Melinda, Vivien, Aranka2021. december 02., csütörtök
Kultúra

Hitler merényletet tervezett XII. Pius ellen?

National Geographic Magyarország

December vége óta nem csitulnak a kedélyek Olaszországban, mivel a Vatikán több zsidó szervezet tiltakozása ellenére folytatni kívánja XII. Pius boldoggá avatásának eljárását. Karácsonykor a Corriere della Sera arról cikkezett, hogy a háború után Pius parancsára nem engedték vissza a rokonokhoz az egyházhoz beadott zsidó gyerekeket – a hétvégén viszont a vatikáni Avvenir állította, hogy Hitler éppen „zsidóbarátsága” miatt tervezett merényletet Pius ellen. Érvek és ellenérvek egy végeláthatatlan vitában.

Az indulatok akkor forrósodtak fel újból XII. Pius körül, amikor a Corriere della Sera című tekintélyes példányszámú olasz napilap december végén közölt egy levelet, melyet a Szentszék intézett 1946 októberében az akkori párizsi nunciushoz, Angelo Roncalli-hoz, a későbbi XXIII. János pápához. Roncalli korábbi missziói során kifejezzeten „zsidóbarát” hozzáállásával sokak szerint már a háború alatt is gyanús volt a Szentszék számára, így nem véletlen, hogy a Vatikán kifejezetten neki is írt levelet a háborút követően.

A levélben ugyanis arról szólnak a vatikáni instruktorok, hogy a francia katolikus egyházhoz bevett zsidó gyerekeket ne adják vissza a holokausztot túlélt rokonaiknak, kivéve, ha a gyerek nem lett megkeresztelve. Az elv tehát a levél tanúsága szerint az lett volna, hogy a megkeresztelkedett gyerekek keresztények maradjanak, keresztény nevelésben részesüljenek. A levél végén hangsúlyozzák, hogy a rendelkezést XII. Pius pápa is jóváhagyta.

Vatikáni illetékesek ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyerekek visszaszolgáltatásának tilalma csak a rokonságra vontkozott volna, azaz amennyiben a valódi szülők kérték vissza gyermeküket, úgy vissza is kapták. A rokonság azonban valóban nem kérhette ki a zsidónak született, ám megkeresztelt gyerekeket.

Pius, a „hallgatag”

A rendelkezést mindenesetre a levél tanúsága szerint Pius is jóváhagyta, amely csak méginkább megkérdőjelezte boldoggá avatásának jogosságát számos zsidó szervezet szemében. Ők ugyanis azt vetik Pius szemére, hogy nem állt ki pápai tekintélyével elég határozottan a holokauszt és a deportálások ellen.

Szemére vetik, hogy a háború kellős közepén nem emelte fel szavát a zsidók kínszenvedései miatt, illetve hogy kifejezetten németbarát diplomáciai húzásaival nemzetközileg is legitimálta Hitler rémuralmát.

Kritikusai a nyilvánosság hatalmának ignorálását kérik számon Piuson, azt, hogy nem hívta fel kellőképpen a figyelmet a zsidó emberek szörnyű sorsára, miközben különböző hírcsatornákon keresztül eljutott hozzá a hír, ami igen sok emberhez nem: a haláltáborok igenis léteztek.

Pius elrablása

A római püspökök által felügyelt Avvenire című vatikáni lap azonban most ennél sokkal kedvezőbb színben tünteti fel Piust. Az újság Himmler egykori segédtisztjének, Karl Friedrich Wolff SS tisztnek a visszaemlékezéseire hivatkozik, melyeket halála előtt írásba foglalva átadott a német katolikus egyház képviselőinek is. Ebben a visszaemlékezésben Wolff pontosan leírja, hogy miként is kellett volna elrabolnia és náci fogságban ejtenie Piust.

A levélből kiderül, hogy Hitler túlságosan is „zsidóbarátnak” vélte a pápát, ezért kívánt fellépni ellene. Az első emberrablási kísérletet 1943-ra tervezték, ám ez nem részletezett okok miatt elmaradt. A második kísérletre 1944 tavaszán kapott megbízást Wolff. Ám ahelyett, hogy teljesítette volna azt, az SS tiszt titokban, az éj leple alatt, civil ruhában és egy szerzetes segítségével látogatást tett Pius-nál. Itt elmondta, hogy Hitlertől milyen parancsot kapott, ám azt ő nem fogja végrehajtani. A hitetlenkedő főpapokat végül azzal sikerült meggyőznie Wolff-nak, hogy Pius kérésére, Hitler parancsának ellenszegülve két partizánt is kiszabadított a német tábornok.

A sikertelen emberrablási kísérletről már korábban is írtak történészek, ám konkrét forrásokat eleddig nem tudtak felsorakoztatni az elmélet mellett. Hogy ez a visszaemlékezés mire lesz elegendő, azt egyelőre persze nem lehet tudni.

Pius: filoszemita vagy antiszemita?

Úgy tűnik azonban, hogy belátható időn belül nem fognak csitulni a kedélyek XII. Pius kapcsán. A pápa védelmezői ugyanis nemcsak azzal érvelnek, hogy Hitler kifejezetten zsidóbarátnak tartotta Piust. Azt elismerik, hogy a pápa nem a leghangosabb utat választotta, azaz a nyilvánosság fórumain valóban ritkán szólalt fel a zsidóüldözések ellen. Sokak szerint azonban éppen azért tett így, mert szeme előtt lebegett a holland példa: amikor a holland katolikus egyház hevesen tiltakozott a nyilvánosság különböző fórumain a zsidóüldözések ellen, akkor a zsidók elleni atrocitások és kegyetlenkedések csak méginkább fokozódtak.

Pius poszthumusz ellenfelei is elismerik ugyanakkor, hogy a katolikus egyház igen sok zsidót mentett meg, amikor a diplomáciailag semlegesnek nyilvánított templomokban és szerzetesházakban többezer zsidót bújtatott. Izrael egykori milánói konzulja, a történész Emilio Lapide például így fogalmaz 1967-ben megjelent könyvében: „XII. Pius legalább 700 ezer, de lehet hogy 860 ezer, a nácizmus által halálra ítélt zsidó megmentésének volt kieszközlője.“ A második világháborút túlélt 950 ezres zsidóságot figyelembe véve ez sokak szerint túlzásnak tekinthető, ám Pius bírálói is elismerik, hogy a katolikus egyház és személyesen Pius tetteinek is köszönhetően igen sok zsidó menekült meg a borzalmak elől.

A vitás kérdés tehát úgy tűnik inkább a hangsúlyokon van: vajon a nyilvánosságban való megszólalások vagy pedig a háttérmunka lett volna hatékonyabb a zsidóság megmentését tekintve? A kérdés valószínűleg nemcsak a korban tűnt roppant nehezen megválaszolhatónak, de a mai viták is azt tükrözik, hogy nehéz egyértelmű választ adni a kérdésre.

Hozzászólások

Római kincseket keresnek egy angliai főút mentén

Római kincseket keresnek egy angliai főút mentén

Az A66 főút egy szakasza egy ókori utat követ, a tervezett felújítások pedig remek alkalmat kínálnak a feltárásra.

A Tihanyi Királykriptában feltárt csontok szénizotópos vizsgálatának eredménye

A Tihanyi Királykriptában feltárt csontok szénizotópos vizsgálatának eredménye

A tihanyi bencés monostort alapító I. András királyhoz és szűkebb családjához tartozhatnak azok a csontok, amelyek szénizotópos vizsgálatának első lépéséről számoltak be kutatók.

Több ezer éves épületre bukkantak Peruban

Több ezer éves épületre bukkantak Peruban

A struktúra a legkorábbi vályogtéglából emelt épület a kontinensen.

Római kori üveggyárat fedeztek fel

Római kori üveggyárat fedeztek fel

A mai Izrael területéről származó üveg a birodalom távolabbi pontjaira is eljutott.

A Közel-Kelet legnagyobb fennmaradt mozaikja

A Közel-Kelet legnagyobb fennmaradt mozaikja

A 8. században épült Hisám-palota udvarát díszítő színes mozaik térkő a ciszjordániai Jerikóban összesen 827 négyzetméteres járófelületet díszít.

National Geographic 2021. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 995 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket