Örs, Stella, Kamil2024. július 15., hétfő
Kultúra

Újabb tizennégy magyar kapta meg a Világ Igaza-kitüntetést

National Geographic Magyarország

Újabb tizennégy magyarnak ítélte oda a Világ Igaza-kitüntetést a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet; az okleveleket és emlékplaketteket David Admon, Izrael Állam budapesti nagykövete adta át a kitüntetetteknek, illetve hozzátartozóiknak szerdán Budapesten.

Az izraeli parlament, a Knesszet 1953-ban törvényt hozott arról, hogy létrehozzák a Jad Vasem Intézetet azzal a feladattal, hogy gyűjtse össze a holokauszttal, 6 millió zsidó elpusztításával összefüggő dokumentumokat és vegye föl a kapcsolatot azokkal a keresztény emberekkel, akik segítettek üldözött zsidó társaikon. Eddig 24 országból 17 ezer olyan embert kutattak föl, aki önzetlenül mentette zsidó barátait, munkatársait, ismerőseit és ismeretleneket a holokauszt idején. Nevüket emléktáblán örökítik meg a jeruzsálemi Jad Vasem Múzeumban.

Magyarok az 1967-ben megszakadt magyar-izraeli diplomáciai viszony helyreállításának évében, 1989-ben kapták meg először a kitüntetést. A Jad Vasem Intézet adatai szerint eddig 640 magyar részesült az elismerésben, most újabb tizennégy magyart tüntettek ki.

Karády Katalin G. Dénes György, Gömöri János és még nagyon sok felnőtt és gyermek életét mentette meg. „Környezete azt is tudta róla, hogy németellenes és emberiességi okokból védi a zsidókat. 1942-ben bíróság elé állították, majd magas pénzbüntetésre ítélték, mert közbenjárására hazahozták az orosz frontról a munkaszolgálatból G. Dénes György zeneszerzőt, mindenki Zsütijét” – hangzott el a méltatásban.

A német megszállás után Karády Katalint letartoztatták tábornok barátjával együtt, megkínozták, de szeptemberben elengedték őket. Egy csapat gyereket, (köztük Gömöri Jánost) a Duna-parton úgy mentett meg a kivégzéstől, hogy a nyilasoknak ékszereket és aranyat adott. A gyerekeket a saját lakására vitte és ott gondozta őket a felszabadulásig. Karády Katalin posztumusz kitüntetését Gyürey Vera, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója vette át, aki az elismerést az intézményben helyezi el.

Köhler Ferenc lazarista páter a magyarországi német megszállás és a Szálasi-kormány idején Angelo Rotta pápai nuncius megbízásából, élete kockázatásával több száz üldözöttet mentett meg a biztos pusztulástól. Megbízása úgy szólt, hogy utazzon Hegyeshalomra és a rendelkezésére álló pápai menlevelekkel igyekezzen minél több embert leszedni a Németországba indított vagonokból. Menleveleket csempészett be a budapesti gettóba, gyógyszert és élelmiszert szerzett a rászorulóknak.

Peitl Róza-Katalinnak több mint kilencvenen köszönhették életüket. A Szociális Testvérek Társasága remetekertvárosi házában dolgozott, ahol Slachta Margit kérésére minden üldözöttet befogadott és élelmet biztosított védenceinek minden ellenszolgáltatás nélkül.

Szabó Gyula 1944-ben tartalékos őrmester volt. Hamis paranccsal 22-24 zsidó munkaszolgálatost kimenekített szülővárosába, Gyöngyösre, elrejtette őket présházában, és élelmezésükről is gondoskodott.

Gallasz Katalin és testvére, Rozália annak idején otthonában rejtett el egy munkaszolgálatos férfit, aki a mai napig tartja a kapcsolatot megmentői rokonaival.

Maros József karmester volt, aki befogadott egy zsidó munkaszolgálatost. Később elhalt bátyja anyakönyvi kivonatával igazolványt szerzett a menekülőnek, így megmentette őt a haláltól. Pénzt és keresztény papírokat adott egy nőnek és édesanyjának is, akik a dokumentumok segítségével megszöktek az erőltetett menetből és megmenekültek. Maros József felesége távoli rokonait is megmentette.

Trom Aladár zsidó lányt vett feleségül. A német megszállást követően kimenekítette feleségét és kisfiát a védett házból. A család barátjának és a férfi édesanyjának hamis születési anyakönyvi kivonatokat szerzett és befogadta őket balatonlellei házába. Ott bújt meg a feleség testvére és annak két lánya is.

Zámbó Mária hosszú éveken át házvezetőnő volt a Schwarcz családnál Budapesten. A német megszállást követően rendszeresen csempészett be a csillagos házba élelmiszert a nagymamának, a 8 éves kislánynak és édesanyjának. A Szálasi hatalomátvétel után egy csapat nyilas rátört a csillagos házra, az anyát halálmenetben elindították Németország felé, a kislányt gettóba vitték. A nagymama reumatikus fájdalmak miatt ott maradt egyedül. Zámbó Mária rátalált és hazavitte magával. Az asszony később megszökött a halálmenetből, visszatért Budapestre, megtalálta édesanyját és gyermekét.

Jászai Jánosné Oláh Erzsébet élelmet csempészet be a nyíregyházi gettóba korábbi közvetlen szomszédainak. Felháborodott azon, amikor az elhurcolt zsidó családok lakásait kifosztották; többszöri feljelentésre letartoztatták és elítélték. Hét hónapot töltött internáló táborban.

Körmendi Dezső szerelőként motorbiciklivel járta a várost és közben ételt vitt be a gettóba ismerőseinek, emellett hamis papírokat szerzett, menekülteket fogadott be lakásába.

Varga József mozdonylakatosként dolgozott, a felesége házfelügyelő volt. A nyilas uralom alatt az épület védett ház lett, ahová sok gyermek került a Vöröskereszt közvetítésével, mert szüleiket elhurcolták. A férfi egy asszonyt és kétéves kisfiát átvitte ebbe a házba, ezzel megmentette az életüket. Később feleségével megakadályozták, hogy védenceiket a nyilasok a Duna-partra vigyék kivégezni. A házaspár orvossággal és élelmiszerrel is ellátta a házban tartózkodó zsidó gyermekeket és felnőtteket.

Jurinkovits János zsidó lányt vett feleségül és hét gyermekük született. Amikor elkezdődött a zsidóüldözés, a család Budapestre jött egy szükséglakásba, ahol a férfi feleségének rokonait is befogadta: felszedte a fapadló egy részét, gödröt ásott, abban húzódtak meg éjszakára a férfiak. Egy anyát és újszülöttjét egy hordárkocsival, krumpli és alma közé rejtve szöktette ki a kórházból. Budapest bombázásakor találat érte a lakást, három gyermekük meghalt; a bújtatottak közül mindenki épségben megélte a felszabadulást.

Hozzászólások

Többezres túlerővel szemben védték a várat a hős magyarok

Többezres túlerővel szemben védték a várat a hős magyarok

A védők néhány napig tartották a várat a törökökkel szemben, végül hősi halált haltak.

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Szakértők egy csoportja az elbeszélő művészet legkorábbi bizonyítékaira bukkanhatott.

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

A hagyomány úgy tartja, hogy a fegyver a híres Roland lovagé volt.

Egy sas szemszögéből csodálhatjuk meg a több száz évvel ezelőtti magyar tájat

Egy sas szemszögéből csodálhatjuk meg a több száz évvel ezelőtti magyar tájat

A videón a simontornyai vár és az azt körülvevő környezet rekonstrukciója látható.

Elárverezték Napóleon pisztolyait

Elárverezték Napóleon pisztolyait

Átszámítva több száz millió forintot fizettek a fegyverekért.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket