Adorján, Adrián2024. március 05., kedd
Kultúra

Parkoló lesz Franciaország legősibb épületének helyén?

2005.04.15.Admin
National Geographic Magyarország

Marseille legrégebbi épületeit, alighanem Franciaország legősibb monumentális építményét tárták fel az Inrap kutatóintézet régészei. Ha a hatóságok úgy döntenek, hiába találtak ókori görög relikviákat, lehet, hogy a parkolóépítés folytatódik a helyszínen, nem pedig az ásatások.

Április 15-én készül el az a szakvélemény, amelyet a francia állami hatóságok tartanak szükségesnek ahhoz, hogy felfüggesszenek egy építkezést Marseille-ben, a régi kikötő (Vieux-Port) környékén. Ha sikerülne megakadályozni a beruházás befejezését, vagy legalább egy időre szüneteltetni a kivitelezést, akkor a régészek folytathatnák munkájukat, és az eddig még fel nem tárt, mintegy háromméteres réteget is átvizsgálhatnák a helyszínen. Erre azért is nagy szükség lenne – írja a Le Monde párizsi napilap –, mert idén január óta tartó munkálataik során óriási jelentőségű emlékeket találtak a területen az archeológusok.

A legrégebbi épület

Marseille város kulturális örökségvédelemmel foglalkozó munkatársa, a régészként az ásatásokon részt vevő Lucien-François Gantès úgy véli máris, hogy talán Franciaország legősibb monumentális épületének nyomait találták meg itt. Marseille-en belül pedig szinte biztos, hogy ezek a legrégebbi épületmaradványok.

Gantès együtt dolgozik a helyszínen, a régi kikötő közelében Philippe Mellinanddal, aki az Institut national de recherche archéologique préventive (Inrap, a francia Előzetes Régészeti Kutatások Intézete) archeológusa. A két régész nem titkolta az újságírók előtt lelkesedését: valószínűleg a Kr.e. VI. század közepén emelt monumentális épületről van szó, amelyet most kiástak a parkoló helyén. Mellinand szerint az épület nem sokkal azután jöhetett létre, hogy itt kereskedelmi telepet hoztak létre a görög gyarmatosítók. A görögök, pontosabban a phókisziak (vagy másképpen: phókaiaiak) Kr.e. 600 körül jelentek meg itt, s alapították meg Massalia városát. (Marseille ma is ennek az elnevezésnek a módosított alakját viseli nevében.)

„Puha” gyarmatosítás

Mielőtt bárki is rosszra gondolna, az ókori görög gyarmatosítás egyáltalán nem hasonlítható az újkori spanyol, angol vagy francia gyarmatosításhoz: szó sem volt ekkor még öldöklésről, a „bennszülöttek” leigázásáról. A görögök csak kereskedelmi telepeket (az ilyen telepek görög neve: emporion) hoztak létre, amelyek együttműködtek a helyben talált népekkel. Ezek a népek sokszor a szárazföldön éltek, elzárva a tengeren elérhető célpontoktól, így áruikat a görögök cserekereskedelme révén szállíttathatták el messzi tájakra. Így volt ez a Fekete-tenger partjától a Földközi-tenger legkülönbözőbb pontjaiig.

Ezt a „békés egymás mellett élést” igazolják a legendák és a mostani ásatások is Marseille-ben, illetve az ókori Massaliában. A hagyomány szerint ugyanis Massalia a phókiszi Protis és a bennszülött Gyptis egyesüléséből jött létre. A történet szerint a gallok és a görögök harmonikusan éltek együtt. A régészeti leletek is ezt mutatják, vagyis Marseille elődtelepülése inkább a népek olvasztótégelye volt, mintsem valamiféle csatatér a két különböző, vaskorszakbeli etnikai csoport között.

A mai Ukrajna, Dél-Oroszország, Románia, Bulgária, Törökország, Görögország, Grúzia, Olaszország, Spanyolország, Líbia, Egyiptom, Szíria, Franciaország területén mind-mind találhatók ilyen egykori görög telepek. A leghíresebb hajdani görög gyarmatvárosok Massilia mellett: Meszembria (ma: Neszebár, Bulgária), Bizánc (Büzantion, ma: Isztambul, Törökország), Neapolis (ma: Nápoly, Olaszország) és Siracusa Szicíliában (most ez is Olaszországhoz tartozik). Későbbi alapítás volt Alexandria városa Egyiptomban, amelyet Nagy Sándor hozott létre, és nevezett el saját magáról. A görög gyarmatosítás végéig, a VI. századig Egyiptomban egy telepet azonban biztosan létrehoztak a hellének: Naukratist.

Az első város Franciaország területén

A ión törzsekhez tartozó, tehát például az athéniakkal közelebbi rokonságban álló phókisziak Kisázsia partjairól, a mai Törökország – az ókorban görögök lakta – területéről érkeztek a jelenleg Marseille-nek hívott város területére. Massalia alapításával a görögök hozták létre az első igazi várost a mai Franciaország területén, amelyet akkoriban a gallok, tehát egy kelta népcsoport tagjai laktak.

A görög telepesek első építményei a mostani és a régebbi ásatások nyomán úgy tűnik, hogy téglalap alakú épületekből (is) álltak. A most felfedezett létesítmény akár egy szentély is lehetett, a méretei ugyanis tekintélyesek: 17 méter hosszú az oldala. Van, aki szerint templomról van szó, mások egy erődítménynek is gondolhatnák. Philippe Mellinand azonban a már említett szentély mellett foglal állást.

Elit hely

A tudósok feltételezik, hogy nem egy „közintézményt” fogadott be a ház, hanem inkább a helyi elit, a kereskedők vezető rétege töltötte itt idejét. Itt tarthatták a védőistenek, Aphrodité, Héraklész és a Dioszkuroszok ünnepeit, mielőtt visszavonultak a kisebb helyiségekbe, az ünnepi lakomákra.

Lucien-François Gantès azért feltételezi, hogy az elit számára fenntartott épület volt a most felfedezett létesítmény, mert ebben a házban „egyiptomi kéket” használtak díszítőelemként, ami a kor luxuscikke volt, és amelyet a Nílus-delta görög telepein is megtalálhatunk, tehát Egyiptomban is előfordul.

Ugyancsak a vezető rétegeknek épített létesítmény teóriáját igazolhatja az is, hogy a ház homlokzati falait viszonylag szép kövekből rakták össze. Jóllehet az akkori kikötő rendkívül kicsi volt, mindössze húsz méter körüli lehetett a hossza, mégsem egy „halászkunyhót” húztak fel ide a phókisziak.

Minőségi kerámiák

Végül az is a tulajdonosok gazdagságáról tanúskodik, hogy az itt talált kerámiák is magas színvonalat, jó minőséget képviselnek. Így például a legfinomabb korinthoszi kerámiák cserepeire bukkantak itt a francia régészek. Méghozzá olyan finom agyagedényekre, amelyek vastagsága inkább már a tojáshéjat idézi. Athéni árukat is találtak az archeológusok a leletek között, s a híres Amasis, az Egyiptomban ismertté vált fazekasmester munkáira is rábukkantak, minthogy stilizált madárábrázolásai (a madarak kisebb bokrokon ülnek) egyértelműen rá utalnak. Amasis művei egyébként gyorsan elterjedtek a görögök lakta vidékeken.

A régészek az egyik cseréptöredéken egy falloszábrázolásra is rábukkantak, ami az ókori görögök esetében nem is olyan meglepő. Az ásatások szerint a massaliaiak az áruk 25-30 százalékát importálták, vagyis a helyi mestereknek sem kellett szégyenkezniük, a kereslet nagy részét ők maguk elégítették ki.

A színek nevei

A színek nevei

Számos októl függ, hogy egy nyelv milyen színeknek ad neveket, egy új tényezőt tártak fel a névadásban.

Ókori lovassági felszerelésekre bukkantak egy szigeten

Ókori lovassági felszerelésekre bukkantak egy szigeten

A tárgyakat egy amatőr fémkereső fedezte fel egy walesi szigeten.

Gyönyörű freskót tártak fel Pompejiben

Gyönyörű freskót tártak fel Pompejiben

A falfestményen egy, a görög mitológiából ismert jelenet látható.

Lámpások városa – élő történelem és hagyomány

Lámpások városa – élő történelem és hagyomány

A vietnámi Hoi An (Hội An) óvárosa 1999 óta az UNESCO Világörökség része, a kézművesség és népművészet ma is megélhetésül szolgál a legtöbb lakosnak, ahogyan évszázadok óta. Kiváló minőségű textil, bőr, valamint kerámia tárgyakat készítenek. A város őrzi a 15-19. századi délkelet-ázsiai kereskedelmi kikötővárosok képét. Épületei és utcaterve a helyi és a külföldi – kínai, japán és európai – hatások keverékét tükrözik. Különös, mégis „egységes kavalkádot” mutat.

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

A rézből készült tőr egy magas státuszú személyhez tartozott.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket