Ferenc, Olívia2023. december 03., vasárnap
Kultúra

Hamarosan felfegyverzett robotok küzdenek Irakban

National Geographic Magyarország

Egyelőre még nem Playstationnel vezérlik a hadseregeket Irakban, de az egyik fél már tervezi, hogy robotokat vet be a küzdelembe. Természetesen nem az irakiakról van szó…

Újabb és újabb módszereket próbál ki az amerikai hadsereg Irakban: a technikailag legfejlettebb eszközök bevetését az amerikai áldozatok magas száma indokolja. A legfrissebb tervek szerint gépfegyverrel felszerelt robotokat alkalmaznának a lázadók ellen, ám PR-szempontból sokan megkérdőjelezik az ilyen akciók sikerét, és inkább arra figyelmeztetnek, tovább romlik az amerikai katonai beavatkozás megítélése a közvéleményben – írja a német Spiegel Online.

Történelmi kudarcok az utcai harcok során

A Terminator-bevetésnek nevezett robottechnikát elsősorban az utcai harcok során alkalmaznák a stratégák. Az iraki sikátorokban ugyanis nem sokat segít a műholdas megfigyelés, és a páncélosok sem igazán alkalmasak az ilyen feladatokra (ez utóbbit mi sem bizonyítja jobban, mint a szovjet hadsereg nehézségei az 1956-os Budapesten, amikor Molotov-koktélokkal hosszú ideig megbénították a magyar szabadságharcosok a szovjet tankok bevetését).

A légierő bevetése ilyen körülmények között szintén nem mindig „sikeres”. A második világháború egyik legvéresebb csatája, Sztálingrád igazolhatja, hogy az utcai harcokban a védőket segítik azok a törmelékek, amelyek a támadók pusztító bombázásai nyomán az utakat eltorlaszolják.

Nem csoda, hogy az utcai harcokat minden hadsereg igyekszik elkerülni. Napóleon addig legyőzhetetlen hadseregének „imázsát” is először a spanyol utcai harcok törték meg az 1800-as évek elején. Lannes marsall bátorságukról híres katonáit Zaragoza város elfoglalására utasították, ami végzetesnek bizonyult. Lannes teljesítette ugyan a parancsot, de még a spanyol nők és gyerekek is ellenálltak; lemészárlásuk, a házról házra végzett pusztítás pedig nemhogy segítette volna a franciák előnyomulását, hanem még a hódítók lelkierejét is megtörte, miközben az ellenállók elszántságát tovább fokozta.

Iraki specialitások

Érthető tehát, ha minden hadsereg igyekszik kerülni a nagy vérveszteséggel és a katonák demoralizálásával járó városi összecsapásokat. Irakban mindehhez további veszélyforrások társulnak. Itt nem hagyományos harcmodorról van szó elsősorban, hanem öngyilkos merénylők, autóban elhelyezett bombák és más, fedezékből elkövetett cselekmények bénítják meg a megszálló erőket.

Éppen ezért tervezik az amerikaiak most azt, hogy szenzorokkal, érzékelőkkel derítik fel a bombákat, illetve távirányítású dzsipekkel (és azokra szerelt gépfegyverekkel) ellenőrzik a nagyobb támaszpontokat.

Jövőre már bevetik az első harci robotokat

A tervek egyébként messze túljutottak a „fontolgatás” stádiumán: az Egyesült Államok stratégái már sajtótájékoztatón is bemutatták azokat az új fegyvereket, amelyek az amerikai katonák életének közvetlen veszélyeztetése nélkül alkalmazhatók. A Spiegel szerint mechanikus és elektronikus megoldások tömkelege hivatott pótolni az emberi erőt e robotszerű gépekben.

Az éles bevetésre is sor kerülhet tehát az “Unmanned Ground Vehicle”, vagyis az „Ember Nélküli Terepjáró” esetében. Ezekből a felfegyverzett, távirányítású járművekből 18 darabot szállítanak Irakba jövő márciusban-áprilisban.

Ugyancsak ismert egy mikrohullámú fegyver, amelyet tömegoszlatásra fejlesztettek ki. Ez a bőr alá hatolva, 0, 4 milliméter mélységben égő fájdalmat okoz a kísérleti alanyokban. A konyhai mikrohullámú sütőkkel azonos elven működő sugárfegyver az amerikai hatóságok szerint ártalmatlan, ha kis dózisban adagolják, szükség esetén viszont akár halálos fegyver is lehet. Német szakértők szerint azonban a mikrohullám már kis „adagolásban” is súlyos károsodásokat okozhat, elsősorban az emberi szemben, és akár a békés tüntetések résztvevőit is megvakíthatja, ha csak kis sugárzást bocsátanak olyan emberekre, akik nem tudnak gyorsan szétoszlani és elmenekülni a helyszínről, esetleg a nagy tömeg miatt.

Ez még nem a Csillagok háborúja…

Egy 80 centiméter magas lánctalpas robotot, amelyet eddig ismeretlen eredetű tárgyak átvizsgálására, így például bombák felderítésére használtak Irakban és Afganisztánban, most szintén átalakítanak. A Talon elnevezésű lánctalpas robotok „törzsén” fogókarok helyett gépfegyvereket helyeznek el, illetve gránátvetők is felszerelhetők a Foster-Miller cég gyártmányaira. Az sem kizárt, hogy négy darab, 66 milliméteres rakétával lássák el ezeket az önjáró szerkezeteket, amelyek 10 kilométer óránkénti sebességre képesek felgyorsulni. A bombakereső robotból már több százat bevetettek, de a Talonból százat immár fegyverekkel is felszerelve küldenek Irakba.

 Talon Afganisztánban

Talon Afganisztánban

A távirányítású robotot 2003-ban Kuvaitban próbálták ki – akkor még csak tesztek során. Az amerikai tengerészgyalogosok kábelen továbbították a parancsokat a robotnak, amelyet négy kamerával és éjjellátó berendezéssel is elláttak. Mindez jelzi azért, hogy az amerikaiak korántsem olyan robotokat vetnének be, amelyek „önállóan” alkalmazhatók, minden egyes szerkezetet legalább egy katonának kell irányítania. Még akkor is igaz ez, ha nem minden funkciót kell kábeles összeköttetéssel beindítani, bizonyos tevékenységek esetében a robot rádiójelre is reagál. Annyi bizonyos azonban, hogy még tartunk a Csillagok háborújánál, amikor önállóan operáló gépekkel küzdöttek a filmbeli hősök…

Új fejezet a hadviselés történetében

Mindezzel új fejezet nyílik a hadviselés történetében – legalábbis így vélekedik Santiago Tordillos, az amerikai hadsereg ellenőrzése alá tartozó Armaments Engineering and Technology Center (Fegyvertervezési és Technológiai Központ) illetékese, aki a Wired magazinnak nyilatkozott. „Már hónapok óta készen állunk arra, hogy bevessék találmányainkat” – tette hozzá Tordillos.

A harci robotok nem mindegyikét készítik pusztító céllal. Jelenleg is zajlik egy vezető nélküli mentőautó tervezése. A “Robotic Extraction Vehicle” (REV) három méter hosszú, 1, 6 tonna súlyú, és egy hordágyat, illetve egy sebesültet képes szállítani. Az autóban egy másik hatkerekű, 270 kilós robot is helyet kapna, amely karjaival a sebesült beemelésében segédkezne.

Hibrid hadseregek és a „magyar” digitális katona
Az Egyesült Államok katonai doktrínái körülbelül 10 éven belül számolnak a hibrid hadseregek, vagyis az élőerőből és robotokból egyaránt álló seregek megjelenésével – írta nemrégiben a NAPI Gazdaság. A légierőben a lopakodó robotrepülőgépek egyre inkább bevethetők lesznek, de a szárazföldön is terjedni fognak a hasonló megoldások. Szállításra, felderítésre és egyéb veszélyes tevékenységekre is fejlesztenek ki szerkezeteket. A harci robotokkal együtt egyre inkább előtérbe kerül a digitális katona koncepciója is. Ez azt jelenti, hogy az élőerőket is egyre modernebb, számítógépes vagy akár nanotechnológián alapuló felszerelésekkel látják el. A digitális katona egyes eszközei a gazdasági napilap szerint magyar fejlesztésben is léteznek. A HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Rt.-nél (HM EI) úgynevezett humán monitort készítettek, amely az egyes életfunkciókat méri, rögzíti s továbbítja az egységparancsnoknak. A műszer a vér oxigénszintjét, az EKG-t, a bőr hőmérsékletét és ellenállását, a pulzus- és a légzésszámot rögzíti. A ma még a mérőtappancsoktól kábeleken továbbított jelet a jövőben mini adóvevők küldik a katona derekán lévő számítógépbe, amely azután a parancsnoki egységgel kommunikál.
Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket