Melinda, Vivien, Aranka2023. december 02., szombat
Kultúra

Megoldódik a Kennedy-gyilkosság rejtélye?

National Geographic Magyarország

A Lawrence Berkeley laboratórium munkatársai abban reménykednek, hogy egy új digitális eljárással megvizsgálva a gyilkosság idején keletkezett egyetlen hangszalagot végre egyértelműen megállapítható lesz: Lee Harvey Oswald magányos tettes volt, avagy egy összeesküvés részese.

A Kennedy-gyilkosságról a modern technikának köszönhetően két felvétel is készült: egy video- és egy audioszalag is őrzi a tragikus eseménysorokat.

A nem kevésbé hányatott sorsú videokazetta felújított változatát Olivier Stone JFK filmje révén mára már a világ szinte minden országában láthatták.

Az egyetlen fennmaradt hangfelvételt azonban utoljára a nyolcvanas évek végén játszották le nagyközönség előtt.

A hangszalag, melyet egy rendőrmotoros mikrofonja rögzített a helyszínen, 1990-ben került a Nemzeti Archívumba, ahol azóta is féltve őrzik. Miután a mechanikai úton történő lejátszását szigorúan megtiltották, majd’ 15 évet hevert érintetlenül az Archívum mélyén.

A Lawrence Berkeley laboratórium két fizikusa azonban most kidolgozott egy olyan digitális optikai eljárást, amellyel a nagyértékű hanglemezek, hangszalagok anyaga nem sérül, sőt, tartalmuk digitális formában leolvasható.

Bizonyító erejűvé válhat a hangszalag

Négy évvel ezelőtt Carl Haber és Vitalij Fadegyev fizikusok egy rádióműsort hallgatva értesültek arról, hogy a Nemzeti Archívumban a 2, 5 millió felvétel közül legalább 1, 5 millió igen sérülékeny. A mechanikus úton rögzített anyagok ráadásul minden egyes visszahallgatással károsodnak, ami további veszélyt jelent.

A két kutató az állagmegőrzés és a visszajátszhatóság dilemmáját egyszerű módon próbálta kezelni: egy digitális kamera révén lefotozzák a hangszalagon lévő barázdákat, majd egy számítógép segítségével digitalizálják azt. Ily módon válik nemsokára hallhatóvá Viktória királynő hangja, Edison felvételeinek egyik legkorábbi darabja, de a Nemzeti Archívum mostani felkérése alapján a Kennedy-szalag is.

„Hallottam a Kennedy-anyagot, de nagyon nehéz bármit is kivenni belőle” – nyilatkozta Carl Haber a The Seattle Times-nak. „Ha a lövéseket az eredeti háttérzajok, és nem a szalagot ért későbbi sérülések miatt nem lehet elég tisztán hallani, akkor nagyon nehéz dolgunk lesz. Ha viszont csak a károsodott részeket kell kiszűrni majd a digitálissá alakított felvételről, akkor az eljárás segítségével minden valószínűség szerint megállapítható lesz, hogy hány lövés és honnan is dördült el.”

Összeesküvés vagy magányos elkövető?

 Magányos gyilkos?

Magányos gyilkos?

Ez utóbbi kérdés pedig igencsak lényeges lehet abban a négy évtizede zajló vitában, mely rögtön a gyilkosság után robbant ki. A rendőrség ugyan már pár órával a gyilkosság után őrizetbe vette Lee Harvey Oswaldot, mint a bűncslekmény legfőbb gyanúsítottját, sokan azonban már akkor is kétségbe vonták, hogy Kennedy egy magányos gyilkos áldozata lett volna.

Négy nappal a merényletet követően Lyndon B. Johnson, Kennedy utódja, létrehozott egy bizottságot, melynek feladata az volt, hogy kiderítse, ki is ölte meg valójában az elnököt. A bizottság, mely Earl Warren legfelsőbb bíró után a Warren-bizottság nevet kapta, hosszas vizsgálódás után 1964-ben arra a következtetésre jutott, hogy Oswald magányos tettes volt.

A bizottság jelentését azonban igen sok kritika érte. Hamisított fotók, a CIA és az FBI által félreinformált bizottsági tagok, logikai ellentmondások – szóltak a vádak a jelentés ellen. 1967-ben New Orleans legfőbb ügyésze, Jim Garrison egy újabb vizsgálat során már hivatalosan is kétségbe vonta a magányos elkövető teoriáját, mivel a patológiai vizsgálatok alapján a golyók addig feltételezett behatolási iránya nem egyezett meg a valódi bahatolással.

1979-ben a Képviselőház különbizottsága szintén felülvizsgálta a Warren-jelentést, és arra a következtetésre jutottak, hogy a CIA és az FBI félrevezette a Warren-bizottság tagjait, sőt azt állították, hogy Oswald egy összeesküvés résztvevője volt. Ugyanerre a következtetésre jutott egyébként az Olivier Stone által forgatott JFK film utóhatásaként összehívott Merényletdokumentációs Vizsgálóbizottság is.

Gyenge pontok a Warren-jelentésben

Az összesküvés-elmélet hívei a következő érveket sorakoztatják fel, amikor amellett érvelnek, hogy Oswald egy csoportos összeesküvés tagjaként vett részt a Kennedy gyilkosság megszervezésében:

 • A gyilkosság után végzett nitrátteszt egyértelműen kimutatta, hogy Oswald nem használt és nem is lőtt semmilyen fegyverrel 1963. november 22-én.

 • Mint kiderült Oswald-nál volt 14 dollár készpénz, a Warren-jelentés mégis azt állítja, hogy Oswald nem vehetett jegyet a dallas-i Dealey Plaza mozijába, hanem erőszakosan áttört a kordonon – márpedig a figyelemfelkeltéssel nem használt volna magának.

   A merénylet után

  A merénylet után

 • Oswald, bár valóban lövész volt az amerikai tengerész- gyalogosoknál, de társai vallomásai szerint is csak közepes. Márpedig a Plaza legfelső emeletén található könyvtárból az utólagos helyszíni rekonstrukciók során még az FBI legképzett mesterlövészei sem találták el a mozgó célpontot az Oswald által állítólag használt fegyverrel.

 • 1979-ben a képviselőházi különbizottság már megállapította, hogy nem három, hanem négy lövést adtak le, melyek közül legalább az egyik más irányból érkezett

  Oswald, a homályos múltú CIA-ügynök?

  Az összeesküvés-elmélet híveit segítik azok a furcsaságok is, melyek Oswald személyét körüllengik. Két nappal a gyilkosság utén ugyanis Oswaldot egy akkor már halálosan rákos bártulajdonos és alvilági figura, Jack Ruby, egy rendőrségi átszállítás közben megölte.

  Oswald egyébként már tengerészgyalogos korában megismerkedett az orosz nyelv rejtelmeivel, nyíltan marxista nézeteket vallott, majd leszerelése után el is távozott a Szovjetunióba.

  Itt állampolgárságért folyamodott, amelyben segítette az is, hogy az amerikai hadsereg végül eltávozása és nézetei miatt komoly megrovással szerelte le. A szovjetek azonban alapvetően bizalmatlanok maradtak iránta, így nemsokára amerikai segédlettel hazatért.

  Az amerikai ügyészség azonban egyszer sem hallgatta ki, amely csak erősítette azt a gyanút, hogy Oswald-ot kettős ügynökként dobták át szovjet területre. Nem sokkal később Castro mellett állt ki, amit sokan egy lehetséges kubai bevetés előzményének tartottak.

 • Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

  Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

  A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

  Ötezer éves gátakat fedeztek fel

  Ötezer éves gátakat fedeztek fel

  Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

  Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

  Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

  A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

  Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

  Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

  Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

  Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

  Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

  Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

  National Geographic 2023. novemberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  18 780 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket