Tibor2024. április 14., vasárnap
Kultúra

Mercator – az ember, aki föltérképezte a bolygót

National Geographic Magyarország

A kötet alcíme, „Az ember, aki föltérképezte a világot”, azt sejteti, hogy valamiféle egyszerű életrajzzal állunk szemben. Nos, ez egyáltalán nincs így! A szerző, Nicholas Crane elképesztő precizitással festi elént a XVI. századi Németalföld színpompompás világát. Monumentális térképészet- és társadalomtörténeti panoráma ez a mű, amelyet elsősorban a tudományos ínyencségeket kedvelő olvasóknak ajánlunk.

Játsszon velünk, és nyerje meg a könyvet!

Karácsony közeledtével nagyon sok szép és grandiózus könyv kerül a boltok polcaira. Az újdonságok között nagy számban találunk képeskönyveket, gazdagon illusztrált műveket, és megannyi figyelemfelkeltő kiadványt. A most bemutatandó kötet, a HVG Könyvek sorozatában megjelent Mercator szintén grandiózus vállalkozás, de egészen más értelemben. Itt is találunk színes illusztrációkat, fekete-fehér térképeket, ábrákat, metszeteket, de ez a mű nem elsősorban formájában ragadja meg az olvasót, hanem tartalmában: szinte elapadhatatlan forrásból áradó részletgazdagsága lenyűgözi a felületes olvasót.

Az ember, aki föltérképezte a világot

A kötet alcíme, „Az ember, aki föltérképezte a világot”, azt sejteti, hogy valamiféle egyszerű életrajzról van szó. Nos, ez egyáltalán nincs így! A szerző, Nicholas Crane elképesztő precizitással ad korrajzot, térképészet- és társadalomtörténeti panorámát.

Kis túlzással mondhatjuk, hogy Crane még ahhoz is forrásokat keres, ha esik az eső valahol Flandriában. Márpedig ez nem túlzás: gyakran a legapróbb részleteket is apróbetűs lábjegyzetek egészítik ki, még alaposabb ismereteket közölve.

Mindez nem véletlen: Crane eltér a szokásos tudományos ismeretterjesztéstől, de legalábbis a nálunk megszokott válfajoktól. Angol, brit precizitásról van szó, amely nem megy el a túlrészletezettségig, de feltétlenül némi előképzettséget igényel az olvasótól. (Éppen ezért nem lenne rossz egy kis szakszótár, vagy a speciális kifejezéseket megmagyarázó rész a kötet végén.)

Az inkvizíció börtönében

A szerző tehát nem végzett felületes munkát, többéves kutatással próbálta a lehető legvégsőkig tisztázni a világ leghíresebb térképészének, Mercatornak az életét, munkásságát. Ha nem talált a XVI. századi geográfusról közvetlen bizonyítékot, akkor sokszor a párhuzamos, kiegészítő jellegű forrásokat idézi fel, s ezzel máris feltárul előttünk az egész kor, és egy egészen más világ hétköznapjaiba pillanthatunk bele.

A XVI. századi Németalföld színpompás világáról van szó, ahol az erdélyi Oláh Miklós (Magyarországi Mária kíséretében) csakúgy elénk toppanhat, mint Dürer vagy éppen Rotterdami Erasmus, esetleg V. Károly német-római császár. Rémületet kelthetnek az inkvizítorok, Pierre Dufief vagy éppen a korlátoltnak tűnő Ruard Tappert.

És még akkor nem beszéltünk Kolumbusz, Magellán és a többi felfedező óriási teljesítményéről. Az ő hírük, emlékük az inkvizítorok személyes jelenléte ellenére gyakorol hatást Németalföldre, Észak-Európára. Az addigi, középkori világképet romboló erők, és a helyenként vérszomjas teológusok maradisága egyszerre hat e vidéken – és szerencsére nem az utóbbiak győzedelmeskedtek.

E kényes helyzetben kell lavíroznia a szaktudósoknak, nehogy sértsék a keresztény egyház(ak) – a korszak vége felé indokolt a többes szám, hiszen a reformáció megtöri a római katolikus anyaszentegyház egyeduralmát – érzékenységét. Nem is mindig és mindenkor sikerül ez. Sokan kerülnek börtönbe, száműzetésbe nézeteik miatt, s vannak akik életüket áldozzák tudományos hitvallásuk védelmébe. Mercator még viszonylag „jól járt” e tekintetben, hiszen őt az inkvizíció csupán bebörtönözte, nem kellett életét áldoznia, mint az olasz Giordano Brunónak, vagy nem kellett szinte haláláig várnia művei kiadásával, szélesebb körű elterjesztésével, mint a lengyel Kopernikusznak.

Németalföld színpompája

Németalföld színpompájához hozzátartozik a nyelvek, nemzetek keveredése: franciák-vallonok, flamandok-hollandok, németek (Mercator is német származású, bár idegen földön tanult és nőtt fel), magyarok, angolok, spanyolok, portugálok mindennaposak Antwerpen és Leuven vidékén, Brüsszelben vagy éppen Mechelenben. Ekkor a Hansa-városok és a déltengerek közötti közvetítőkereskedelemben élénk szerepet játszott Flandria, a Rajna és a Schelde folyók torkolatvidéke.

Mindez kulturális sokszínűséget, és ideológiai káoszt eredményezett, különösen ha idevesszük még a reformáció hatását is, a különböző protestáns irányzatok egymás közti és a katolicizmussal vívott általános küzdelmeit. A politikatörténetben a „világpolitika” keletkezését is a XVI. századtól számíthatjuk. Nem véletlen, hogy V. Károlyt úgy emlegetik, mint akinek birodalmában soha sem megy le a nap. Spanyol királyként és német-római császárként egyaránt igényt tart Európára, illetve Amerika és Ázsia nagyrészt még ismeretlen területeire.

Ezért merül fel ekkortájt az igény a világtérképekre, a földgömbre – hiszen tudjuk, a térkép tulajdonképpen képes történelem, a történeti, politikai információk képi rögzítése. Egy világbirodalomnak pedig mi másra lenne szüksége, mint az uralkodó dicsőségének minél szélesebb körű megismertetésére…

Mercator jelentősége

Mercator jelentősége éppen ebben rejlik: ő az első, aki emészthető formában tudja rögzíteni azokat az adatokat, amelyeket a nagy földrajzi felfedezések „termeltek”, és ő tudta először közérthetően, rendszerezetten a nagyközönség elé tárni a kezelhetetlen információhalmazt.

Mindehhez fantasztikus kézügyességre volt szükség. A földgömbök elkészítésekor például rézmetszeteket használtak, ahol kiváló kalligrafikus (szépírási) készség kellett, és kezdetben ezért a nem túlzottan elméleti igényű képzettségéért vonták be Mercatort a legkifinomultabb munkálatokba. Később azonban matematikai képességei és rendszerező elméje is nagy segítséget jelentett. Mercator kidolgozott ezután egy vetületet, amelynek alapján máig is készülnek térképek. (A vetület egyébként az ő nevét viseli.) Módszere ugyan csak egy, a háromdimenziós Föld képének két dimenzióban (papíron) való rögzítésekor, ám talán ez a vetület lett a leghíresebb, ha nem is mindig a leghasználhatóbb a versenytársaké közül…

A német-németalföldi tudós rendszerező elméje vezetett ahhoz, hogy ma atlasz néven azokat a térképgyűjteményeket emlegetjük, amelyekhez hasonlókat ő állított össze a XVI. században. Kevesen tudják, hogy Amerika névadásában is szerepet játszott, bár ebben a folyamatban egyetlen embert nehéz lenne kiemelni a sok felfedező, térképész és más tudós közül.

Mindezek után nem lepődhetünk meg azon, hogy már a maga idejében is „a geográfusok fejedelmének” nevezték a tudóst, aki egy foltozóvarga fiaként emelkedett sokak által akkor még elképzelhetetlen magasságokba.

Nicholas Crane: Mercator – Az ember, aki föltérképezte a bolygót
HVG Könyvek

416 oldal
Ára:4500 Ft, de a december 20-ig tartó karácsonyi akció keretében 10 százalék (így: 4050 Ft), HVG kártyával pedig 20 százalék (így:3600 Ft) kedvezménnyel rendelhető meg.

Online rendelés >>
További HVG Könyvek >>

Kihalt róka lehetett az ember legjobb barátja

Kihalt róka lehetett az ember legjobb barátja

Elképzelhető, hogy egyes ősi, dél-amerikai közösségek rókákat tartottak háziállatként.

Kutyasétáltatás közben bukkant aranykincsre egy 12 éves fiú

Kutyasétáltatás közben bukkant aranykincsre egy 12 éves fiú

A fiú által megtalált aranytárgy egy római kori katonai dísz.

Rejtélyes, ősi sírt találtak Zamárdinál

Rejtélyes, ősi sírt találtak Zamárdinál

Az 1500 éves gödörből egy hiúz és négy kutya csontváza került elő.

Újabb inspiráló, lélegzetelállító hegyi filmek

Újabb inspiráló, lélegzetelállító hegyi filmek

180 percnyi lélegzetelállító látvány, őrült izgalom és igazi inspiráció a 48. Banff Mountain Film Festival világ körüli filmturnéjának budapesti vetítésein.

Elhunyt Peter Higgs, az isteni részecske kutatója

Elhunyt Peter Higgs, az isteni részecske kutatója

Peter Higgs évtizedekkel korszakalkotó elméleti munkája után, 2013-ban kapott fizikai Nobel-díjat.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket