Natália, Valéria, Filótea2023. december 09., szombat
Kultúra

Stigma: csak Jézus lábán lehetett?

2005.03.29.Admin
National Geographic Magyarország

Miközben egy kaliforniai Biblia-kutató a keresztrefeszítés előkészületeit újrajátszva próbál meg új ismeretekre szert tenni Jézus keresztfáját és keresztrefeszítését illetően, addig a Szent Sír egyik legkiválóbb oxfordi ismerője, Martin Biddle a jeruzsálemi Szent Sír templomban végzett kutatásai révén kívánja minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy az valóban Jézus sírhelye volt.

Egyes vélemények szerint a bibliai ige igazságtartalmának régészeti ellenőrzése tulajdonképpen hiú vállalkozás, mások szerint viszont az archeológiának igenis megvan a maga szerepe a Biblia-értelmezések megalapozásában. Hogy ki melyik véleménnyel ért egyet, az minden bizonnyal hit kérdése – a régészek mindettől függetlenül folytatják kutatásaikat a Szentföldön.

Legutóbb éppen egy kaliforniai régész jelentette be, hogy Jézus keresztje minden valószínűség szerint nem az ábrázolásokon megszokott latin kereszt formáját ölthette, hanem egy T alakot formázhatott. Martin Biddle, a jeruzsálemi Szent Sír egyik legjobb ismerője pedig olyan bizonyítékok fellelésében reménykedik, melyek végleg eldönthetik a kérdést: vajon valóban ott helyezték-e végső nyugalomra Krisztust, ahol ma a Szent Sír temploma áll Jeruzsálemben?

Újrajátszották Krisztus megfeszítését

Jonathan Reed, a kaliforniai La Verne Egyetem professzora már régóta készült egy különleges kísérletre: önkéntes jelentkezőkön végzett kísérletekkel azt próbálták meg feltérképezni, vajon életszerűek-e Krisztus megfeszítésének mozzanatai, és ha igen, úgy miképpen reagál az emberi szervezet a keresztre feszítésre. A National Geographic Channel angol nyelvű változatán vasárnap vetített dokumentumfilmben önkéntesek segítségével újrajátszották a keresztre feszítés egyes mozzanatait, miközben az önkéntesek stresszkészültségét vizsgálták.

A kísérlet minden egyes alkalommal befejeződött mielőtt még bárkit is a kereszthez szögeztek volna, ám Reed elmondása szerint így is komoly eredményeket értek el. Elsősorban a rómaiak kínzási módszerének iszonyatos kegyetlenségét értették meg mélységében az újrajátszott előkészületek során, másrészt több apró, ám nem elhanyagolható részletkérdésben is komoly felfedezéseket tettek.

Így például az imitált keresztre feszítés során kellett rájönniük arra, hogy Krisztust minden valószínűség szerint nem a jól ismert latin keresztet formáló keresztre feszítették fel, hanem egy T alakot formálóra. Emellett szól elsősorban az az érv, hogy Reed szerint Krisztus keresztje önmagában legalább 170 kilót nyomhatott, melyet nemcsak hogy cipelni volt képtelenség, de még felállítása is komoly nehézségekbe ütközhetett. Éppen ezért a kalifoniai régész szerint Krisztust egy T alakú keresztfára feszíthették meg, amelynek horizontális gerendája leemelhető volt. A régész szerint így Krisztus nem az egész keresztet, hanem annak egy darabját cipelhette keresztútja során. Ez azonban önmagában is komoly megpróbáltatást jelentett, ahogy azt az imitációban résztvevő önként jelentkezők kimerültsége is bizonyítja.

A lábukat szögezték, kezüket ronggyal kötötték a fához

Reed szerint ezenkívül kétségtelen bizonyíték van arra nézve, hogy a rómaiak valóban odaszögezték az elítélteket a keresztfához. Általában az volt jellemző, hogy a keresztre feszített elítéltek holttestét egyszerűen eldobták valahol, eleddig mindössze két kivételről tudnak a régészek. Az egyik Jézus lehetett, a másik pedig egy Jehohanan nevezetű ember, akinek a sírját egy építkezési munkálat során fedezték fel még 1968-ban.

A sírban a régészek emberi csontok maradványaira bukkantak, ám feltűnő módon a sarokcsont egy hatalmas szöggel volt átütve, mellette pedig egy csomós fadarab volt található. A régészek azt feltételezik, hogy a keresztre feszített emberrel együtt éppen azért került a fadarab is a sírba, mert a szög nem akart kijönni a fából, s csak a csomóval együtt tudták levenni a keresztről az elítéltet.

A halál oka: sokk?

Ugyanakkor a kéz környékén nem találtak sérüléseket, ezért Reed szerint az elítéltek kezét nem ütötték át szeggel, azt inkább egy ronggyal odakötözték a keresztfa horizontális gerendájához. Az 1930-as években ezzel kapcsolatban már megjelentek tudományos értekezések, melyek már akkor kétségbe vonták, hogy Krisztus kezét is szöggel ütötték volna át, mivel az akkori vizsgálatok szerint a tenyéren átütött szög nem bírta volna megtartani a test tömegét. Akkoriban ezért inkább azt feltételezték, hogy valahol a csukló környékén szegezhették a keresztre az áldozatot.

Megint mások azzal érveltek, hogy a kereszten megroggyant testét az elítélt nem tudta kiegyenesíteni, a rekeszizmokra nehezedő nyomás pedig fulladásos halált okozott. A most elvégzett kísérlet szerint viszont a keresztre feszítettekkel minden bizonnyal sokk végzett. A kísérletek szerint ugyanis a keresztre feszítés olyan pszichológiai hatással volt az elítéltre, hogy annak vérnyomása teljesen lecsökkent, ezzel már eleve maradandó károsodást okozva a megfeszítetten. Emellett azonban az is számításba jött, hogy a keresztre feszítés közben a különféle pszichikai és fizikai sokkhatásoknak köszönhetően megállt a szívverése az áldozatnak.

A Szent Sír misztériuma

Mindeközben kutatók egy másik csoportja arra keresi a választ: vajon valóban a Szent Sír temploma elnevezésű jeruzsálemi templomban lett-e eltemetve Jézus miután leszedték a keresztfáról? Egyes értelmezések ugyanis kétségbe vonják, hogy a ma Jeruzsálem belsejében található Szent Sír temploma valóban Jézus sírhelye volt egykor. Elsősorban arra hivatkoznak, hogy az egykori Golgota, amelynek közelében elhelyezték Jézust, Jeruzsálem városának falain kívülre esett.

A kritikusok kritikusai szerint ugyanakkor nincs semmiféle ellentmondás, mivel Jézus halálakor a mostani Szent Sír templom még valóban kívül esett Jeruzsálem falain, s csak a város Kr.u. 41-es bővítésével került városfalon belülre a sírhely illetve később a templom. Egy oxfordi kutató, Martin Biddle, a Szent Sír egyik legjobb ismerője egyébként különleges, hőtermikus eljárás és gégecsőre szerelt videokamera segítségével próbál olyan bizonyítékokat találni a Szent Sír templomának falaiban, melyek eldönthetik a vitát.

Biddle elsősorban olyan „falfirkákat” keres, melyeket a kor szokásai szerint zarándokok hagyhattak maguk után a falba vésve. Persze egyáltalán nem biztos, hogy ilyen nyomok fennmaradtak, figyelembe véve, hogy az idők során a templomot többször lerombolták és újjáépítették. Biddle azonban kitartó, s hogy kitartása gyümölcsöző lesz-e, arra nemsokára választ is kaphatunk.

Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

A szobor másolatai a római korban igen népszerűvé váltak, a mostani lelet viszont a hellenisztikus időszakból származik.

Nagy Sándorhoz köthető templomot találtak

Nagy Sándorhoz köthető templomot találtak

Az építményt egy korábbi, sumér templom tetejére emelték.

Az Akropolisz Múzeum kiállításán egy csodálatos cserépedény

Az Akropolisz Múzeum kiállításán egy csodálatos cserépedény

A Kr.e. 420 körül készült, Meidias Hydria néven ismert háromfülű, vörösalakos, ókori görög cserépedényt a British Museum adta kölcsön az athéni Akropolisz Múzeumnak.

Elveszett erőd nyomaira bukkanhattak Jeruzsálemben

Elveszett erőd nyomaira bukkanhattak Jeruzsálemben

A kutatók olyan cserepeket tártak fel, amelyek IV. Antiokhosz szeleukida király korára datálhatóak.

Bizánci érmére bukkantak Norvégiában

Bizánci érmére bukkantak Norvégiában

Hogy miként került a pénz Skandináviába, az kérdéses.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket