Borbála, Barbara, János2023. december 04., hétfő
Kultúra

Lepra ellen tbc?

2005.02.15.Admin
National Geographic Magyarország

A középkori Európában miközben egyre kevesebb leprás megbetegedést észleltek, egy új kór, a tuberkulózis egyre több áldozatot szedett. Ez a jelenség az alapja annak a hiedelemnek, hogy a tuberklózist okozó baktérium „semlegesíti” a lepra baktériumát, így aki tbc-s lett, az már bizonyosan nem lehet leprás. Friss kutatások ellentmondanak a hiedelemnek.

Kutatók és laikusok sokáig úgy vélték, hogy az a beteg, amelyik tbc-ben betegedett meg, biztosan nem lehet leprás, mivel a tbc-t okozó batktérium, a Mycrobacterium tuberculosis immunissá teszi a testet a leprát okozó baktérimmal szemben. A University College London egyik bakteriológusa szerint azonban mindez csak mítosz: tbc-ben elhunyt emberek csontvázait vizsgálva ugyanis megállapították, hogy a két tucat vizsgált emberi csontváz csaknem fele egyben leprás is volt.

A hiedelem annak köszönheti tartós fennmaradását, hogy a lepra terjedése pontosan abban az időszakban állt meg, amikor a tuberkulózis feltűnt a színen. A 14-15. század Európájában ugyanis egyre kevesebb leprás megbetegedést észleltek, miközben az új kór, a tuberkulózis mind több áládozatot szedett. A népi és sokáig tudományos magyarázat szerint ez azzal hozható összefüggésbe, hogy a tuberklózist okozó baktérium „semlegesíti” a lepra baktériumát, így aki tbc-s lett, az már bizonyosan nem lehet leprás.

Hamis látszat

„Mindez azonban csupán feltételezéseken alapult” – állapítja lakonikusan meg a New Scientist folyóirat honlapján Helen Donoghue, a University College London szakértője. Donoghue szerint senki nem végzett precíz és empirikus vizsgálatokat a tárgykörben, így nyugodtan beszélhetünk akár tudományos mítoszról is, ami a lepra és a tuberkulózis kapcsolatát illeti.

A mostani eredmények ezzel szemben 24 emberi csontvázon végzett vizsgálaton alapulnak, melyekre a Kersztelő Szent Jánosnak tulajdonított barlangot is felfedező, Shimon Gibson bukkant. A kétezer éves csontokra lepelbe göngyölve bukkant rá az izraeli régész, ami azért meglepő, mert ebben az időszakban a temetkezési szokások egészen eltérőek voltak. Gibson szerint Krisztus korában valóban előbb lepelbe csavarták a halottakat és vagy egy kőbarlangban helyezték el vagy pedig rendesen eltemették őket, nem sokkal később azonban újból kiemelték a holttesteket, leszedték róluk a leplet, majd pedig a csontokat elhelyezték az osszáriumba.

„Ezeket a csontokat valamilyen okból kifolyólag nem temették újra” – nyilatkozta Gibson az ausztrál ABC televíziós csatorna internetes portáljának. A kutatók feltételezése szerint ennek az lehetett az oka, hogy ezek az emberek minden valószínűség szerint leprások voltak. A leprásokat ugyanis szembetűnő betegségük miatt kitatszította magából a társadalom, gyakran pedig féltek is tőlük. Az íly módon stigmatizált embereknek aztán még az a végtisztesség sem járt ki, hogy a lepelből kicsvarva a csontházba kerüljenek földi maradványaik.

Lepra és tbc

„Ez a feltételezés vezetett minket arra, hogy pontosabban megvizsgáljuk a holttesteket” – modja Helen Donoghue, a brit Royal Society egyik folyóiratában megjelent cikk szerzője. Az előzestes DNS vizsgálatok során annyi már kiderült, hogy a 24 csontváz mindegyikén kimutathatóak voltak a tuberkulózos nyomai. A két betegség ugyan az eddigi feltételezések szerint semlegesíti egymást, ám a lepelbe csavart csontok mégis a lepra jelenlétére utaltak.

 Tbc

Tbc

A kísérlet eredményei szerint aztán a 24-ből 10-nél valóban kimutatható a Mycrobacterium leprae, a leprás betegség kórokozója. A kutatók szerint így nem arról van szó, hogy a tbc legyőzte volna a leprát, mindössze az történt, hogy a tbc-ben és leprában megbetegedetteket a gyorsabb lefolyású betegség vitte el. Az is gyakran előfordulhatott, hogy a leprások legyengült szervezetét sokkal könnyebben támadta meg a tbc, ezzel pedig a cseppfertőzés útján terjedő újabb betegség vette át a régi helyét. Mivel a tbc lefolyása viszonylag gyors, így már érthető, hogy miért is „halt ki” – legalábbis Európában – a lepra a tbc 14. századi megjelenését követően.

Elhamarkodott következtetések

Több kutató ugyanakkor kétségeinek adott hangot a tanulmány elolvasását követően. Az Ohio állambeli University College of Medicine egyik kutatója elismeri, hogy ha helyesek a vizsgálatok, akkor valóban a feje tetejére állíthatunk egy régi paradigmát, ám egyben arra figyelmeztet, hogy a pontos eredményekhez további DNS vizsgálatok lennének még szükségesek, amelyek megerősítik, hogy valóban lepra nyomaira bukkantak a csontokon. Ugyanerre figyelmeztet az ABC honlapján Gunnar Bjune, az oslo-i egyetem kutatója is.

A BBC-nek nyilatkozva Dianna Lockwood, a London School of Hygienie leprával foglalkozó szakértője pedig elismerte ugyan, hogy az egyszerre tbc-ben és leprában szenvedő beteg mindig tbc-ben fog meghalni, ám ezzel szerinte még nem magyarázhatjuk meg a jelenséget. „Mi a helyzet ugyanis a világnak azokon a pontjain, ahol mind a mai napig egyszerre pusztít a lepra és a tbc. Indiában és Etiópiában szinte ugyanannyi áldozatot szed manapság a tbc mint a lepra” – hívja fel az elmélet gyengéire a figyelmet Lockwood.

Lepra és tbc a 21. században
Míg az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a 90-es évek közepén világszerte még 122 ország volt érintett leprás megbetegedésekben, addig mára ez a szám 9-re csökkent. Mintegy 14 millió embert kezeltek ez idő alatt a betegséggel, igaz sokat közülük túl későn. Jelentős részüknél ugyanis maradandó nyomai vannak a betegségnek: paralízisek és amputálások jelei láthatók sokaknál. Jelenleg mintegy félmilló leprás él világszerte, és naponta 2000 ember kapja el a betegséget leginkább Indiában, Brazíliában illetve Nepálban.

A tbc még nagyobb problémát jelent a 21. század embere számára. Kb. 300 ezer olyan betegről tud ugyanis a világszervezet, akik már a tbc ellenszerére is immunisak, azaz nem lehet őket gyógyszerrel kezelni. Leginkább a volt Szovtejunió peremterületeinek országairól van szó ebben az esetben: Üzbegisztán és Kazahsztán mellett a tbc által leginkább fetőzött országok közé sorolják a Balti államokat is, Észtországot, Litvániát és Lettországot is.

Ősi piramis vagy természetes képződmény Indonézia hegye?

Ősi piramis vagy természetes képződmény Indonézia hegye?

Komoly szakmai vitát váltott ki egy idén ősszel megjelent tanulmány.

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket