Tivadar, Tihamér, Töhötöm2024. április 20., szombat
Kultúra

Lábtörés miatt halt meg Tutanhamon?

2005.03.09.Admin
National Geographic Magyarország

Várhatóan sokáig tart még a vita arról, hogy mi okozta Tutanhamon fáraó halálát, most azonban újabb ötlettel álltak elő egyiptomi kutatók. Szerintük egy elfertőződött lábtörés következtében hunyt el az ókori uralkodó.

Nem gyilkolták meg Tutanhamont, egy törött láb okozta komplikációk vezettek a halálához – legalábbis ezt állítja most az egyiptomi régészeti hivatal vezetője, Zahi Hawass. A főhivatalnok-főarcheológus, aki „élet-halál ura” Egyiptomban a kutatási engedélyek kiadásában, s aki most arra hivatkozik, hogy sikerült átvilágítani komputertomográffal Tutanhamon múmiáját. A CT-vizsgálat szerint a 3300 éves múmia arról tanúskodik, hogy a fáraó halála előtt lábtörést szenvedett.

Fiatalon hunyt el a fáraó

A lábtörés röviddel a halál előtt történt, ugyanakkor fontos tudni, hogy a fáraó rendkívül fiatalon, 19 éves korában hunyt el. Hawass szerint valószínűleg ez a sérülés fertőződhetett el, és ez okozta a vesztét az uralkodónak, nem pedig gyilkosság.

A vizsgálatot végzők nem mindegyike ért egyet Hawass-szal, ami igen ritka dolog, tudva, hogy mennyire fontos tisztséget tölt be az egyiptomi főhivatalnok. Viszont mindenki elutasítja azt a verziót immár, hogy Tutanhamont gyilkosok tették volna el láb alól.

Kákosy László, a nemrég elhunyt, híres magyar egyiptológus a koponyán talált vérömleny kapcsán már korábban is hangsúlyozta: a múmia nagyon rossz állapotban maradt fenn, ezért nem szabad döntő jellegű következtetéseket levonni a leletből.

Egyelőre nagyon keveset lehet tudni Tutanhamon tízéves uralkodásáról, aki az egyistenhit bevezetésével (sikertelenül) próbálkozó Ehnatont váltotta Egyiptom trónján. Tutanhamon eredeti neve (Tutanhaton) is Atonra, a napistenre utal, akárcsak apjáé, Ehnatoné. Tutanhaton azonban megváltoztatta nevét, amikor trónra került, és visszaállította a befolyásos Amon-papság tekintélyét. Ezt a váltást jelezte nevének módosítása is, amelyben az Aton helyett már Amon isten fedezhető fel.

Csontszilánk a fejben

Tutanhamon halálá- nak „kriminalisztikai” változata azután terjedt el a kutatók körében, hogy 1968-ban megröntgenezték a múmiát, és akkor egy csontszilánkot találtak a fejében.

Ekkor vált népszerűvé az a teória, hogy a fáraóval egy ütés, egy hirtelen csapás vég- zett. Egyesek szerint éppen azért ölték meg, mert vissza akarta állítani a többistenhitet, a poli- teizmust. (Ez azonban aligha valószínű, mert Egyiptomban a lakos- ság döntő többsége politeista volt eleve, és az egyistenhit inkább későbbi korokra jellemző.)

Mások szerint Tutanhamont Ay ölte meg, aki hatalomra tört, s aki ambiciózus katonai parancsnokként valóban Tutanhamont követte a trónon. Ennek a teóriának lehet létjogosultsága, ám kérdés az, hogy Ay miért nem rögtön Ehnaton halála után került hatalomra, hiszen ő már az előző fáraó idején is parancsnok volt. Ay Ehnatonhoz nagyon közel állt, az ő lányát, Nofertitit vette feleségül ez a fáraó. (Kákosy szerint nem teljesen bizonyos, hogy Nofertiti kinek a lánya volt, de Ay „apasága” valóban nem zárható ki.)

Zavaros politikai helyzet

Ehnaton fáraó halála után azonban nem Ay, hanem vagy talán Szemenhkaré (Ehnaton veje) uralkodott, vagy pedig már rögtön Ehnaton után Nofertiti gyermeke, Tutanhaton (a későbbi Tutanhamon) került hatalomra. Tutanhamon végül 9-től 19 éves koráig ült a trónon. Tutanhamon halála után egy ideig özvegye, az eredetileg Anheszenpaatonnak nevezett fáraónő uralkodott, ám az Aton-kultusz, az egyistenhit hanyatlásakor ő is megváltoztatta Anheszenamonra a nevét, vagyis meghalt férjéhez hasonlóan már korábban ő is belevette nevébe Amon istent.

A fáraónő rövid ideig uralkodott, hatalma gyenge volt, nem véletlenül folyamodott hallatlan dologhoz: férjet kért egy közeli, hatalmas birodalomtól! A hettita királyhoz írt levelet, hogy küldje el fiát hozzá kérőként. A hettita király nem hitt a szemének a levél elolvasásakor, ezért először nem királyfit, hanem követet küldött Egyiptomba. Mikor a követ visszatért, egy másik levél nyomán a hettiták valóban küldtek egy herceget leendő férjnek, ám őt az egyiptomi hatalmi klikkek megölették. Ez háborúhoz vezetett a hettitákkal, s valószínűleg ez a háború volt az az alkalom, hogy Ay megragadhassa a hatalmat. Miközben vetélytársai a fronton harcoltak, ő vagy feleségül vette Anheszenamon fáraónőt, vagy társuralkodóvá neveztette ki magát.

Ay tehát több fáraó alatt is befolyásos ember volt, de katonai parancsnokként sem háborúzott sokat, inkább az udvari intrikákkal foglalkozhatott. Igaz, mire fáraó lett, igencsak megöregedett, így nem sokáig örülhetett a hatalomnak, amelyet egy másik hadvezér, a hettita háborúból visszatért Horemheb ragadott magához nem sokkal később.

A múmia vizsgálata

Az egyiptomi kulturális miniszter Faruk Hoszni tavaly novemberben hagyta jóvá azt a projektet, miszerint világítsák át CT-vel Tutanhamon testét. A vizsgálatokat a Kairói Múzeumban végezték. A múmia a koponyát, a mellkast és más csontokat tartalmazott. A korábban a fejen talált sebet, illetve a koponyában lévő csontszilánkot a mostani vizsgálat elvégzői úgy minősítették, hogy az aligha valamilyen bűncselekmény nyoma, inkább a bebalzsamozás során történhetett valamilyen hiba.

Viszont a lábtörés inkább okozhatta a halált. Közvetlenül persze a törés nem vezethetett halálhoz, viszont Zahi Hawass feltételezései szerint elfertőződhetett a seb a fáraó combcsontján, ami akár végzetesnek is bizonyulhatott. Hawass sem bizonyos persze állításaiban. A főrégész kijelentette: „nem tudjuk a halál pontos okát, de abban biztosak vagyunk, hogy nem gyilkosság történt. Talán magától halt meg”. Az ügyet mindenesetre ezzel lezártnak tekinti Hawass, aki szerint most már békén kell hagyni a múmiát.

Idén januárban egyébként már nyilvánosságra hozták az első felvételt, amelyet Tutanhamonról készítettek. E CT-vizsgálattal készített fotót a National Geographic Online-on is bemutattuk.

2500 éves sisakra bukkantak Horvátországban

2500 éves sisakra bukkantak Horvátországban

A lelet kifejezetten jó állapotban konzerválódott.

Titokzatos, ősi építményt tártak fel Franciaországban

Titokzatos, ősi építményt tártak fel Franciaországban

A kutatók korábban nem láttak hasonló struktúrát, ezért egyelőre nem tudni, hogy milyen céllal építhették.

Ősi város nyomaira bukkantak egy csendes-óceáni szigeten

Ősi város nyomaira bukkantak egy csendes-óceáni szigeten

Úgy tűnik, a régióban jóval az európaiak érkezése előtt megkezdődött az urbanizáció.

Több ezer éves szent helyre bukkantak

Több ezer éves szent helyre bukkantak

A kutatók a véletlennek köszönhetően fedezték fel a lelőhelyet.

Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a Stonehenge nemcsak a naphoz, hanem a holdhoz is igazodik.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket