Alfonz, Zenóbia2020. október 30., péntek
Kultúra

Tutanhamon a vörösbort kedvelte

2005.04.05.Admin
National Geographic Magyarország

Arról már korábban is tudtak régészek, hogy az egyiptomiak nemcsak elhunyt uralkodójuk testének konzerválására ügyeltek akkurátus módon, hanem a sírba, a túlvilági élet megkönnyítése végett, különféle tárgyakat illetve táplálékot is elhelyeztek. Arról is volt tudomásuk, hogy a rituálé szerint agyagedényekben valamiféle bor is került az uralkodó mellé, ám senki nem tudta megmondani miből is készülhetett és milyen színű volt ez a bor.

Az Amerikai Vegyészeti Társaság Analytical Chemistry című folyóiratában közzétett tanulmány szerint egy új eljárás segítségével minimális mennyiségű mintából is kíválóan ki lehet mutatni, hogy egy adott cserépedényben tárolt szeszesital milyen összetevőkből is állt. A tanulmány írói szerint azt is meg lehet állapítani, hogy vörös vagy pedig fehér szőlőt használtak-e az ókoriak erjesztett italaik készítésekor.

Borkősav: biztos jele a szeszesitalnak

Eddig sem okozott gondot ugyan annak megállapítása, hogy vajon egyes edényekben milyen jellegű italt tárolhattak többezer évvel ezelőtt, ám az új eljárás sokkal részletesebb tudás birtokába juttathat minket. A régi módszer a hátramaradt borkősav elemzésén alapult: borkősav ugyanis a természetben gyakorlatilag kizárólag a szőlőből készült származékok esetén keletkezik, így tudósok biztosak lehettek abban, hogy ha borkősavat találnak, akkor ott szőlőből és egyéb összetevőkből készült erjesztett itallal, borral van dolguk.

Csakhogy ez a módszer nem volt alkalmas arra, hogy részleteiben elemezzék kémikusok és régészek a bor összetevőit, illetve azt sem tudták megállapítani pontosan, hogy milyen színe is lehetett az egyiptomiak borának. A Barcelonai Egyetem két kutatója azonban olyan eljárást fejlesztett ki (folyadék-kromatográfia és tömeg-spektometria), amellyel nemcsak a vizsgálathoz szükséges minta mennyisége minimalizálható (bár ez sem lenne másodlagos szempont a felbecsülhetetlen értékkel bíró agyagedények esetében), hanem egyben egy bizonyos fajta glükóz elemzésével az is megállapítható, hogy pontosan milyen összetételű és színű lehetett egykoron a szeszesital.

Vörösbort ivott a fáraó

A görögök borai
Közismert, hogy a görögök egyes szimpóziumok alkalmával szívesen fogyasztottak bort, azt azonban már kevesen tudják, hogy tisztán a legritkábban itták. Nemcsak a relatíve magas alkoholtartalma miatt kerülték ezt, hanem azért is mert mértéktelenségnek számított, ha éppen nem barbár szokásnak. A hagyományos “fröccs” két rész borból és öt rész vízből állt, a fele-fele arány már kicsapongásnak minősült.

Rosa M. Lamuela-Raventós, táplálkozástudományi kutató és Maria Rosa Guasch-Jané, a Barcelonai Egyetem egyiptológusa olyan, a londoni British Múzeumban illetve a kairói Egyiptomi Múzeumban található edényeket vizsgáltak meg, melyek Tutanhamon sírjából származnak. A tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy Tutanhamon olyan bort ihatott, mely vörös szőlőből készült, méz és különféle fűszerek hozzáadásával. Guasch-Jané szerint ezek után akár reprodukálni is lehetne az ókori egyiptomiak borát, bár kétségkívül pontosan ugyanolyan bort sohasem tudunk már előállítani.

Az egyiptomiak is figyeltek ugyanis arra, hogy ne lehessen hamisítani kiváló borászaik borát, ezért az agyagedényekre nemcsak a bor termelőjének a neve, hanem az évjárat is felkerült. Sokáig persze az is fejtörést okozott, hogy a sivatagi körülmények között vajon hogyan lehettet szőlőt termeszteni, ám régészek egybehangzó véleménye szerint kezdetben mindenféleképpen Kánaánból származhatott a szőlő, Kánaán környékéhez ugyanis erős kereskedelmi kapcsolatok fűzték Egyiptomot. A Nílus-deltájánál aztán az importált szőlőt a fáraók által alapított “üzemekben” dolgozták fel.

Minden kezdet Kínába vezet

Az egyiptomiak bora azonban nem a legrégebbi általunk ismert bor. Míg Egyiptomban ismereteink szerint valamikor Kr.e. 2700 körül alakulhatott ki a bor- és sörtermelés, addig a mai Irán területén található Zagrosz-hegység lábánál már Kr.e. 5400 körül is foglalkozhattak szeszesital előállításával. Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Régészeti Múzeum régésze, aki az ókori kultúrák szeszesitalelőállítási szokásainak legjobb ismerője, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az iráni Zagrosz-hegység tövében szintén nem nőtt meg a szőlő, így ide is minden valószínűség szerint importálták azt.

Ha azonban azt gondolnánk, hogy a kínaiak kivételes módon éppen a borkészítés terén lettek volna kulturális lemaradásban, akkor nagyot tévedünk. Egy tavaly decemberben végzett ásatás során ugyanis Észak-Kína Henan tartományának Jiahu városában McGovern olyan edényekre bukkant, melyek alapján a kínai szeszesitalgyártás kezdeteit Kr.e. 7400 körülre lehet tenni.

Kétségkívül igaz ugyanakkor, hogy a kínaiak nem az Európában klasszikusnak számító borfajtát állították elő: ahogy mindenhez, a borhoz is elsősorban rizst használtak. Még ma is alkalmazzák néhol azt a technikát, mely egy bizonyos élesztőgomba segítségével elkezdi megerjeszteni a rizst, ezt a rizsszármazékot pedig vízzel, mézzel és különféle gyümölcsökkel keverték össze. Manapság szakénak nevezik Kínában a rizsbort, amely elég erős, gyakran 15-20 százalék alkoholtartalmú.

Hozzászólások

A szegények orvosa volt

A szegények orvosa volt

1870. október 28-án született Dunakilitin Boldog Batthyány-Strattmann László európai hírű szemész, a „szegények orvosa", aki azokat gyógyította, akiket mások már nem.

Boszorkányjelek védték a középkori templomot a rossz szellemektől

Boszorkányjelek védték a középkori templomot a rossz szellemektől

A faragványokat egy építkezést megelőző feltárás során találták meg Angliában.

Kifinomult víztisztító rendszert hoztak létre a maják

Kifinomult víztisztító rendszert hoztak létre a maják

A mai Guatemala területén fekvő Tikal ivóvize rendkívül tiszta volt.

Lámamúmiákat találtak Peruban

Lámamúmiákat találtak Peruban

Az állatokat fülbevalókkal és nyakláncokkal is feldíszítették.

Különleges fürdő árulkodik a maják rítusairól

Különleges fürdő árulkodik a maják rítusairól

Mezoamerikában komoly hagyománya van egy speciális fürdőtípusnak, a verejtékfürdőnek.

National Geographic 2020. októberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 960 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket