Adorján, Adrián2024. március 05., kedd
Kultúra

Miként egyesülhet a két Korea?

National Geographic Magyarország

Diplomáciai konfliktus, törölt weboldalak, átírt kínai tankönyvek – április óta ez jellemzi az egyre inkább elmérgesedő kínai - dél-koreai kapcsolatokat. Szerdától a kínai külügyminisztérium honlapa szerint Dél-Korea története 1945-ben keződött. A többit törölték. Lehet, hogy épp a kitörölt múlt segít a két Korea egyesülésében?

A konfliktus egy olyan aktussal kezdődött, aminek még mindenki egyöntetűen örült: az UNESCO a közelmúltban a világörökség részévé nyilvánította azokat a síremlékeket, melyek az egykori Koguryo-királyságból (Kr.e. 37 – Kr.u. 668) maradtak fenn.

A Kr.u. 1. és 7. század között a Koreai-félszigeten három nagyobb királyság alakult ki: a Baekje, a Silla és a Koguryo. A Koguryo királyság a mai kínai – észak-koreai határ mentén helyezkedett el, amelyet a kínai Tang dinasztiával szövetkező Silla birodalom Kr.u. 668-ban foglalt el.

Noha a Koguryo királyság mindmáig a koreai, elsősorban is a dél-koreai identitás szerves részét képezi, a kínaiak részeben erre a hódításra hivatkozva állítják: Koguryo mindössze egy kínai provincia volt a történelemben, azaz nem is a koreai történelem része, hanem a kínaié.

Koguryo a világörökség része lesz

Kína egy ideje már finoman szólva is ignorálja a koreaiak nemzeti identitását, mint azt a legutóbbi eset is híven tükrözi. A kínai külügyminisztérium honlapjáról a Dél-Korea történetével foglalkozó bevezető részt teljes egészében törölték, így a koreai történelem a lassan kapitalizálódó ázsiai nagyhatalom szerint egészen pontosan 1945-ben kezdődött.

Az ügy 2001-ben kezdődött: az energiabehozatalában szinte teljes egészében Kína-függő Észak-Korea ekkor jelezte, hogy a Koguryo-királyság korából fennmaradt felbecsülhetetlen értékű sírokat fel kívánta vetetni az UNESCO világörökségének listájára. Kína válaszul 2002 elején egy nagyszabású, államilag finanszírozott projektet indított el, Észak-Kelet Ázsia címmel. A 2, 2 milliós költségvetésű kutatás célja nem titkoltan az volt, hogy Észak-Korea csöndes asszisztálása mellett bebizonyítsa: a ma már világörökség részéhez tartozó Koguryo-sírok valójában kínai emlékek.

A kutatások eredményei ugyan előre prognosztizálhatóak voltak, Szöul mégis akkor lepődött meg először igazán, amikor idén áprilisban a hivatalos kínai honlapok Koreával foglalkozó részeiről egyszerűen eltűntek a Koguryo-ra vonatkozó mondatok. Kivételt ezalól – minden valószínűség szerint a kínai hatóságok nem kis bosszúságára – a két legnagyobb kínai website a sohu.com illetve a sina.com jelentette.

A 2005-re tervezett középiskolai és felsőoktatási tankönyvekkel azonban már nem bánt ilyen elnézően a kínai adminisztráció. Ezekben ugyanis egyértelműen azt irányozták elő, hogy a Koguryo-királyságot, mint a nagy kínai borodalom egyik provinciáját kell bemutatni.

Az első dél-koreai reakció: vigyázat, vizsgálódunk!

Dél-Korea már ekkor határozott diplomáciai lépések megtételével fenyegette a lakosságszámát tekintve nála kb. 25-ször nagyobb Kínát. Kedden azonban még komolyabb inzultus érte a kínai külügyminisztérium honlapjára látogatókat: ekkortól ugyanis már nemcsak a Koguryo-királyságra vonatkozó adatok hiányoztak a tárca Dél-Koreát bemutató írásaiból, hanem szinte a teljes koreai történelem. A kínai külügyminisztérium legutóbbi álláspontja szerint Korea története csak 1945 után kezdődött.

A konfliktus hullámai így nemhogy elcsitultak volna, hanem még jobban felkorbácsolódtak. Szerdán már a dél-koreai egységfront is kialakult Kínával szemben: az ellenzéki Nemzeti Pártot követően a hét közepén már a dél-koreai miniszterelnök is vizsgálóbizottság kiküldését tervezi, amelynek célja az lenne, hogy megállapítsa, mennyiben torzítják el a kínaiak Dél-Korea történelmét a most kiadandó történelemkönyvekben.

Dél-Koreának persze nem lesz könnyű dolga, hiszen ellentétben a Japánnal hasonló okokból kialakult konfliktussal, amikor is csupán egy középiskolai tankönyvben negligálták a koreaiak Krisztus utáni történelmét, itt most a milliárdos népességű Kína összes tankönyvéről van szó. Másrészt azt sem szabad elfelejteni, hogy nemcsak Észak-Korea függ jelentős mértékben Kínától, hanem Szöul is. A dél-koreai gazdasági növekedés jelentős részét kitevő export 20 százaléka ugyanis éppen Kínában irányul.

Egységben az erő: észak és dél a Nagy Testvér ellen?

Mindennek ellenére úgy tűnik, hogy a Kínához képest parányi Dél-Korea lakosságának fontosabb nemzeti öntudatuk megtartása, mint az anyagi biztonság. Ezt nemcsak a már fentebb is említett dél-koreai egységfront tanúsítja, hanem az is, hogy a szöuli parlamentben komolyan fontolgatják egy koreai-koreai interparlamentáris bizottság összehívását.

Sok szöuli képviselő szerint, a nem éppen baráti viszonyt ápoló két Korea létérdeke lenne ennek a bizottságnak a létrehozása, mivel ha Phenjan Kína mögé sorakozik fel a Koguryo-kérdésben, akkor a koreai identitás igen komoly vérveszteségeket szenvedhet. Optimista koreai és pesszimista kínai vélemények szerint ugyanis a történelem nyújthatja a legfontosabb segítséget az ázsiai nagyhatalom által olyannyira félt koreai egyesülés számára, hiszen a közös koreai örökség, a közös múlt még mindig inkább összeköti a két Koreát, mintsem szétválasztaná.

Hogy Phenjan a szorongatott helyzetben hova áll, az egyelőre kérdés. Az UNESCO diplomatikusan döntött, amikor a javarészt Észak-Koreában, de kisebb részt Kínában található sírokat Kína és Észak-Korea is felvehette a világörökségi listájába – természetesen elismerve, hogy a leletek jelentős része Észak-Koreában van.

Komolyabb gondot okoz a jelentősebb internetes honlapoknak a kérdés eldöntése: a yahoo.com, és a jelentősebb internetes enciklopédiák, mint a dictionary.com vagy a bartleby.com ugyanúgy kínai provinciának tekintik a koreai identitás központi elemének számító Koguryo-t, mint ahogy az egyik legnagyobb angolnyelvű szótár, a the American Heritage English Dictionary. A tiltakozási hullám persze itt sem maradt el, de hogy mi lesz az eredménye, azt egyelőre nem lehet tudni.

A színek nevei

A színek nevei

Számos októl függ, hogy egy nyelv milyen színeknek ad neveket, egy új tényezőt tártak fel a névadásban.

Ókori lovassági felszerelésekre bukkantak egy szigeten

Ókori lovassági felszerelésekre bukkantak egy szigeten

A tárgyakat egy amatőr fémkereső fedezte fel egy walesi szigeten.

Gyönyörű freskót tártak fel Pompejiben

Gyönyörű freskót tártak fel Pompejiben

A falfestményen egy, a görög mitológiából ismert jelenet látható.

Lámpások városa – élő történelem és hagyomány

Lámpások városa – élő történelem és hagyomány

A vietnámi Hoi An (Hội An) óvárosa 1999 óta az UNESCO Világörökség része, a kézművesség és népművészet ma is megélhetésül szolgál a legtöbb lakosnak, ahogyan évszázadok óta. Kiváló minőségű textil, bőr, valamint kerámia tárgyakat készítenek. A város őrzi a 15-19. századi délkelet-ázsiai kereskedelmi kikötővárosok képét. Épületei és utcaterve a helyi és a külföldi – kínai, japán és európai – hatások keverékét tükrözik. Különös, mégis „egységes kavalkádot” mutat.

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

A rézből készült tőr egy magas státuszú személyhez tartozott.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket