Borbála, Barbara, János2023. december 04., hétfő
Kultúra

Csökken a katolikusok aránya a világ lakói között

2005.04.04.Admin
National Geographic Magyarország

A pápa halála, az új római katolikus egyházfő megválasztása világszerte ráirányította a figyelmet a keresztény közösségekre. II. János Pál pápa több mint negyedszázados uralkodása alatt ugyanis döntő változások történtek a világ katolicizmusában.

A világon élő katolikusok száma növekszik ugyan, de részarányuk csökken a
Föld összlakosságához képest. A Vatikán hivatalos kiadványa, a Szentszék statisztikai hivatalának közleménye szerint 2002-ben 1, 07 milliárd katolikus élt világszerte, ez az 1978-as 757 millióhoz képest komoly növekedésnek tűnhetne.

Afrikában növekszik a legdinamikusabban a katolicizmus

A katolikusok számának emelkedése azonban nem egyenletes: a legerőteljesebben Afrikában növekedett a hívők száma (150 százalékkal), aztán Ázsia következik (74 százalék), majd Óceánia (49 százalék), valamint Észak és Dél-Amerika (45 százalék). Európában viszont mindössze 5 százalékkal emelkedett a római katolikusok száma.

A katolikusok aránya a világ népességéhez képest folyamatosan lemorzsolódik: 1978-ban még 17, 88, 1990-ben már csak 17, 68 százalékos, 2002-ben pedig csupán 17, 2 százalékos a számarányuk. A katolikusok fele (49, 9 százaléka) ma már Észak- és Dél-Amerikában él, negyedük (26, 15 százalékuk) Európában, nyolcaduk Afrikában (12, 84 százalék), tizedük pedig Ázsiában (10, 3 százalék). Nem véletlen tehát, hogy az új pápa megválasztásakor sokan egy Európán kívüli személyt sem tartanának kizártnak, hiszen a latin-amerikai és különösen a brazil katolikus egyház különösen megerősödött az utóbbi években, évtizedekben.

Európa: visszaszorulóban a vallásosság

Kontinensünkön a katolicizmus többféle szempontból is teret veszített az elmúlt időszakban. Nehéz helyzetben vannak például az ortodox államokban működő, a római pápa fennhatósága alá tartozó unitus vagy görögkatolikus egyházak, amelyek Ukrajnában és Romániában (Erdélyben) voltak korábban erősek. Velük szemben a helyi ortodox egyházak – amelyek önálló nemzeti egyházak, és rítusaik hasonlók a görögkatolikushoz – fejtenek ki erős aktivitást.

Nyugat-Európában a vallásosság általában is visszaszorulóban van, amelynek az egyik vesztese a római katolikus egyház lehet. Németországban az újraegyesítés felborította a korábban az NSZK-n belül kényesen őrzött egyensúlyt: miközben Nyugat-Németországban nagyjából ugyanakkora volt a protestánsok és a katolikusok aránya, addig az egykori NDK beolvasztásával a protestánsok felé billent el a mérleg az újraegyesített államban.

Bár nem szakadt ki a katolikus egyházból, a francia (gallikán) papság is hagyományosan sokszor önállóan politizál, ezért a római pápának mindig is tekintettel kellett lennie a franciák bizonyos fokú különállására.

Európán belül ugyanakkor viszonylag erős a katolicizmus hatása Délen (Olaszország, Spanyolország, Portugália) és Keleten (Lengyelország, Magyarország), bár mindenütt tapasztalható visszaesés a lakosság vallásos aktivitásában.

Furcsa helyzet az USA-ban

Az USA-ban az újkonzervativizmus és a vallásos nézetek erősödnek ugyan, de ott tradicionálisan a protestáns egyházak erősebbek. A legutóbbi választások is ezt bizonyítják, amikor a protestáns George W. Bush az ország belső területeinek mélyen vallásos (protestáns) szavazóira támaszkodva nyert, miközben vesztes ellenfele, a katolikus Kerry szenátor csak a keleti és a nyugati partvidéken tudta maga mellé állítani a voksolókat.

Az Egyesült Államokban azonban nem ez okozza a legfőbb problémát, hanem azok a perek, amelyek több szövetségi államban szinte megbénítják a katolikus egyházat. Az USA-ban oly gyakori kártérítési ügyek ugyanis elárasztották a klérust, fiatalok megrontása, illetve pedofília miatt számos papot vádoltak meg híveik, s több esetben a bíróság dollármilliókat ítélt meg a felpereseknek, ami anyagi ellehetetlenüléssel fenyegeti az egyházat.

A katolicizmus térnyerését azonban a mexikói és latin-amerikai bevándorlók segíthetik az USA-ban. Nem véletlen, hogy George W. Bush elnök testvére, Jeb Bush floridai kormányzó protestáns létére áttért a katolikus vallásra. Floridában ugyanis a spanyolajkú választók határozzák meg a politikai életet, így a katolikus vallás előnyösebbnek tűnhet a politikusok szemében. (A középkorban számos uralkodó tért át más vallásra, ha hatalomra kerülésének vagy hatalmának megtartása érdekében jónak látta így cselekedni. A legismertebb példa erre a protestáns IV. Henrik, aki a francia trón megszerzése miatt rekatolizált és nem véletlenül származik a híres mondás „Párizs megér egy misét” az ő korából.)

Katolicizmus: a harmadik világ vallása?

A katolikus vallás térnyerése azonban nem a fejlett országokban szembeszökő, hanem az úgynevezett harmadik világ államaiban. Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában toborozza a római egyház a legtöbb új hívőt. A világ legnépesebb államai közül csak Brazília tekinthető katolikusnak.

2001-ben gyűjtött – de időnként korábbról származó – adatok szerint a tíz legnépesebb állam a világon Kína, India, az USA, Indonézia, Brazília, Oroszország, Pakisztán, Japán, Banglades és Nigéria volt. Ezek közül a 163 milliós Brazília túlnyomórészt katolikus, és jelentős katolikus népesség él a 267 milliós USA-ban, ahol a protestánsok teszik ki a lakosság hetven százalékát, viszont minden negyedik polgár katolikus vallású.

A 117 milliós Nigériában, Afrika legnépesebb államában a muzulmánok aránya 50 százalék, de a katolikusok 35 százalékot érnek el az összlakossághoz képest. Itt és a fekete kontinens számos más államában kiélezett a keresztény és a muzulmán törzsek viszonya. A legdrámaibb példák egyike erre Szudán, ahol a déli fekete lakosság katolikus (többnyire), az északi arab népesség viszont muzulmán, – ők az ország lakóinak 80 százalékát képviselik –, s a két csoport között véres polgárháború zajlik immár évek, évtizedek óta.

Ha visszatérünk a világ tíz legnépesebb államához, akkor látjuk, hogy Oroszország hagyományosan az ortodox keresztények legnépesebb állama, de itt jelentős a muzulmán kisebbségek szerepe is, amint azt a csecsenföldi és kaukázusi véres harcok is mutatják. Kínában, Japánban és Indiában szó sincs a katolicizmus jelentősebb térnyeréséről, az egymilliárdos lélekszámú Indiában inkább a hindi vallás erősödésének lehetünk tanúi, a lakosság 83 százaléka ilyen tanokat követ. Ugyanakkor Indiában található a világ legnagyobb muzulmán kisebbsége: 11 százalékos az iszlámot követők aránya a hivatalos adatok szerint, de ez lehet magasabb is a valóságban.

Muzulmánok és keresztények Afrikában

A 10 legnépesebb állam között négy muzulmán ország található. A legnépesebb közülük a 200 milliós Indonézia, aztán a 128 milliós Pakisztán és a 123 milliós Banglades következik India nyugati és keleti határainál, s végül a már említett Nigéria jön a sorban. Nigéria után Afrika második legnépesebb állama Etiópia, itt a kopt keresztények a lakosság felét teszik ki, míg a muzulmánok aránya ebben az országban 45 százalékos.

Mindehhez hozzá kell tenni, hogy az iszlám gyorsabban terjed Afrikában, ahol a szegénység és a nyomor ellehetetleníti a lakosság jelentős részét. Egyelőre a katolicizmusnak vannak erősebb pontjai, de ezeken a helyeken a társadalmi konfliktusok igencsak kiélezettek: Afrika harmadik legnépesebb államában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban például 42 százalékos a katolikusok aránya, és ezzel relatív többségben vannak a protestánsokkal szemben (25 százalék), de az egyéb keresztények aránya itt eléri a 15 százalékot. A negyedik legnépesebb afrikai állam a Dél-Afrikai Köztársaság, ahol az apartheid befejeződésével rendkívül súlyos a gazdasági és a közbiztonsági helyzet. Itt a lakosság kétharmada protestáns, csupán tizede sorolható a katolikusok közé.

A katolicizmus legfőbb bázisa Latin-Amerika

A római katolicizmus jelenlegi legfőbb bázisa éppen ezért Latin-Amerika, ahol a 163 milliós Brazília, a 94 milliós Mexikó, a 40 milliós Kolumbia, a 35 milliós Argentína, a 24 milliós Peru, a 22 milliós Venezuela és a 14 milliós Chile alkotják a nagyobb államokat.

Ázsiában a 73 milliós Fülöp-szigetek jelentik a katolicizmus egyik legerősebb „várát”, bár itt is sok problémát okoznak a déli országrész muzulmán vallású lázadói. A római katolikusok aránya ebben az országban egyébként 85 százalékos, ami kivételesen nagynak mondható Ázsiában. A Közel-Keleten, Ázsia nyugati felében sokáig Libanon volt a kereszténység egyik központja, bár itt sokféle irányzatuk keveredik, s nem is a római katolikus a legerősebb közöttük. Mindenesetre itt a keresztények összlétszáma a lakosság 37 százalékát teszi ki.

Kapcsolódó cikkünk:

 • A pápa búcsúztatására és utódlására készül a Vatikán

 • Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

  Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

  A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

  Ötezer éves gátakat fedeztek fel

  Ötezer éves gátakat fedeztek fel

  Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

  Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

  Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

  A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

  Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

  Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

  Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

  Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

  Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

  Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

  National Geographic 2023. novemberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  18 780 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket