Melinda, Vivien, Aranka2023. december 02., szombat
Kultúra

Az őszirózsás forradalom kitörése

National Geographic Magyarország

1918. október 30-án a fővárosban tartózkodó katonák letépték sapkarózsájukat, és őszirózsával díszítették uniformisukat. Ezzel a jelképes cselekedettel kezdődött az ország második polgári demokratikus forradalma, ismételten polgárok nélkül.

A világháború végére Magyarország teljesen kimerült, több mint egymillió halott és súlyos sebesült, 830 ezer hadifogoly, leálló gyárak, sztrájkoló munkások, városi éhínség jellemezte 1918 őszét. Teljes politikai átalakulást követelt mindenki, reményüket a Magyar Nemzeti Tanács elnökébe helyezték, gróf Károlyi Mihályba. Az elnököt mindenekelőtt gondos mérlegelés jellemezte, és addig-addig fontolgatta a hatalomátvétel különböző módozatait, amíg majdnem lemaradt a forradalomról.

Az események gyorsan követték egymást:

1918. október 24-én megalakul a Magyar Nemzeti Tanács, amely követelte az azonnali békekötést, demokratikus jogok kiterjesztését és a magyar függetlenség biztosítását. Az utca azonnal mozdult, másnapra megalakultak a katonatanácsok Csernyák Imre elnökletével. Szántó Béla szakszervezeti vezető, a munkástanácsokat irányította, céljuk, általános felkeléssel megdönteni a regnáló kormányt, és Károlyit jutatni a miniszterelnöki székbe. Lánchídi csataként vált ismertté az az esemény, mikor a felvonuló emberek közé lövetett Budapest rendőrkapitánya, október 28-án. A felkelés tervét 30-án reggel bemutatták a grófnak, aki elutasította azt és a Nemzeti Tanács tagjaival otthon várta az események kimenetelét. A tüntető tömeg megakadályozta két frontra induló menetszázad bevagonírozását és az átálló katonákkal együtt elfoglalták a város kulcspozícióit, feltörték a fegyverraktárakat. József főherceg, a nádor, Károly császár megbízottja, kinevezi Károlyit miniszterelnöknek.

Elvárások és „megoldások”

Károlyi kormánya előtt hatalmas feladatok tornyosultak, bizalmat kapott az országtól, amely türelmetlenül várta a reformlépéseket. A parasztok földet, a munkások biztos megélhetést és jó bért, a tőkések nyugalmat, stabil pénzt, a középrétegek az ország területi integritásának megőrzését várták. Mindenkinek csalatkoznia kellett, Károlyi tevékenységének mérlege katasztrofális.

A parasztság nem volt képviselve a végrehajtó hatalomban, csak február 15-én adták ki a földtörvényt, aminek végrehajtására már nem kerülhetett sor. Egyedül Károlyi kápolnai birtokát osztották ki, csak egy kicsit rontotta el az új birtokosok örömét, hogy a földre már jelzálogot vett fel a nagylelkű gróf. A munkásság támogatása sem volt egyértelmű, hiszen a szociáldemokrata párt vezetése túlságosan megosztott volt, polgári demokraták együtt ültek a kommunistákkal. Hogy ki kerül ki győztesen, az mindig az adott politikai erőegyensúly szerint változott.

A nagytőkések, bár nem alkottak egységes politikai csoportot, várakozó álláspontra helyezkedtek, sajnos Károlyi fel sem vette velük a kapcsolatot. 1919 januárjától a tőke már menekült az országból: „egy kormányzat, amely csak negatívumokkal és légüres teóriákkal van felszerelve, egyáltalán nem lehet életképes.”

Népköztársaság

Sokáig eldöntetlen maradt Magyarország államformája, Károlyi ragaszkodik a királyi kinevezéshez, ám a budapesti tömegek követelésére azonnal felmentését kéri esküje alól. Az ország egy király nélküli királyság, törvényhozói, államfői hatalom nélkül, ezért a kormány is félig illegitim. A kormányzatnak választania kell, vagy a Nemzeti Tanács nyilvánítja magát ideiglenes nemzetgyűlésnek, amely létrehoz egy alkotmányt, és azonnal kiírja a választásokat, vagy rendelettel tűzi ki a választás időpontját. Segítséget Wlassics Gyula, a főrendiház elnöke, adott, mikor meghozta Károly császár lemondólevelét Eckartsauból.

Nem figyeltek fel a levél különös megfogalmazására, Károly csak uralkodói jogairól mondott le, a trónról nem. A végső döntést ismét Budapest népe hozta meg, november 16-án kétszázezres tömeg kényszeríttette ki és ünnepelte a Népköztársaság kihirdetését. Választójogi törvényt csak 1919. március 15-én jelent meg, mert az antant nem támogatta az új választások kiírását, sajnos nem tudjuk miért kérte ki Károlyi a győztesek véleményét, hiszen erre semmi nem kötelezte.

Elfogyott az ország

A kormány pacifizmusa nem ismert határokat, még a fegyverszünet megkötése előtt elhangzott Linder Béla hadügyminiszter hírhedt mondata: „Nem kell hadsereg többé! Soha többé nem akarok katonát látni ismét!”

Két hónap alatt szélnek eresztettek egymillió katonát, akik falujukba érve fegyverrel szereztek érvényt földkövetelésüknek, vagy a városban maradva váltak a demagógia áldozatává. Nem maradt az országban egyetlen hadrafogható hadosztály se!

Franchet d’Esperey francia tábornok november 7-én fogadta Belgrádban a magyar küldöttséget, hat nap múlva aláírták a demarkációs vonalat tartalmazó megállapodást. Magyar csapatok Beszterce-Gyulafehérvár-Déva felett, Arad-Makó-Szeged alatt és Baja-Pécs-Barcs felett tartózkodhatnak. Francia és olasz csapatok szállják meg az ország stratégiai pontjait, az állam területén magyar közigazgatás tartottja fenn a rendet.

Az aláírt szerződéssel senki sem volt elégedett, cselekedni azonban csak szomszédaink cselekedtek.
Még novemberben megindultak a csehek Felvidékre, ám a nehezen odaküldött magyar csapatok még sikeresen ellenálltak, Bertha Albert vezérkari ezredes december 6-án az etnikai megoszlásnak megfelelő határokat rögzített Milan Hod¾a szlovák politikussal. E szerződést Benes nem ismerte el, dezavuálta Hod¾a-t.

Románia gyorsan hadviselő félnek nyilvánította magát, és november 10-én hadat üzent Németországnak (egy nappal a német fegyverszünet aláírása előtt). Ezzel a lépéssel „legitimálta” Erdélyre vonatkozó követelését. 1919. december 1-én Erdély „kimondta” Romániához való csatlakozását, két hét múlva már átlépték a román csapatok a demarkációs vonalat. Gyakorlatilag ellenállás nélkül foglalták el az ország keleti részét, még Clemenceau határozott parancsának sem engedelmeskedtek. A megszállt területekről többszázezres menekültáradat indult meg a maradék országba.

A bukás

Külpolitikánk kudarca miatt a kormány megbomlik, Károlyi kénytelen átadni miniszterelnöki posztját Berinkey Dénesnek (1919. január 11), ő maga a köztársaság elnöki pozícióját foglalja el. Egyre erősebbek lesznek a kormányt támadó csoportok is, a kommunistákat Kun Béla vezeti, a régi hadsereg volt tisztjeit Gömbös Gyula irányítja, bár mindkét csoportosulást betiltják, az elégedetlenséget nem sikerül csillapítani.

Károlyi bukását azonban Vix ezredes jegyzéke okozza (március 20.), amely új határokat tartalmaz, Magyarország törpeállammá zsugorodik. A gróf hajlik a jegyzék elfogadására, kormányát alkotó szociáldemokraták viszont elutasítják azt, és tárgyalásokat kezdenek a kommunistákkal.

Károlyi Mihályt a történelem sodra emelte magasra és taszította a mélybe, öt hónapon keresztül ő állt az ország kormányrúdjánál, és mégis úgy cselekedett, mint egy megrémült utas.

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket