Fülöp, Evelin2024. május 26., vasárnap
Kultúra

Mit tudtak Auschwitzról a Wehrmacht katonái?

2005.03.07.Admin
National Geographic Magyarország

Különleges interjút adott a korábbi német köztársasági elnök, Richard von Weizsäcker a Spiegel és az FAZ kiadóinak. A veterán politikus a Hitler elleni merénylet előkészítéséről nyilatkozott, illetve arról, hogy mit tudtak Auschwitzról a Wehrmacht katonatisztjei.

A német sajtó vezető egyéniségei, a Spiegel magazin főszerkesztője, Stefan Aust és a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kiadója, Frank Schirrmacher különleges interjút készítettek a második világháború befejeződésének hatvanadik évfordulójához közeledve. A két vezető beosztású újságíró Richard von Weizsäckert faggatták múltjáról, emlékeiről.

Tudott a merénylet előkészületeiről

A beszélgetésben Weizsäcker elmondta, hogy még fiatal katonatisztként, a második világháború idején hallott a Hitler ellen készülő merényletről. Néhány héttel a sikertelen akció előtt az egyik szervező megkereste, hogy készen áll-e az összeesküvőkkel való együttműködésre. Weizsäcker igent mondott, bár a szervezkedés részleteibe nem avatták be pontosan.

Mint ismeretes, Hitler ellen 1944. július 20-án kísérelt meg merényletet gróf Stauffenberg (Claus Schenk Graf von Stauffenberg) vezetésével egy katonai csoport. Weizsäcker Stauffenbergen kívül több tagját is ismerte a szervezkedőknek, így például három héttel a merénylet előtt Fritz Schulenburg (Friedrich Werner Graf von Schulenburg) kereste fel őt Potsdamban. Schulenburg gróf zavaros pályafutását, kalandok és árnyak tarkítják: a nácik pártolójából meggyőződéses ellenállóvá vált – Weizsäcker szerint. Schulenburg tájékoztatta az akkor még fiatal tisztet, a későbbi szövetségi elnököt a merénylet tervéről, de a dátumot nem közölte vele.

A szervezkedők arra voltak kíváncsiak, hogy Weizsäcker hajlandó lenne-e melléjük állni, a rendelkezésére álló csapattestetekkel, ha sikerül az akciójuk. A Wehrmacht tartalékos tisztjeként Weizsäcker igent mondott, de részvételére, későbbi együttműködésére nem volt szükség, hiszen a Hitler elleni merénylet sikertelen maradt, az elkövetőket pedig kivégezték.

Ki mit tudott Auschwitzról?

Az interjú készítői Weizsäckert arról is faggatták, hogy mit tudott Auschwitzról, a katonák kegyetlenkedéseiről, az egyéb megsemmisítőtáborokról. Ennek kapcsán a német ex-elnök elmondta: nem emlékszik olyan napra, amikor valóban hitte volna, hogy megnyerhető a háború. Ugyanakkor megjegyezte: a szörnyűségekről nem tudtak a csapattisztek, akik nem hallgatták az angol rádiót vagy nem jártak magasabb berlini körökbe. Pontosabban keveset vagy semmit sem tudtak. Weizsäcker például úgy emlékszik, hogy az „Auschwitz” szót csak 1945 elején hallotta először.

Sőt az úgynevezett Einsatztruppékről sem tudott, amelyekben katonák is részt vettek, s amelyek tömeges kivégzéseket hajtottak végre a hadműveleti területeken. A német veterán politikus azt is kiemelte, hogy a koncentrációstáborok létezéséről sem voltak ismereteik. Weizsäcker azt állítja az interjúban, hogy édesapja – aki pedig Ribbentropp, a hírhedt náci külügyminiszter mellett dolgozott államtitkárként egy ideig -, tehát Ernst von Weizsäcker sem tudott Auschwitzról. (Ez azonban igen kétséges, ugyanis mint cikkünk későbbi részéből kiderül, az édesapa zsidók deportálásáról szóló intézkedést is aláírt, méghozzá Auschwitzba való deportálásról volt szó! Erről egyébként a Deutsches Historisches Museum, a Német Történeti Múzeum honlapján is olvasni lehet.)

A Weizsäcker család első két generációja

A Weizsäcker család történetét több évszázadon át lehet nyomon követni – visszafelé az időben -, de a família igazi politikai karrierjét csak a XIX. század végén alapozták meg. Karl Hugo Freiherr von Weizsäcker 1853-ban született Stuttgartban, s életében számos württembergi politikai posztot töltött be. Az első világháború előtt különböző kormányzati és bírósági posztokat tölt be a német tartományban. A XIX. és a XX. század fordulóján a kultusztárca vezetéséig avanzsál (1900-1906), majd pár hónapos tartományi külügyminiszterkedés után 1906 és 1918 között Württemberg miniszterelnöke és külügyminisztere. Minthogy az első világháború átalakítja a német közigazgatást, ő volt e tartomány utolsó kormányfője. 1916-ban kapott magasabb nemesi rangot (Freiherr). Karl Hugo 1926-ban hunyt el. Az ő fia volt Ernst von Weizsäcker, aki a náci külpolitika egyik irányítója volt a második világháború első éveiben.

 Ernst von Weizsäcker

Ernst von Weizsäcker

Ernst von Weizsäcker az első világháborúban katonatiszt (korvettkapitány) volt, majd diplomáciai pályára lépett. A náci időkben, a második világháború kitörésekor évekig a legmagasabb rangú hivatalnoka volt, a német külügyminisztérium, a „Wilhelmsstrasse” államtitkáraként Ribbentropp mellett dolgozott. Belépett a náci pártba és az SS-be is. Részt vett a Sztálin-Hitler-paktum, illetve más néven Molotov-Ribbentropp-paktum létrehozásában, amely Kelet-Európát osztotta fel a két diktatúra között. Később – minthogy mérsékeltebb álláspontot képviselt feletteseinél – többször is kérte a felmentését. Végül 1943-ban a Vatikánba helyezték át, s a háború végét Olaszországban, Rómában érte meg. Ezután a nürnbergi perben önkéntesen jelentkezik tanúnak. Később viszont maga is vádlottá válik: a nürnbergi perhez kapcsolódó, úgynevezett „wilhelmsstrassei” perben fia, Richard, a későbbi köztársasági elnök az ő jogi védelmében segédkezik, ám végül hét évre ítélik 1949-ben. A rákövetkező évben, 1950-ben azonban amnesztiával szabadul Ernst von Weizsäcker, aki ezután röviddel, 1951-ben meghalt. Ernst von Weizsäckerről tudjuk, hogy még a két világháború között fedezte egyik katonatársát, aki részt vett a kommunista vezető, Karl Liebknecht meggyilkolásában. Bár államtitkárként Hitlert mérsékelni akarta a terjeszkedő politikában, később kiderült, hogy Ernst von Weizsäcker francia zsidók Auschwitzba való deportálásáról szóló utasítást is aláírt, amikor még a német külügyminisztérium második embere volt.

A harmadik generáció

Az 1920-ban született Richard von Weizsäcker, aki a Német Szövetségi Köztársaság legfőbb közjogi méltósága volt egy évtizeden keresztül, 1984 és 1994 között. Korábban a CDU, a kereszténydemokraták parlamenti képviselője, az evangélikus egyház egyik vezetője, illetve Berlin kormányzó-polgármestere volt. Richard von Weizsäcker a német újraegyesítés elnökeként történelmi időszakban állt az NSZK élén, amely magába olvasztotta az egykori NDK-t. A német köztársasági elnök funkciója reprezentatív jellegű, Weizsäcker azonban hivatali idejében népszerűvé vált a kisebbségek, az elnyomottak iránti gesztusaival.

 Carl Friedrich von Weizsäcker

Carl Friedrich von Weizsäcker

Érdekesség, hogy míg Richard von Weizsäckert a konzervatívok kérték fel köztársasági elnöknek, testvérét, Carl Friedrichet még Willy Brandt, a híres német szociáldemokrata vezető, az SPD kancellárja javasolta volna még korábban erre a tisztségre. Carl Friedrich von Weizsäcker azonban nem fogadta el Brandt felkérését. Ő egyébként német atomfizikus, aki a plutóniumbomba tervén is dolgozott a harmincas-negyvenes években. A német atombombaprogramban egykori tanárával, Werner Heisenberggel, és a maghasadás felfedezőivel, Otto Hahnnal és Fritz Strassmann-nal is együtt dolgozott, de nem értek el eredményeket. (Hogy szándékosan szabotálták-e a munkát, vagy sem, az egyelőre vitatott. (A német atombomba esetleges kifejlesztéséről nemrégiben a National Geographic Online-on is beszámoltunk.)

Carl Friedrich az atommag cseppmodelljét alkotta meg és egy a csillagok energiaciklusáról szóló elméletet is kidolgozott. Vele egyidőben jött rá Bethe is arra, hogy a magfúzió termeli az energiát a mi Napunkban. Hans Bethe később Nobel-díjat kapott (ő akkor már Amerikában élt) ezért a teóriájáért, Weizsäcker, aki Németországban maradt, és professzor volt a náci időkben, viszont nem részesült a legmagasabb tudományos elismerésben. A második világháború után Carl Friedrich von Weizsäcker az atomfegyverek korlátozásáért szállt síkra, és főleg filozófusként tett szert hírnévre. Hamburgban katedrát is kapott, ahol elsősorban Platónról és Kantról fejtette ki nézeteit.

Hozzászólások

Viking kincsre bukkant az amatőr fémdetektoros

Viking kincsre bukkant az amatőr fémdetektoros

A mintegy 1100 éves tárgy Dániában került elő.

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket