után.

Hogy korábban merre jártak, arra utalnak egyértelmű jelek, de hogy a sok lehetséges lelőhely közül melyik is volt valójában az őshaza, azt egyelőre nem lehet tudni. Nemrégiben például újra felmerült, hogy a nyugat-mexikói Mexicaltitan nevű kisváros lehetett a mexikóiak őseinek tartott aztékok bölcsője.

Mexicaltitan – érvek és ellenérvek

Az Aztlan-ról szóló azték legendák elég szűkszavúak, annyit azonban mégis megőriztek az utókor számára, hogy az őshaza egy gémek lakta kis szigeten volt Mexikóvárostól északra. A National Geographic 1968-os expedíciója is kiállt a teória mellett, hogy az aztékok Mexicaltitanból indultak el hosszú vándorútjukra.

Nemrégiben újból felmerült az 1800 lelket számláló város neve, de úgy tűnik, hogy nemcsak a város lakosai szkeptikusak a legendával kapcsolatban, hanem lassan a város elöljárói is belátják: a legenda számukra mindig is csak legenda marad. „Hogy merre is lehetett valójában az Aztlan, arról sokat vitatkoztak már, de úgy tűnik, hogy eddig nincs biztos jele annak, hogy Mexicaltitan lenne az őshaza” – nyilatkozta a Reutersnek Lilia Apocada városi elöljáró.

Úgy tűnik, hogy a kisváros lakói méginkább kétkedve fogadják az újabb és újabb bejelentéseket: „Azt mondják, hogy az aztékok valahol erre jártak. Nos az igazság az, hogy én egyet sem láttam belőlük” – zárja rövidre a kérdést Abelardo Ramos a város egyik halásza. A mocsaras vidék és a sziget ugyan megfelel a leírásoknak, találtak jó pár pre-hispán cserépedényt, amely olyan vidékről származik, ahol jártak aztékok, ám a település kicsi helytörténeti múzeumának vezetője is elismeri, hogy ezen kívül nemsok dolog szól a város mellett. „Akárhogy is van, az itteni emberek ettől függetlenül szeretnek itt élni” – mondja a múzeum vezetője.

És valóban: a város lakóinak száma évente egy napra megháromszorozódik ugyan, de ez sem a turisták hirtelen megjelenésével magyarázható, hanem azzal, hogy június elején tartják a város ünnepét, ahova ismerőseiket, rokonaikat is szívesen meginvitálják. Év közben a sziget teljesen hétköznapi képet mutat: a javarészt halászatból élő emberek, ha nem a tengeren vannak éppen, akkor hűsölnek, a tenger gyümölcseiből falatozgatnak és közben hideg mexikói sört isznak.

Utah, Colorado vagy Florida?

Nem mindenütt veszik azonban ilyen félvállról az eredetmondát. Az Egyesült Államokba vándorolt egykori mexikóiak körében ugyanis nem kérdéses az aztékok őshazájának holléte. Természetesen Utah állam, Florida, esetleg Colorado bizonyos helyein kell keresni azt – állítják. A bevándorlók szerint ők csak visszatérnek oda, ahonnan őseik eljöttek, így az amerikaiaknak semmi joguk őket kitoloncolni az országból.

Márpedig az amerikai hatóságok az illegális bevándorlókkal, – vallják magukat akár az aztékok utódjának is –, nem mindig bánnak kesztyűs kézzel. A papír nélkül maradt emigránsok a legenda csoportidentitást és történelmi legitimitást biztosító erejével próbálják meg mégis legitimálni Egyesült Államokbeli tartózkodásukat, több-kevesebb sikerrel.

Egyrészt kevesebb sikerrel, mivel a hatóságokat nem izgatja különösképpen a papír nélküli spanyolajkúak magyarázkodása. Másrészt viszont az egykori mexikói állampolgárok nem állítják teljesen alaptalanul, hogy az USA déli államaiban is lehettek az aztékok szálláshelyei.

Az Utah állambeli Sego kanyonban nemrég felfedezett barlangrajzok, melyeken valóban ugyanaz az istenségábrázolás található meg, mint amit az aztékok használtak, ugyanis megerősíti a feltevéseket, hogy aztékok járhattak ezen a vidéken. Utah egyik tavának kis szigetén szintén hasonló barlangokra leltek, és a nyelvészek vizsgálódásai is azt mutatják: az aztékoknak sok közük lehetett Észak-Amerika déli részéhez. Nyelvészek kutatásai szerint ugyanis az azték nyelv leginkább a „utah indiánok”és a hopik nyelvével rokon, azoknak az indiántörzseknek a nyelvével, akik az USA dél-nyugati részében éltek az európaiak megjelenése előtt.

Politikai érdekek az őshaza-legenda mögött?

Persze az, hogy találtak aztékokra utaló helyeket az USA délnyugati államaiban még messze nem jelenti azt, hogy ezen a területen lett volna az őshazájuk. Mindössze annyit jelent, hogy az aztékok hosszú vándorlásaik során megfordultak itt is. Hogy pontosan merre is kell tehát keresni az őshazát, azt sokszor aktuális érdekek is befolyásolják.

Archeológusok szerint azonban eddig nem lehetett egyértelműen megállapítani pontos helyét. Sőt, a mexikói Nemzeti Archeológiai és Történeti Intézet szakértője, Jesus Jauregui még ennél is továbbmegy, amikor azt állítja: „Aztlan tulajdonképpen nem egy történelmi hely, amely egykor létezett, hanem egy mitikus hely mindössze.”

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Úgy tűnik, a vaskori lelőhelyen állatokat áldoztak fel, a korabeliek pedig ettek is a húsból.

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Trombitaművészből lett Portugáliában idegenvezető, portugál nyelvtanár, egy gasztro rovat szerkesztője, esküvőszervező, akinek legnagyobb vágya, hogy évekkel később egy hátizsákkal utazza majd be Ázsiát.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket