Mária2022. augusztus 15., hétfő
Kultúra

A „véreskezű” Henry Kissinger?

National Geographic Magyarország

Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal levéltárából most nyilvánosságra került dokumentum új megvilágításba helyezheti a Kissinger vezette amerikai külpolitikát. Ellenlábasai úgy vélik, az egykori külügyminiszter nemcsak Suharto indonéz elnök kelet-timori mészárlását, valamint Laosz és Kambodzsa bombázását hagyta jóvá, hanem Pinochet tábornok puccsát és az argentín katonai juntát is támogatta.

„Tudjuk, hogy komolyra fordult a helyzet Argentínában. Olyan időket élünk, amikor a politikai, a büntetőjogi és a terrorista cselekedetek egymásba mosódnak anélkül, hogy pontosan szét lehetne őket választani. Megértjük, hogy a rendteremtés a legfőbb cél” – adta tudtára Kissinger az argentín külügyminiszternek azt, hogy az Egyesült Államok nem fog beavatkozni tevőlegesen az akkor immár harmadik hónapja tomboló argentín válságba.

Márpedig a tárgyalófél, Cesar Augusto Guizetti mást nem is akart hallani, amikor 1976. június 10-én találkozott Kissingerrel Santiagóban, hiszen a katonai puccsot követő vérengzések és leszámolások elvben akár zavarhatták is volna az emberi jogok megsértésére oly érzékeny Egyesült Államokat.

Vérengzések Kissinger jóváhagyásával?

1976. júniusában azonban nem ez volt a helyzet. A most nyilvánosságra hozott dokumentumok tanúsága szerint Kissinger hallgatólagosan beleegyezett az argentín ellenzékiek likvidálásába, amikor Guizettninek azt mondta: „Azt kívánjuk, hogy kormányuk sikeres legyen. Mi mindent megteszünk ezért. (…) Ha van olyan dolog, amit meg kell tenni, akkor azt gyorsan tegyék meg.”

Hogy aztán pontosan mit is takartak Kissinger szavai, arról persze lehet vitatkozni. Egyesek szerint ez felért a bátorítással, sőt, sürgetéssel, hogy az argentín katonai junta addig rendezze a helyzetet, amíg az amerikai kongresszus össze nem ül, mivel az minden bizonnyal elítéli majd a történéseket.

Szelektív olvasás – Kissinger és vádlói

Kissinger vádlói szerint a volt külügyminiszter pontosan tudta, mi folyik Argentínában, amikor talákozott Guizetti-vel, hiszen a Buenos Aires-i amerikai nagykövet, Robert Hill többször is készített jelentést a kialakult helyzetről.

 Henry Kissinger

Henry Kissinger

Hill ráadásul erélyesen tiltakozott az emberrablások, kínzások és üldözések ellen, ám nemsokára rá kellett ébrednie, hogy főnöke kihátrált felőle. Az argentín katonai puccsisták ugyanis a júniusi találkozót követően azzal próbálták leszerelni a nagykövetet, hogy Kissinger mindenről tud, és beleegyezését is adta mindenhez.

Egyéb dokumnetumokban ugyan valóban találtak arra utaló jeleket, hogy Kissingerék tudhattak a dél-amerikai félkatonai diktatúrákat egységbe forrasztó Kondor-tervről, mely szerint kölcsönösen támogatja egymást Brazília, Uruguay, Chile, Paraguay, Bolívia és Argentína a szomszédos országokba emigrált baloldali vagy demokratikus ellenzék felkutatásában és likvidálásában, de bizonyító erejű írás senkinek nincs a kezében.

Szelektív hallás – Kissinger és a juntavezérek

A diplomácia nyelve persze oly képlékeny, hogy nehéz pontosan megállapítani, vajon a katonai junta tagjai csak azt hallották meg Kissinger mondanivalójából, amit hallani akartak, avagy Kissinger valóban nem lépett fel kellő eréllyel az embertelenségek ellen.

A Kissinger egyik munkatársa által készített feljegyzéseken ugyanis a fent idézett mondatokat követően, melyeket előszeretettel emelnek ki kontextusából, a következők is megtalálhatóak voltak: „Mint az Önök barátja, ugyanakkor azt is megjegyzem, hogy a katonai kormányzatok létrehozása nem a leghatékonyabb módszere ezeknek a problémáknak a kezelésére. (…) Komoly erőfeszítéseket kell majd tenniük, hogy elmagyarázzák a nemzetközi közvéleménynek, hogy mi is folyik Önöknél. (…) Ha van olyan dolog, amit meg kell tenni, akkor azt gyorsan tegyék meg. De minél gyorsabban vissza kell térniük a normális eljárásokhoz.”

A szavakat természetesen mindenki saját kedvére értelmezi. A junta és a puccsisták egyik vezére, Jorge Videla például azt állította Hill nagykövetnek, hogy Kissinger teljességgel megértette a problémájukat, és hogy támogatja őket a terrorizmus elleni küzdelem minél hamarabbi sikeres befejezésében.

 Argentín tüntetők

Argentín tüntetők

Carlos Osorio, a Nemzetbiztonsági Levéltár egyik munkatársa pedig úgy nyilatkozott a brit Guardian-nek, hogy a titkosítás alól most feloldott dokumentumok egyértelműen bizonyítják: Kissinger tudatosan nem tiltakozott hevesen az emberi jogok nagymértékű megsértése ellen Guizetti-nél.

A halllgatás pedig beleegyezést jelentett, így Kissinger már leglább háromszor támogatott emberiségellenes cselekedeteket – véli Osorio.

Kinek van igaza?

Az elmúlt években újra napvilágot látott vádakat először Christopher Hitchens foglalta össze 2001-ben kiadott könyvében. Az argentín katonai junta támogatásán kívül három fő vádpontot fogalmazott meg Kissinger ellen:

 • Nixon elnöksége alatt közvetlenül Kissinger irányította az egyes becslések szerint 600 ezer áldozatot követelő Kambodzsai bombázásokat 1968 és 1975 között.

 • Segítette Pinochet hatalomrajutását 1973-ban.

 • Személyesen egyezett bele abba, hogy Suharto indonéz elnök lerohanja Kelet-Timort, melynek körülbelül 200 ezer ember esett áldozatául.

  Védelmezői ugyanakkor arra emlékeztetnek: Kissinger a hidegháborús időszakban is a leghatározottabban lépett fel a szuperhatalmak békés egymás mellett élése érdekében. Ezt igazolja, hogy elindította a stratégiai fegyverek (SALT I) illetve a ballisztikus fegyverek leszereléséről szóló tárgyalásokat, hogy szinte barátinak mondható kapcsolatot alakított ki a kínai kommunisták és Nixon elnök között, de érdemei között sorolják fel a vietnámi háború befejezéséért tett erőfeszítéseit is.

 • Hozzászólások

  Az első verőcei támfalas ház építője

  Az első verőcei támfalas ház építője

  Még 1889-ben történt, hogy Ybl Miklós házat tervezett barátja részére Verőcén, és hogy megvédje a kertet a nagyobb áradásoktól, támfalat emeltetett. Az ötletet a később épült nyaralók tulajdonosai is átvették, így a terméskő fal ma már vagy 800 méter hosszú a Duna-parton.

  Arannyal teli sírt találtak Bihar közelében

  Arannyal teli sírt találtak Bihar közelében

  Az elhunyt egy magas státuszú nő lehetett, aki a tiszapolgári kultúrához tartozott.

  Magyar helyszín is helyet kapott a legfuturisztikusabb metróállomások között

  Magyar helyszín is helyet kapott a legfuturisztikusabb metróállomások között

  A Dezeen nevű portál összeállított egy listát azokból a metrómegállókból, amelyeket futurisztikus stílusban újítottak fel.

  Görgei Artúr leteszi a fegyvert Világosnál

  Görgei Artúr leteszi a fegyvert Világosnál

  1849. augusztus 13-án a magyar honvédség megadta magát, így véget ért az 1848-49-es szabadságharc.

  A kvantummechanika tudósa

  A kvantummechanika tudósa

  1887. augusztus 12-én született Erwin Schrödinger, Nobel-díjas osztrák fizikus.

  National Geographic 2022. augusztusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  11 600 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket