Ferenc, Olívia2023. december 03., vasárnap
Kultúra

Ókori királyszobrot találtak egy chicagói múzeum pincéjében

National Geographic Magyarország

Elképesztően értékes kincsek kerültek elő egy chicagói múzeum pincéjéből: az elfeledett raktárból hettita királyszobor, asszír uralkodói dombormű és a világon az elsők közé tartozó, valódi bronzból készült szobrocskák láttak (ismét) napvilágot.

A régészek álma, hogy egy addig csak az írott forrásokból ismert uralkodóról ők ássanak elő valamilyen valódi, kézzel fogható emléket. Most sikerült ez a fegyvertény néhány egyetemistának, akiket egy chicagói múzeum alagsorába küldtek kutakodni, s akik egy hettita király szobrát találták meg – az eredeti lelőhelytől sok ezer kilométerre…

Meglepő felfedezések a pincében

A Chicagói Egyetem kutatói már sok egzotikus helyen végeztek ásatásokat, és komoly eredményeket is elértek a terepmunka során, ám amit néhány hallgató most fedezett fel, az a nagyhírű professzorok orra előtt volt évtizedek óta.

Az egyetem Keleti Intézetének új galériájában mutatják be hamarosan azokat a műtárgyakat, leleteket, amelyeket nem valamilyen különleges ásatáson „bányásztak ki” az archeológusok, hanem egyszerűen az intézet alagsorában, illetve pincéjében találtak. Persze egykor ezeket is régészek tárták fel és vitték Amerikába (ahol nehéz lett volna a földből asszír, hettita vagy egyiptomi emlékeket előásni). A most kiállítandó mintegy ezer tárgy nagy többsége nyolcvan éve porosodott egy elfelejtett raktárban.

A tárlaton látható emlékek a Kr. e. 6000 és Kr. e. 600 közötti időszakot fogják át, és elsősorban a „termékeny félhold” területéről származnak. A már említett asszír, hettita és egyiptomi tárgyak mellett a mai Törökország, Szíria és Izrael területén élő egyéb ókori népek hagyatékát is bemutatják a kiállításon. Érdekesség, hogy a chicagói Keleti Intézetet az a személy alapította, akitől a „termékeny félhold” elnevezés ered: James Henry Breasted 1914-ben nevezte el így a Közel-Kelet ma török-szír-izraeli-libanoni-iraki részét.

A név egyébként arra utal, hogy ezen a félhold alakú területen alakult ki először a modern mezőgazdaság elődje, itt ment végbe az a mezőgazdasági forradalom, amely a növények nagy számban történő nemesítéséhez, az állatok tömeges domesztikálásához vezetett. Itt alakultak ki a legősibb emberi kultúrák is, például az első városok.

Királyszobor az alagsorban

A chicagói egyetemnek tehát szépek a tradíciói, de a mai generációk megfeledkeztek a nagy elődökről. Így aztán amikor két évvel ezelőtt Aslihan Yener professzor leküldte a pincébe a régész-hallgatókat, akkor alighanem csak a szokásos rutinmunkát várta tőlük, és talán csak meg akart szabadulni a sokat zavaró fiataloktól. Ám a diákok nem vették zokon a „kulimunkát”, és az addig soha nem elemzett tárgyak között valódi kincsekre bukkantak.

A pincében feltárt emlékek nagy részét a Keleti Intézet által szponzorált 20-as, 30-as évekbeli expedíciók hozták Amerikába. Akkoriban még csak-csak foglalkoztak velük, néhányról még publikációt is közzétettek, de hamarosan feledésbe merült a gyűjtemény jelentős része.

Így aztán óriási meglepetésre most kiderült, hogy egy bazalt szobor, amelynek már szinte csak a töredékei maradtak fenn (erről a későbbi hódítók, a kegyetlen új-asszír birodalom katonái gondoskodtak valószínűleg), valójában egy új-hettita uralkodót ábrázol. A király a mai Törökország területén lévő Amuk-völgyben uralkodhatott a Kr. e. 1000 és Kr. e. 750 közötti periódus egy részében. Yener szerint „wadasatini”-beli Taitáról lehet alighanem szó. (Wadasatini a luwiai, korabeli neve az Amuk-völgynek.) Az azonosítás persze egyelőre nem teljesen biztos, de az kétségtelen, hogy az eddig szinte értéktelennek hitt emlék hirtelen nagyon fontos lett a kutatók számára.

A hettiták jelentősége

A hettiták valamivel több mint 1000 évig uralták a mai Törökország, vagyis Anatólia középső vidékeit. Kr. e 1900-800 között volt uralmuk jelentősebb, de Kr.e. 1200 után, az úgynevezett tengeri népek pusztítása után már csak árnyékaik voltak önmaguknak, kisebb királyságokra oszlott szét a birodalom. Ebben a korban élhetett Taita király is, aki már csak egy völgyben uralkodott, nem egy nagyobb birodalomban, s akinek a szobrát most fedezték fel, illetve azonosították Chicagóban.

A hettiták alkották az első ismert indoeurópai nyelvet beszélő népet, amely a történelem színpadán felbukkant. (A ma élő indoeurópai népek Angliától Indiáig népesítik be Eurázsia jelentős részét, és éppen felbukkanásuk színhelyéről tűntek el, minthogy Anatóliát a török nyelvű oszmán hódítók foglalták el a középkorban.) Érdekes, hogy a hettiták és a szintén indoeurópai görögök között lehetett valamilyen kapcsolat, hiszen a trójai mondakör egyetlen szereplőjéről maradt fenn írásos emlék az Ókorból. Ez pedig Párisz, akinek második neve Alexandrosz, s akinek a neve a Trójával szomszédos hettita nagykirályok ékírásos okmányaiban szerepel. Páriszt ott a ma már görögösnek ható Alekszandrusz néven említi a Kr. e. XIV-XIII. században Muvatalis hettita király, aki szerződést kötött Uilusz (Iliosz, azaz Trója) ország uralkodójával. Ez az Alekszandrusz pedig a tudósok szerint azonos lehet a mitológiából ismert királyfival, Párisszal.

Egy új-asszír dombormű

Egy másik, a frissen azonosított hettita királyszobornál sokkal jobban ismert emlék, egy kőből kifaragott dombormű alighanem egy olyan külső átjáróból, passzázsból származik, amely II. Szargon asszír uralkodó palotájából került elő. Ez az asszír király 721 és 705 között uralkodott (időszámításunk előtt, természetesen). Az új-asszír birodalom ekkor élte fénykorát, hiszen Kr. e. 900 és 612 között meghódították többek között Babilóniát, Föníciát és Egyiptomot is. (Az asszírok több ezer éven át veszélyeztették a szomszédos államokat, és összesen három periódusban hódították meg őket. Ennek megfelelően osztjuk Ó-, Közép- és Új-Asszír Birodalomra államuk történetét. Az Új-Asszír Birodalom bukását a médek és a babilóniak okozták, ezután már soha nem nyerte vissza erejét az asszír katonaállam.)

Visszatérve a kőreliefre, az Midász phrygiai király ajándéka volt, amely lovakat ábrázol, s amelyek szintén a mai Törökország területén egykor létezett Phrygiából (Frígiából) származtak. Midász gazdagsága legendás volt – a mitológia szerint minden arannyá változott a kezében, de ez nem volt túl praktikus, mert nehezen tudta megenni az aranyat, és ezért utóbb megszabadult e tulajdonságától. Midász nevét azonban nemcsak a legendák, hanem II. Szargon felirata is megerősítette, vagyis tényleg létező személy volt. Királyként talán nem is az arany volt számára a legfontosabb (ez talán még a mitológiából is kiderült), hanem lényegesebb volt számára a ló. Hiszen Midász birodalma a lovas hadviselésen alapult – mindezt már a múzeum igazgatója, Geoff Emberling magyarázta.

A Szargon palotájából előkerült domborműveket már korábban is láthatott ugyan a közönség (a tudomány is jól ismerte ezeket), most azonban megtekinthetők az ékírásos feliratok a reliefek hátoldalán is.

Az első bronzszobrok is láthatók a kiállításon

A kiállítás egyik különlegessége, hogy olyan kisebb bronzból, aranyból és ezüstből készült szobrocskákat is láthatnak az érdeklődők, amelyek a Közel-Kelet első tökéletes bronzművességéhez kapcsolódnak. A Judaidahból (a mai Törökország délkeleti részéből) származó leletekben ugyanis először használták ötvöző anyagként az ónt. Ez az a fém, amelyet a rézhez hozzáadva bronzot lehet előállítani. A 3000 éves, férfiakat és nőket egyaránt ábrázoló szobrok páratlan értéket képviselnek.

 A megiddói griff

A megiddói griff

A kiállítás szintén foglalkozik a mai Izrael területén egykor élt népekkel. Különösen Megiddóra koncentrál a tárlat, ahol számos csata zajlott, és amelyre a Biblia Armageddonként utal. A bemutató egyik ékessége az az elefántcsontból készült, griffet ábrázoló véset, amely a Kr. e. 13. századból származik, s amely azóta a város szimbólumává vált. Ugyancsak fellelhető a chicagói kiállításom a holt-tengeri tekercsek egyik töredéke is, amelyet a Keleti Intézet vásárolt 1956-ban, Jordániában. Az USA-ba viszonylag kevés töredék került a holt-tengeri tekercsekből, ezért különlegesnek számít e darabok bemutatása is.

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket