Árpád, Árpádina, Damazusz2023. december 11., hétfő
Kultúra

Öreg hajók a horvát Adrián

National Geographic Magyarország

A kezdetek az írott történelem előtti idők homályába vesznek, a vég viszont jól dokumentálható. Évezredek hajóépítő tudománya tűnt el alig pár évtized alatt szinte nyomtalanul. A kisméretű dízelmotorok elterjedésével leáldozott a klasszikus evezős és latin vitorlás, part menti mediterrán hajózásnak.

Az Adrián is hamar múzeumokba kerültek az utolsó régi hajók, s az egykori dicsőségre jobbára csak a makettek, meg az öreg fotók emlékeztetnek. Mint ez a megfakult kép is, mely 1932-ben készült Rab szigeten a hazatérő halászbárkákról.

Strandbaderek kora

Soha nem szelte az Adria hullámait annyi vitorlás, mint manapság – mondhatnánk. De ez korántsem súlytalanítja oly mértékben a fenti állításokat, mint azt elsőre gondoljuk. A mai, jobbára műanyagból készült hajók ugyanis általában köszönő viszonyban sincsenek a régi vitorlásokkal.

Mérnöki tervek alapján készült, sorozatban gyártott, túlméretezett, túlbiztosított darabok, melyek a tengeren ritkán járó „fürdővendégek” igényeit hivatottak szolgálni. Önkritikusabb hajlamú vitorlázók tisztában is vannak ezzel, s emlegetik is elégszer, hogy akárhányad osztályú műkedvelő tengerészkapitányok lettek is, mindig strandbaderek maradnak a helyi hajózók szemében.

Kicsiny hajók

A mai ember elcsodálkozik, hogy milyen kis hajók járták a vizet az adriai szigetvilágban az elmúlt évszázadokban. A legkisebb, az alig néhány méteres batana. Kicsit nagyobb a guc. Látni valóan testesebb a gajeta. Valamivel súlyosabb a leut, s már szinte tekintélyesnek számít a trabakula, de ez utóbbi sem hosszabb húsz méternél.

Ha fújt a szél, felhúzták a rövid árbocra a hosszú keresztrudat, s kifeszítették a háromszögletű latin vitorlát, amit egyébként nevével ellentétben az arabok terjesztettek el a Földközi-tenger vizein. Ellenben szélcsendben bátran elővették az evezőket, s ezeket a modern sportevezősök szokásától eltérően nem villákba illesztették, hanem szívesebben dugták a nyelet kötélhurokba, ahogy azt az öreg halászok ma is teszik – általában.

Vihar közeledtekor minden további nélkül partra futtathatták ezeket a kicsiny, alig fél méter merülésű hajócskákat, s kivárhatták a rossz idő végét. Miként navigációs műszerekre sem kellett költeniük, mert ismerték a szigetvilágot, mint az otthonukat, s ha mégis elbizonytalanodtak, hát felnéztek a csillagokra, vagy a Nap után tájolták magukat.

 Batana

Batana

A gajeta karrierje

Az Adrián az egyik legelterjedtebb halász- és szállítóhajó a 8-12 méter hosszú, fából épített, latin vitorlás, de a két-három főnyi legénység által még evezővel is jól navigálható, fürge gajeta lett.

A stabil, s méreteihez képest meglehetősen tengerálló hajók közül a legtöbb ma Murter sziget kikötőiben látható. Egyfelől a horvát vizeken a Kornati szigetvilágot érte el eddig legkevésbé a civilizáció, másfelől itt található Betina városka, mely évszázadok óta hajóépítő műhelyeiről híres. Ezért a kis halászbárkák között különösen becses darabnak számít a betinai gajeta.

 Gajeta

Gajeta

Mire jó a 3D?

Losinj szigetén, a nerezinai hajóépítő műhelyben az úgynevezett fotometriai eljárás segítségével nemrégiben rekonstruálták a klasszikus gajeta hajótest 3-dimenziós számítógépes grafikáját. Mi szükség erre? – kérdezhetnénk, joggal. Annál is inkább, mert a gajéták fahajók, a mai hajóépítők pedig jobbára műanyagokkal dolgoznak, különösen a kisebb, olcsóbb hajók esetében, ahol a vételárból aligha térülne meg a drága faanyag beépítése.

Nos, a választ a gajéták menettulajdonságaiban kell keresni. Olyan hajótestről van ugyanis szó, amelynek a formája az évszázadok során felhalmozódott manufakturális hajóépítési tapasztalatok nyomán kivételesen stabil, s még a háborgó tengeren is meglepően jól kormányozható. Hát ezért a kivételes figyelem, s a háromszáz mérési pontról 104 különböző látószögből készített felvétel. Az így nyert sablon alapján gyártják a klasszikus gajeta hajótesteket, igaz, immár műanyagból, a híres latin vitorlákat pedig dízel motorral helyettesítve.

Életre kel egy guc

A régi bárkák számítógépes elemzése, majd az így nyert sablon révén műanyag hajótest építése csak az egyik út a régi tudás újrafelfedezésére. Vannak olyan hajóépítők is az Adrián, akik fából építik meg a régi hajókat. A guc még a gajétánál is kisebb bárka volt, mely a part menti közlekedést szolgálta még a múlt század közepén is.

Nos, Pulában egy frissen épített, gyönyörű guctestű fahajót csodálhatnak az arra járók. A Heliyachts tanulmányhajója a klasszikus formát ötvözi a modern igényekkel. Az így létrejött „öszvér” kívülről olyan, mint egy régi guc, még ferde vitorlája is van. Bár a vitorla meglehetősen kicsi az első ránézésre kissé nehézkesnek tűnő, 6 méter hosszú, két és fél méter széles hajótesthez képest. Mégsem lomha hajó, ugyanis a bordázat erős dízelmotort rejt, s a gondos tervezők két fekhelyes kabint is rejtettek az orr részbe, sőt még egy kémiai WC is került a hajóra, pedig köztudomású, hogy a régi gucokon sosem volt latrina.

Szent Mihály, most segíts!

Ha szeptember, akkor Murter, s ha Murter, akkor Latinsko Idro, vagyis Latin Vitorlás Regatta. Nem verseny ez, inkább baráti találkozó és bátor nekirugaszkodás. Bő fél évtizede, mondhatni, immár hagyományosan, minden szeptemberben végén, a Szent Mihály napjához legközelebb eső hétvégén összegyűlnek Murter szigetén a még úszóképes állapotban lévő gajéták.

Nem csupán mustráról van szó, mert miután jól kigyönyörködték magukat egymás hajóit nézegetve, nekivágnak a tengernek, s a Vis szigetén lévő Komizába hajóznak. Vis nem part közeli sziget, már jócskán a tenger „közepén” található. A táv körülbelül 57 tengeri mérföld. Nem csoda, ha jó szélben is 10-11 órát birkóznak a hullámokkal a fürge kis hajók, mire befutnak Komiza kikötőjébe. Tegyük hozzá, a hagyományőrző hajósoknak ott első dolguk, hálát adni Szent Mihálynak, hogy megóvta őket, s lélekvesztőjüket a tengeri úton.

A világ legősibb erődjére bukkantak Szibériában

A világ legősibb erődjére bukkantak Szibériában

Úgy tűnik, a vadászó-gyűjtögető közösségek is létrehoztak igen komplex struktúrákat.

Több száz éves palotát talált egy amatőrökből álló csapat

Több száz éves palotát talált egy amatőrökből álló csapat

A maradványok az egyik csapattag kertjében kerültek elő.

Ritka, ókori sírt találtak Kínában

Ritka, ókori sírt találtak Kínában

A nyughely egyik különlegessége, hogy konkrét datálása is ismert.

Megtalálhatták a legészakibb kőkori temetőt

Megtalálhatták a legészakibb kőkori temetőt

A szakértők egy finnországi lelőhely gödreit vetették elemzés alá.

Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

A tudományos közösség számára eddig ismeretlen középkori kéziratot azonosítottak Kolozsváron, a kódexet korábban a Szent Mihály-plébánián őrizték, innen került át a levéltárba - erősítette meg az MTI-nek 2023. december 5-én László Attila főesperes-plébános.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket