Taksony, Ilma, Filoména2023. november 29., szerda
Kultúra

Műbalhék voltak a gladiátorjátékok?

2005.02.08.Admin
National Geographic Magyarország

A kutatók már korábban is tudták, hogy a gladiátorok jól táplált, jól fizetett harcosok voltak, akiket a legdrágább gyógyszerekkel láttak el két ütközet között. Kevesen vonták azonban eddig kétségbe, hogy a küzdőtéren valódi élet-halál harc folyt. A legújabb elmélet szerint pedig csak látszat volt a harc: a gladiátorjátékok a mai tét nélküli műpankrációkhoz hasonlíthattak.

Müncheni és bécsi régészek már jó ideje állítják: a gladiátorok igen jó ellátásban részesültek, a legtáplálóbb ételeket kapták, a leghatékonyabb és egyben legdrágább gyógyszerekkel ápolták őket, fizetésük pedig gyakran a kor római polgárának jövedelméhez képest is csillagászati összegeket ért el. A hadifoglyokból és elítéltekből gladiátorokká avanzsált alacsonysorú embereknek igen gyakran jobb dolguk volt, mint életük megelőző szakaszában.

Mindezt német és osztrák archeológusok saját kutatásaikra alapozva állítják, melyeket a ma Törökország területén található Epheszoszban végeztek. Kétségkívül igaz ugyanakkor az is, hogy a Kr.u. 1. században nemcsak a gladiátorok ára, hanem felszerelésük költsége is igencsak megugrott – gladiátort tartani egyáltalán nem volt olcsó mulatság. Részben erre is apellál Steve Tuck, a Miami University régésze, amikor azt állítja: a gladiátorok tulajdonosai nem hagyták csak úgy meghalni nagyértékű és drága pénzen felszerelt „szórakoztatóeszközeiket”.

Show-biznisz – élet-halál harc helyett

A Kr.u. 1. század végére a gladiátorküzdelmek gyakorlatilag inkább harcművészeti bemutatóelőadásokká váltak, melyeken a finom gyakorlati fogások és a harcművészeti jártasság bemutatása volt a döntő elem, nem pedig az ellenfél meggyilkolása – írja a New Scientist. Ha rosszindulatúak lennénk, akkor úgy is fogalmazhatnánk, hogy az ókori küzdelmek a modern média műbalhéihoz, a pankrációhoz hasonlíthattak leginkább. Steve Tuck mindezt arra alapozza, ahogyan a gladiátorjátékokat ábrázolták a legkülönfélébb használati és műtárgyakon.

158 olyan ábrázolást vizsgált meg az amerikai kutató, melyeken a gladiátorküzdelmek egyes elemei láthatóak. Ezen túl Tuck olyan középkori kézikönyvekben fellelhető leírásokkal vetette egybe a képeket és ókori szövegeket, melyekben a középkori lovagi párbaj pontos szabályait és történéseit rögzítették. A párhuzam Tuck szerint nem erőltetett, mivel az amerikai kutató folytonosságot lát az ókori küzdelmek és a középkori, majd újkori párbajok között.

Letett fegyverek utalnak a vér nélküli végkimenetelre?

Tuck szerint három lényeges momentuma volt a gladiátorok küzdelmeinek: az első, amikor is a gladiátorok teljes fegyvezetben egymásnak esnek. Ekkor megsebezhetik egymást vagy tovább küzdenek teljes fegyverzetben, amíg az egyik meg nem sebesül. Ezt követően a sebesült megpróbálja magát távol tartani a másiktól, illetve ellentámadást intézni. A harmadik és egyben Tuck elmélete szempontjából döntő fázis, amikor a gladiátorok kissé megsebezve leteszik fegyvereiket és kézitusában döntik el az ütközetet.

A Tuck által vizsgált ábrázolásokon ugyanis a képsor utolsó elemei már mindenütt fegyverek nélküli küzdelmet mutatnak, ami az amerikai régész szerint csakis egyet jelentett: a küzdelem végső célja nem a másik meggyilkolása volt, sokkal inkább a vér nélküli győzelem, amely megkímélte az ellenfél életét, ezzel esélyt adván egy következő népünnepélyen való részvételre.

Előre megtervezett küzdelmek?

Az, hogy fegyvereiket eldobva küzdöttek a harcosok, sokak szerint még messze nem jelentette azt, hogy kíméletes küzdelem lett volna a gladiátoroké, mely csak látszatra tűnt élet-halálharcnak. Tuck kritikusai szerint az általa vizsgált ábrázolások utolsó momentumai messze nem a vér nélküli küzdelem jeleként értendők, sőt! Szerintük ugyanis a gladiátorok ebben az utolsó fázisban már azért dobták el fegyvereiket, hogy a sebesültet puszta kezükkel ölhessék meg.

Tuck ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a gladiátorok tartása korántsem volt olcsó mulatság, a Kr. u. 1. század végén pedig már kifejezetten azért tartották őket, hogy minél többször szórakoztassák a népet. Ehhez viszont természetesen életben kellett maradniuk, ami viszont Tuck szerint arra utal, hogy a gladiátorküzdelmek inkább a szórakoztatóipar előre megtervezett elemeit tartalmazták, mintsem a spontán küzdelmet.

Azok, akik meghaltak a közdőtéren, már eleve halálra ítélt rabok voltak, akik mindössze az ítéletvégrehajtás e különleges formáinak köszönhetően vettek részt a közdelmekben – komolyabb felszerelés nélkül.

Az első gladiátorjátékok
Az első gladiátorjátékot Kr.e. 264-ben tartották a feljegyzések szerint, amikor is Decimus Junius Brutus elhunyt apja tiszteletére három rabszolgát eresztett egymásnak Róma egykori tehénpiacán, a Forum Boariumon. A Kr.e. 1. századig aztán egyre inkább divatba jött a szenátorok által szervezett privát gladiátorviadalok megrendezése. Egyre több körítés és ceremónia kötődött a küzdelmekhez, egyre több pénzt fektettek be a gazdagok a tömeg szórakoztatásába és egyben megnyerésébe. Kr.e. 42-ig azonban csak magánrendezvények voltak ezek a látványosságok, amikor a nép nyomására az aedilis-ek a fogathajtás mellett már gladiátorversenyek megrendezésére is kötelezték a római államot. A császárság korára egyre inkább császári privilégium lett egy-egy gladiátorverseny megszervezése, de ekkorra akadt olyan küzdelem is, ahol női gladiátorok küzdöttek meg egymással. Egyes kutatások szerint egyébként a gladiátorok várható élettartama nem sokkal volt rövidebb, mint bármelyik római polgáré. A küzdelmeknek akkor áldozott le, amikor az államvallássá lett kereszténység nevében egyre inkább követeleték a véres küzdelmek betiltátását, illetve amikor a 3. és 4. századra a Római Birodalom anyagilag sem engedhette már meg magának ezt a luxust.
Így lett trombitaművészből idegenvezető

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Trombitaművészből lett Portugáliában idegenvezető, a Coimbrai Egyetemen nyelvtanár, gasztro rovat szerkesztő, esküvőszervező, akinek legnagyobb vágya, hogy évekkel később egy hátizsákkal utazza majd be Ázsiát.

Középkori kincset találtak Lengyelországban

Középkori kincset találtak Lengyelországban

A szakértők ritka, sziléziai lemezpénzekre bukkantak egy textilzsákban.

Elveszett kolostorra bukkantak Skóciában

Elveszett kolostorra bukkantak Skóciában

A deeri apátság kulcsfontosságú volt a skót írásosság történetében.

Ősi lelet írja át a társadalmi szerepekről kialakított képet

Ősi lelet írja át a társadalmi szerepekről kialakított képet

Úgy tűnik, a bronz- és vaskor fordulóján a nemi szerepek sokkal képlékenyebbek voltak, mint gondolnánk.

Érmékkel teli edényt találtak Mohendzsodárónál

Érmékkel teli edényt találtak Mohendzsodárónál

Az ősi lelőhely, Mohendzsodáro az Indus-völgyi civilizáció egyik legfontosabb városa volt.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket