Natália, Valéria, Filótea2023. december 09., szombat
Kultúra

Klímaváltozás: veszély vagy műbalhé?

2005.02.16.Admin
National Geographic Magyarország

Február 16-ával életbe lépett a kiotói jegyzőkönyv. Van, aki a nemzetközi együttműködés sikereként ünnepli, van, aki viszont úgy véli, hogy az intézkedés elkésett, és csupán csekély hatással jár majd. Egy azonban biztos: a jegyzőkönyvet klímakutatók több évtizedes kutatásai előzték meg.

A szkeptikusok azonban ezeket a kutatásokat az elmúlt hónapokban egyre ellenségesebb kritikákkal illették. Az egyik brit napilap például a klímaváltozás teóriáját „globális csalásnak” minősítette, amelyet a baloldali, Amerika- és nyugatellenes erők terjesztenek. Nem nehéz észrevenni, hogy a bírálatok nagy része politikai indíttatású. A klímaváltozás ugyanis talán a 21. század legfontosabb tudományos kérdése: aki az éghajlati vitában nyer, hosszú évtizedekre, akár évszázadokra meghatározhatja a jövő gazdasági, politikai és technikai haladásának irányvonalát.

Az, hogy a klímaváltozás elméletét oly sokan támadják, azzal is magyarázható, hogy a teóriában egyelőre túl sok a „lyuk”, a „puha bizonyíték”, és az egyértelműen nem számszerűsíthető hatás. De melyek is azok a bizonyítékok, amelyek alapján sokan azt állítják, hogy az emberiség felelős a felmelegedés folyamatáért?

Az emberiség szerepe a felmelegedésben

Ezt támasztják először is alá a fizika alapösszefüggései. Ismert, hogy a vízgőz és a széndioxid üvegházhatású gázokként viselkedve, elnyelik a Föld által kibocsátott hőt. Ez önmagában nem probléma, hiszen e gázok nélkül bolygónk hőmérséklete sokkal – akár 30 Celsius fokkal – alacsonyabb lenne. Ugyancsak nem kétséges, hogy az emberiség széndioxidot pumpál a levegőbe, amelynek mennyisége fokozatosan növekszik. Ennek köszönhetően az ipari forradalom előtti időszakhoz képest a légkör széndioxid-koncentrációja mára 35 százalékkal magasabb.

A megnövekedett széndioxid-koncentráció hatása szintén mérhető. 2000-ben az Imperial College London kutatói három évtized műholdfelvételeit tanulmányozva azt vizsgálták, hogyan változott a légkörből az űrbe távozó infrasugárzás mennyisége, és megállapították, hogy miközben 1970 és 1997 között a légköri széndioxid mennyisége növekedett, az űrbe kevesebb sugárzás távozott. Az üvegházhatású gázok tehát egyre több, a felszín által kibocsátott sugárzást ejtettek csapdába, nyeltek el.

Ugyancsak az emberiség közreműködését támasztják alá a hőmérsékleti adatok is: ezek szerint az elmúlt 150 év húsz legmelegebb éve közül 19 1980 utánra esik. A szkeptikusok azonban azzal érvelnek, hogy e méréseket nagyban torzítják a világszerte erősödő urbanizálódás, mivel a nagyvárosok a vidéki területekhez képest sokkal több hőt képesek elnyelni. A kételkedők gyakran hangoztatják azt is, hogy az elmúlt húsz év látványos melegedése összefüggésben áll a Nap változó aktivitásával is. E teória szerint a felmelegedés jelentős részben magyarázható a Nap növekvő aktivitásával, valamint befolyással van rá a vulkáni működés is.

Mennyivel nő a hőmérséklet?

Azt, hogy az emberiségnek is része van a mostani felmelegedésben, a legtöbb tudós elismeri, ám ennek mértékét tekintve a becslések széles sávban mozognak. A légköri széndioxid-koncentráció jelenleg 375 milliomod részecske körül van. Az ipari forradalom előtti 280 milliomod részecske megduplázódása 2050-re egy Celsius fokkal emeli meg a globális átlaghőmérsékletet – ha minden egyéb tényező (az óceánok felülete, párolgása, széndioxid-elnyelő képessége, a felhőképződés, vegetáció) változatlan marad.

A prognózisok szerint azonban 2050-re reálisabb 1, 4– 5, 8 Celsius fokos globális hőmérsékletemelkedéssel számolni. Ez azt jelenti, hogy az ipari forradalom előtti 14, 8 fokos átlaghőmérséklet 16, 2-20.6 fokra emelkedhet. Még az optimistább becslésekkel számolva is, az emberiség történetében ez lesz az eddigi legnagyobb hőmérséklet kilengés.

A modellek azonban kétségtelenül nem teljes körűek, bőven akad rajtuk támadási felület. Azt azonban biztosan tudjuk már, hogy az emberiség befolyásolja bolygónk hőmérsékletét, nem tudjuk azonban mennyire. Nem kizárt, hogy a szkeptikusoknak lesz igazuk, és felesleges aggódni. Szerencsés fordulat lenne. De mennyire fogja szerencsésnek érezni magát az a több millió ember (és állat), akik már most érzékelik a klímaváltozást?

Eddig 140 ország csatlakozott
Érvénybe lépett szerdán az 1997-ben aláírt kiotói jegyzőkönyv, amelyben a fejlett ipari országok kötelezik magukat az üvegházhatást és az abból adódó globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásának csökkentésére.

159 állam képviselői írták alá 1997 decemberében ezt a jegyzőkönyvet, amely kiegészítése a kedvezőtlen klímaváltozások megelőzéséről kötött 1992-es ENSZ-egyezménynek. A régi japán fővárosban, Kiotóban kialkudott egyezség értelmében a megállapodáshoz csatlakozó ipari országok azt vállalják, hogy 2008 és 2012 között 5, 2 százalékkal csökkentik az 1990-es szinthez képest annak a hat gáznak, elsősorban a széndioxidnak a kibocsátását, amelyek leginkább felelősek az üvegházhatásért, a globális felmelegedésért, a gleccserek olvadásáért, az óceánok vízszintjének emelkedéséért és a potenciálisan pusztító hatású klímaváltozásért.

A megállapodás értelmében akkor lép érvénybe a jegyzőkönyv, ha az 1990-es kibocsátás legalább 55 százalékáért felelős országok ratifikálták. Eddig 140 ország ratifikálta, de a legnagyobb kibocsátó, az összes kibocsátás mintegy 35 százalékáért felelős Egyesült Államok nem. Az tette lehetővé mégis az érvénybe lépését, hogy egy másik nagy kibocsátó, Oroszország, hosszú habozás után a múlt év végén ratifikálta az egyezséget. 1997-ben az akkori amerikai kormány, Bill Clinton kormánya is támogatta és aláírta a megállapodást. George Bush jelenlegi elnök kormánya azonban elutasítja, arra hivatkozva, hogy az egyezség elfogadása fékezné az Egyesült Államok gazdasági növekedését. A Bush-kormány azt is kifogásolja a megállapodásban, hogy nem vonatkozik a fejlődő országokra, köztük olyan nagy kibocsátókra, mint Kínára és Indiára.

A megállapodás érvénybe lépésének alkalmából a japán kormány ünnepséget szervezett Tokióban abban a konferenciacsarnokban, ahol 1997-ben aláírták a jegyzőkönyvet. (Noha az aláírás Tokióban történt, mégis kiotói jegyzőkönyvként emlegetik a nemzetközi megállapodás okmányát, mivel az egyezségre vezető tárgyalások a régi japán fővárosban zajlottak le.)

Az Akropolisz Múzeum kiállításán egy csodálatos cserépedény

Az Akropolisz Múzeum kiállításán egy csodálatos cserépedény

A Kr.e. 420 körül készült, Meidias Hydria néven ismert háromfülű, vörösalakos, ókori görög cserépedényt a British Museum adta kölcsön az athéni Akropolisz Múzeumnak.

Elveszett erőd nyomaira bukkanhattak Jeruzsálemben

Elveszett erőd nyomaira bukkanhattak Jeruzsálemben

A kutatók olyan cserepeket tártak fel, amelyek IV. Antiokhosz szeleukida király korára datálhatóak.

Bizánci érmére bukkantak Norvégiában

Bizánci érmére bukkantak Norvégiában

Hogy miként került a pénz Skandináviába, az kérdéses.

Visszafordíthatatlan régészeti károk keletkeznek Ukrajnában

Visszafordíthatatlan régészeti károk keletkeznek Ukrajnában

Fosztogatások, a védelmi állások kialakítása és bombázások fenyegetik a kulturális javakat.

Litkai Gergellyel, az ország legzöldebb humoristájával indultunk útnak

Litkai Gergellyel, az ország legzöldebb humoristájával indultunk útnak

Litkai Gergely az ország egyik legismertebb humoristája, aki köztudottan igen elkötelezett a fenntarthatóság iránt. De környezettudatossága vajon autózási szokásaira is kiterjed? Többek között erre kerestük a választ Gergővel, akit vezetés közben kérdeztünk.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket