Rákkeltő festékanyag kínai élelmiszerekben
Kínában 88 olyan élelmiszert, illetve alapanyagot találtak, amelyben rákot okozó Sudan I színező anyag nyomára bukkantak, közölték szerdán a kínai egészségügyi minisztérium.
A festéket chili porban, chilit tartalmazó ételízesítőkben, chiliolajban és -szószban, szárított zöldségben, levesporokban találták.
A termékeket harminc kínai vállalat gyártotta, amelyek főként Kuangtung, Csiangszi tartományban és Sanghaj környékén tevékenykednek.
Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint nem valószínű, hogy a termékek fogyasztása rögtön egészségkárosodással jár, mert kevés Sudan I festéket tartalmaztak az élelmiszerek. A rendszeres fogyasztás azonban növeli a rák kialakulásának a veszélyét.
Kínában már korábban is találtak Sudant tartalmazó élelmiszert, illetve adalékanyagot a KFC éttermeiben árusított ételekben, illetve az amerikai Heinz élelmiszeripari leányvállalata által előállított termékekben.
Kínában nem engedélyezett a Sudan élelmiszerekben való használata, és az anyag használata az Európai Unióban is tilos. Ennek ellenére találnak Sudant tartalmazó élelmiszereket.
Legutóbb idén februárban Nagy-Britanniában robbant ki az utóbbi évtizedek legsúlyosabb élelmiszer botránya, mert színezőanyag került az egyik vezető élelmiszeripari beszállító, a Premier Foods termékeibe, és emiatt többszáz terméket kellett visszavonni az áruházakból.
Az anyagot a cég által gyártott chili porba keverték, a szennyezett chilit a vállalat Worcester-szószok előállításához használta fel, ez a hagyományos alapanyag pedig összesen legalább 359 féle termékbe, levesekbe, mártásokba, előre csomagolt készételekbe került bele.