Elza, Natália, Blanka, Bonita2023. december 01., péntek
Kultúra

Olmékok: a maják és az aztékok is tőlük tanultak?

2005.03.17.Admin
National Geographic Magyarország

Sokáig úgy tűnt, eldönthetetlen marad a kérdés: vajon az olmék kultúra csak egy a sok közép-amerikai magaskultúra közül, vagy pedig az összes mezoamerikai kultúra „szülőanyjának” tekinthető. A Science magazinban most megjelent tanulmány ez utóbbi mellett tesz hitet, amikor a szerzők azt állítják, hogy az inkák és az aztékok is az olmék kultúra „gyermekei”.

A vita már évtizedek óta folyik arról, hogy a kétségkívül egyik legidősebb közép-amerikai magaskultúra vajon csak testvére volt a szintén igen fejlett inka illetve azték kultúrának, avagy ez utóbbiak gyakorlatilag kisebb módosításokkal teljes mértékben az olmék vívmányokat vették át – mindenféle eredeti hozzájárulás nélkül. A Science magazinban most megjelent tanulmány azonban úgy tűnik, eldönti a kérdést, bár kétkedők természetesen mindig akadnak.

Anyakultúra

Az amerikai George Washington University kutatócsoportjának írásában arról számol be Jeffrey P. Blomster, a csoport vezetője, hogy megdönthetetlen bizonyítékokra leltek hipotézisük alátámasztásához. Ásatásaik során ugyanis olyan agyag- és kerámiaedényekre bukkantak San Lorenzótól távolabbi vidéken, amelyek egyértelműen az árucikkek exportálására utalnak. „Az olmék kultúra termékeit Közép-Amerika-szerte megtaláljuk, a későbbi kultúrák pedig az anyag megmunkáltságán keresztül az ikonográfiáig bezárólag ezeket a tárgyakat utánozták” – állítja Blomster.

A kutatócsoport 725 edényt vizsgált meg és vetette össze szimbólumrendszerét, valamint kidolgozottságát a helyi leletekkel. Az olmék kultúra központjától, San Lorenótól távolabb eső vidékeken fellelt edények jelen kutatás során nem sok hasonlóságot mutattak a finoman kimunkált olmék edényekkel, a kutatók részben éppen ezért állítják: a termékeket sokáig utánozni sem bírták a környék kultúrái, inkább importálták saját territóriumukba. Blomster professzor mindebből arra következtet, hogy az olmékok gyakorlatilag olyan kulturális fölényben voltak a környező civilizációkkal szemben, ami sokáig behozhatatlannak tűnt.

Kultúrfölény

Ugyanakkor a kultúrfölény mellett szól az is, hogy San Lorenzóban semmi nem utal más kultúrákból származó importra. Semmilyen tárgy nem került elő a hatalmas mocsár közepéből kiemelkedő mesterséges dombra felépített város maradványából, ami bármilyen kulturális termék átvételéről tanúskodna.

Robert A. Diehl, a University of Alabama professzora ugyancsak a Science folyóiratnak nyilatkozva elismerte az „anyakultúra”-tézis megalapozottságát, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy az olmék kultúrfölény nem tarthatott egy vagy két generációnál tovább, de extrém esetben is maximum 150 évet ölelhetett fel. A Kr.e. 1200 és 800 között virágzó kultúrát lassan beérték a környező népek, természetesen úgy, hogy igen sok mindent merítettek és tanultak az olmékoktól.

Kiemelkedő kulturális teljesítmények

Tudósok azért is érvelnek az olmék anyakultúra mellett, mivel hatalmas teljesítményekre voltak képesek. Még a tézis ellenzői is elismerik, hogy a mocsár közepén, egy mesterségesen összehordott földhalomra felhúzott város megépítéséhez igen bonyolult munkaszervezési folyamatokra, komoly erőösszpontosítsára és az anyagmegmunkálás, valamint a logisztika magas szintű ismeretére volt szükség.

Az olmék uralkodóknak ráadásul olyan hatalmas palotáik voltak, melyek mellett a korszak egyéb népeinek uralkodói palotái kis viskóknak tűnnek. A maják és aztékok istenei az anyakultúra tézis védelmezői szerint szintén az olmék istenek „leszármazottai”, ahogy a maja és az azték isteneket ábrázoló rajzok motívumai, valamint az első hieroglifák is szintén az ősi kultúra befolyásáról tanúskodnak.

Szintén az olmékoktól vették át a későbbi közép-amerikai kultúrák azt a szakrális labdajátékot, melyet az egész térségben egészen Kolombusz érkezéséig űztek az őslakosok. A labdajáték természetesen igen sokféle formát öltött az idők során, volt ahol párosával játszották, de volt olyan is, ahol csapatok küzdöttek meg egymással. A szabályok is tájegységenként és koronként változtak, ám szinte mindenütt megtalálták a régészek a játékhoz szükséges süllyesztett pálya maradványait.

A szakrális játék nyertese egyes archeológusok szerint megölhette ellenfelét, ezzel gyakorolva az isteneknek szóló emberáldozatot. Másik interpretáció szerint viszont kifejezetten dicsőség volt isteneknek szóló áldozatnak lenni, így éppen a győztes csapat tagjait áldozták fel különböző módokon. Egy harmadik értelmezés szerint a szakrális labdajáték az istenek közötti küzdelmet szimbolizálta, ezért kellett a vesztes csapat tagjait megölni.

Kőszobrok – a civilizáció mértékegységei?

A legjellemzőbb és legismertebb olmék tárgyaknak azok a hatalmas kőből faragott fejek számítanak, melyknek mindmáig a csodájára járnak. Régészek szerint ezek a fejek kiváló labdajátékosok arcát formázzák meg, mivel a sisakot, melyek a szobrok fejének tetején találhatóak, a játék közben használhatták a sportolók. Mások szerint azonban a hatalmas kőfejek istenábrázolások, bár sokaknak feltűnt a szobrok ajkainak vastagsága, ami miatt egyesek azt is feltételezik, hogy tulajdonképpen afrikai bevándorlók lehettek az olmékok, a maják és az inkák ősei. A feltételezés merész, sokan cáfolják is, mondván, nem feltétlenül kellett afrikainak lenni ahhoz, hogy vastag ajkakkal rendelekezzen valaki. Közép-Amerika indiánjai között ugyanúgy találunk húsos ajkú népeket, ahogy Észak-Amerika egyes törzsei között is.

A „testvérkultúra” tézise mellett kiállók azonban nemcsak ezeket a feltételezéseket vetik el: szerintük a most megtalált edények sem bizonyítanak mást, mint hogy az olmékok és a környező kultúrák szoros kapcsolatban álltak egymással. David. C. Grove, a University of Illinois professzora a New York Times-nak nyilatkozva elmondta: az edények midössze arra utalnak, hogy kereskedtek velük. Semmi nem bizonyítja, hogy az edényekkel együtt valamilyen magasabb kultúrát is exportáltak volna a környező régiókba.

Ráadásul Grove szerint az sem igaz, hogy San Lorenzóban nem találtak volna máshonnan származó tárgykat. Susan Gillepse, a University of Florida tanára pedig arra hívja fel a figylemet, hogy a kultúrák fejlettségének megállapításával van a legnagyobb baj: „Az anyakultúra koncepciója azon a hamis feltételezésen alapul, hogy minden kultúra, amelyik hatalmas kőszobrok kifaragására volt képes, nagyságrendekkel fejlettebb a többinél, a kőszobrok megléte így a civilizáció fokmérője is egyben. Ugyanakkor ez nem más mint egy sajátosan etnocentrikus nyugati felfogás, ahol valóban a korai civilizáció jeleként értelmezik a kőszobrokat. Más rendszerben azonban lehet, hogy más számít a fejlettség fokmérőjének.”

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Úgy tűnik, a vaskori lelőhelyen állatokat áldoztak fel, a korabeliek pedig ettek is a húsból.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket