Albin, Albina, Leonita,2024. március 01., péntek
Kultúra

31 utórengés, 28 ezernél több áldozat Délkelet-Ázsiában

National Geographic Magyarország

Huszonnyolcezer fölé emelkedett a vasárnapi délkelet-ázsiai szökőár halálos áldozatainak száma, ami azonban igen hamar meghaladhatja a negyvenezer halottat, miközben 30 ezer embert eltűntként tartanak nyilván. A segélyszervezetek éhínség-, fertőzés- és taposóakna-veszélyre figyelmeztetnek.

A katasztrófa sújtotta területek hatóságai óránként újabb és újabb ideiglenes adatokat és becsléseket tesznek közzé az elemi csapás halálos áldozatairól, ahogy a mentési munkálatok során újabb és újabb holttesteket találnak, illetve mind pontosabb képet nyernek a tragédia méreteiről. Ezen ideiglenes részadatok összegzése alapján kedd délelőttre huszonnyolcezer fölé emelkedett a földrengés és szökőár halálos áldozatainak száma, ami azonban igen hamar meghaladhatja a negyvenezer halottat, miközben 30 ezer embert eltűntként tartanak nyilván.

A legfrissebb indiai adat szerint a dél-ázsiai ország területén több mint 9400 embert ölt meg a szökőár. További ezrek tűntek el, nagy részük feltehetőleg meghalt az elemi csapás nyomán. Srí Lankáról 12 ezer 520 halálesetet jelentettek kedden, és kétezer ember eltűnését jelezték. A becslések szerint Thaiföldön mintegy 2 ezren hallhattak – a hivatalos adat egyelőre 990 halott – meg a Richter-skálán mérve 9-es erősségű földmozgás kiváltotta természeti katasztrófában

Az indonéz kormány ezidáig mintegy 5 ezer halálesetet erősített meg, ám a térségben a mentést koordináló Yusuf Kalla indonéz alelnök hétfőn este úgy nyilatkozott, hogy csak Szumátra szigetén akár 25 ezren is életüket veszthették a vasárnap bekövetkezett borzalmas erejű földrengésben, és azt követő szökőárban.

Harmincegy utórengés

Harmincegy heves utórengést rögzített az indiai meteorológiai intézet hétfő estig az előző napi pusztító erejű tengerrengés után.

Az utórengések nagysága a Richter-skála szerint legalább 5-ös fokozatú volt – jelentette a Times of India című újság keddi számában az intézetre hivatkozva.

A földmozgások már nem idéztek elő katasztrofális szökőárhullámokat, az indiai meteorológiai intézet ugyanakkor elvesztett minden kapcsolatot az Andamán-szigeteken lévő és erősen megrongálódott megfigyelőállomásával, emiatt az adatok hiányosak lehetnek – írta az újság.

Éhínség fenyeget

Tömeges éhhalál fenyegeti a vasárnapi katasztrofális földrengés epicentrumához legközelebb eső északnyugat-szumátrai terület lakosait – írták interneten közzétett vészjelző és segélykérő üzenetükben kedden a térség katonai és rendőri vezetői.

Ha nem érkeznek két-három napon belül élelmiszer-szállítmányok, gyógyszerek, kötszerek és sátrak, további ezrek veszthetik életüket a térségben a vasárnapi kataklizma után – figyelmeztettek a helyi katonai és rendőri vezetők.

Fertőzésveszély

Az ár tengeri sós vízzel és iszappal árasztotta el a helyi édesvízi kutakat, s emiatt a térségben több millióan nem jutnak ivóvízhez, s ennek következményeként megnövekedhet bizonyos halálos gyomor-, illetve bélbetegségek előfordulása.

A Nemzetközi Vöröskereszt szakértői szerint a mindent elárasztó szennyezett víz miatt hamar felütheti fejét a malária és egyéb, hasmenéssel vagy légúti panaszokkal járó betegségek. A megbetegedések tömeges tünetei rendszerint csak több mint egy héttel az ilyen természeti katasztrófák után jelentkeznek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője létfontosságúnak nevezte, hogy víztisztító tablettákat, malária elleni elsősegélycsomagokat juttassanak el a térségbe, legalább a katasztrófától leginkább sújtott országokba.

Fokozott taposóakna-veszély

Az eddiginél is nagyobb veszélyt jelentenek azok a taposóaknák, amelyeket Srí Lanka szökőárral sújtott területein korábban telepítettek – hívta fel a figyelmet hétfői közleményében az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF.

A szervezet egyik szakértője elmondta: a víz kimosott számos aknát a földből, és tovább sodorta azokat. Következésképpen a lokalizált robbanóeszközök más helyre kerültek, és nem tudni, hogy jelenleg hol vannak. Ugyancsak összedőltek azok a táblák, amelyek az elaknásított területekre figyelmeztettek.

Különösen azok a lakosok vannak veszélyben, akik az ár elvonultával visszatérnek otthonukba, mert most nem tudják, hogy hol helyezkednek el az aknák. Az aknákat a tamil kisebbség és a kormányerők között 1972-ben kitört harcának kezdete óta ásták el.

Humanitárius segélyek

A világ országainak kormányai és emberbaráti szervezetek sora ajánlott föl pénzügyi, valamint egészségügyi segélyt, vagy irányított mentőcsapatot a szökőár sújtotta övezetekbe.

Az Egyesült Államok 11 millió euró gyorssegéllyel kész támogatni a természeti csapás sújtotta országokat. Amerikai mentőalakulatok indultak Thaiföldre, Indonéziába és Srí Lankára. Az eltűntek felkutatását segíti az amerikai haditengerészet három P-3 típusú felderítő repülőgépe, amelyek Japán Okinawa szigetéről szálltak föl, thaiföldi úti céllal.

Óriás földrengések
 • 1960 – Chile: 9.5 erősségű
 • 1964 – Alaszka: 9.2
 • 1957 – Alaszka: 9.1
 • 1952 – Oroszország: 9.0
 • 2004 – Indonézia: 9.0
 • Az Európai Bizottság a bajba jutottak alapvető szükségleteinek ellátására 3 millió euró összegű azonnali gyorssegély küldéséről döntött. Franciaország Srí Lanka felé útnak indított egy szállítórepülőgépet fedélzetén 100 fős mentőalakulattal, humanitárius segélyszállítmánnyal és közel 800 kilogramm gyógyszerrel. A szállítmányhoz jelentősen hozzájárult több francia segélyszervezet is.

  Németország egymillió eurót bocsátott a katasztrófa sújtotta területek sérültjeinek rendelkezésére, ezenkívül egy felderítőcsoportot is küld a helyszínre.

  A brit nemzetközi fejlesztési programok minisztériuma 76 900 eurós támogatást biztosított a WHO által szervezett mentési akciók finanszírozására.

  Görögország 300 ezer eurós segélyt nyújt India és Srí Lanka számára, valamint két katonai szállítórepülővel küld segélyszállítmányt a térségbe.

  A svájci kormány 660 ezer eurós támogatást küld, Írország egymillió eurós segélyre tett ígéretet, míg a holland kormány 2 milliós felajánlást tett hétfőn a mentési munkálatok finanszírozására.

  A cseh kormány 10 millió koronás humanitárius segélyt ajánlott fel a katasztrófa sújtotta ázsiai országoknak. Ezenkívül ivóvízszállítmány indul rövidesen útnak Prágából Srí Lankába. Szlovákia 10 tonnás segélyszállítmányt (takarókat, sátrakat, gyógyszert és ivóvizet) küld hétfő a térségbe.

  A Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold segélyszervezetek nemzetközi felhívást intéztek a világ különböző karitatív, humanitárius csoportjaihoz, hogy adakozásból 5 millió eurós segélyt gyűjtsenek össze a károsultak megsegítésére. Eddig sok helyi szervezet csatlakozott az akcióhoz.

  Magyar segítség

  Magyarország egészségügyi csoporttal, gyógyszereket, kötszereket tartalmazó csomaggal segíti a Délkelet-Ázsiát sújtó természeti katasztrófa áldozatait. Elsőként egy orvos csoport indulhat a helyszínre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezésében. Becslések szerint mintegy 60 millió forint értékű gyorssegélyt tud Magyarország a katasztrófa-sújtotta területre juttatni.

  A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tízmillió forint azonnali segéllyel támogatja katasztrófa-alapjából a magyar Katolikus Karitász humanitárius programját, amely a délkelet-ázsiai földrengés, illetőleg az azt követő szökőár után Srí Lankának nyújt segítséget – közölte a szervezet hétfőn.

  Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által szervezett “hivatalos” segélycsapat kedden este indul Sri Lankára – tájékoztatta az MTI-t a vöröskereszt.

  A hétfői egyeztetések és felkészülés után az OKF részéről egy főhadnagy vesz részt a csoportban, rajta kívül öt orvos, két mentőtiszt, két mentő szakápoló utazik a dél-ázsiai szigetországba – mondta el Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt alelnöke, az orvosokból és mentőtisztekből álló csoport szakmai vezetője hétfőn késő este az MTI-nek.

  A Vöröskereszt alelnökének közlése szerint a magyar szakemberek várhatóan egy hétig maradnak Sri Lankán, s a legkülönbözőbb segélyfeladatokat látják el.

  Kapcsolódó cikkünk:

 • A legnagyobb földrengés 40 éve – szökőár Ázsiában

 • Megacúnamik fenyegetik a tengerparti városokat?

 • A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

  A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

  Neki köszönhetjük a híres debreceni református templomot, a Fővám téri vásárcsarnokot és a Magyar Nemzeti Levéltárat, lakóépületei máig őrzik eredeti formájukat, és családok százainak adnak otthont, nevére mégis ritkán emlékszünk.

  Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

  Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

  A kutatók egy, az 1960-as években felfedezett helyszínen végeztek vizsgálatot.

  Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

  Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

  A San José elképesztő értékű rakományt szállított, amikor 1708-ban elsüllyedt.

  Készen állunk a rovarevésre?

  Készen állunk a rovarevésre?

  Tizennégy éve járom a világ fejlődő országait, nem egyszer találkoztam már sült rovarokkal, szinte fel sem tűnnek, bár Kambodzsában a phnompeni királyi palota előtti téren felhalmozott tenyérnyi tarantulán azért én is megrökönyödtem.

  Középkori zárdát tártak fel

  Középkori zárdát tártak fel

  Az 1002-ben alapított kolostorból 1790-ben űzték el az apácákat.

  National Geographic 2024. februári címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  16 500 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket