Kornélia, Kunigunda, Frigyes2024. március 03., vasárnap
Kultúra

Forradalmi áttörés az ókorkutatásban

2005.04.19.Admin
National Geographic Magyarország

Egy különleges eljárásnak köszönhetően Szophoklész, Euripidész és Hésziodosz elveszettnek hitt drámái, költeményei és epikai művei válnak nemsokára olvashatóvá. Hozzáértők második reneszánszról, az ókortudomány forradalmáról beszélnek, mivel az elkövetkező időszakban legalább egyötödével több ókori remekművet elemezhetnek tudósok és laikusok.

A múlt hét végén siker koronázta az Oxfordi Egyetem egyik kutatócsoportjának erőfeszítéseit: a műholdas technológiából ismert infravörös sugár segítségével olyan, az oxürhünkhoszi papiruszokon eleddig olvashatatlannak vélt feljegyzésekhez fértek hozzá a kutatók, melyek valóságos kincsesbányái lehetnek az ókortudománynak. A papiruszok rossz állapota miatt szabad szemmel olvashatatlan vonalak egységes egésszé állnak össze az új technikai eljárás alkalmazásának köszönhetően.

Az ókor Szent Grálját találták meg

A kutatócsoport tagjai arról beszélnek, hogy az új módszernek köszönhetően tulajdonképpen az ókor Szent Grálját találták meg, hiszen olyan, eddig ismeretlen irodalmi remekművek váltak hozzáférhetővé, amelynek létéről csak sejtéseik voltak vagy pedig egyáltalán nem is feltételezték, hogy léteztek. Az infravörös technika segítségével Szophoklész Epigonoi című drámája, Euripidész eleddig teljesen ismeretlen művei, Archilokhosz epikai műve, sőt Hésziodosz elveszettenek hitt írásai is teljes egészében olvashatóak lesznek. Ezen kívül a töméntelen mennyiségű hivatalos irat, feljegyzés, nyilvántartás, kimutatás és jegyzék az ókori mindennapi életre vonatkozóan is annyi adatot tartalmaz, hogy az ókortudósok joggal remélik: tudományterületük hatalmas változásnak néz elébe, az ókori társadalmak gazdasági és politikai élete eddig nem ismert mélységekig válik megismerhetővé.

A legtöbb megkérdezett ókortudós valóban csak az elragadtatás szavaival tudta megfogalmazni, hogy a több mint egy évszázada felfedezett papiruszok most mégis „beszélni kezdenek”. Amikor a 19. század végén két angol tudós felfedezte az Egyiptom középső részén található Oxürhünkhosz nevű település közelében azt a mintegy 400 ezer papiruszt, melyek sejtéseik szerint nemcsak a hétköznapi élet feljegyzéseit, hanem ókori remekműveket is magukban foglaltak, akkor egyszerre fogta el őket kitörő lelkesedés és frusztráció. A felfedezés örömébe ugyanis üröm vegyült: a papiruszokat férgek rágták meg, az írás nemcsak elmosódott volt, hanem hiányos is, ennek köszönhetően pedig olvashatatlan.

Az oxürhünkhoszi papiruszok

Egy ókori szemétlerakó hely kellős közepén 1896-ban két fiatal angol tudós valamilyen sugallattól vezérelve kutatni kezdett. Kezdetben maguk is kételkedtek, hogy vajon a sivatag kellős közepén, egy szemétdomb tetején valóban találnak-e valamilyen értékelhető leletet. Nemsokára azonban kiderült: a szemétdomb egy kincsesbánya, ráadásul a különleges klimatikus viszonyoknak és a föld alacsony nedvességtartalmának köszönhetően nemcsak többezer éves fadíszek, hanem még a papirusz is viszonylagos épségben megmaradt.

A viszonylagos épség azonban kevésnek tűnt: bár Hunt és Greenfell eredetileg elveszett irodalmi remekművek után kutatott, valójában csak néhány irodalmi értékkel bíró írás volt olvasható állapotban a papiruszokon. Pindarosz, Szappho és Szophoklész egy-egy írásásának felfedezett töredékei mellett, az ásatások legnagyobb nyertese kétségkívül Menandrosz volt, akinek több ismeretelen komédiája is előkerült a 19. század végi ásatások alkalmával. Csakhogy Hunték többre vágytak: ők Arisztotelész és Homérosz írásait keresték – mindhiába.

21. század: a második reneszánsz?

Ha tőlük nem is, más auktoroktól azonban annál több értékes mű lesz olvasható nemsokára. Richard Janko, a Uninversity College London professzora szerint „normális esetben szerencsések vagyunk, ha évente egy, maximum kettő elveszettnek hitt írást találnak meg.” A The Independent című angol lapnak nyilatkozva Christopher Pelling, az Oxfordi Egyetem professzora úgy vélte, hogy kb. a most ismert ókori irodalmi alkotások egyötödével megegyező mennyiségű értékes írás kerül elő minden valószínűség szerint az új eljárásnak köszönhetően – a kevésbé jelentős pamfletek és írások száma pedig akár meg is kétszereződhet.

Könnyen lehet, hogy a 15-16. századot követően, a 21. századot fogja az utókor a második reneszánsznak nevezni, vélik sokan. A kisebb túlzások ellenére azzal szinte mindenki egyetért: az ókori görög és római szövegek kiértékelése alapjaiban forgathatja fel az ókortudomány eddigi megállapításait. Becslések szerint mintegy ötmillió szó rejtőzik az oxfordi Sackler Library-ban tárolt papiruszokon, a mostani eredmények pedig egy 1996-ban indult projekt grandiózus munkájának gyümölcsei.

Oxürhünkhosz: a szemétdomb alatt kincsesbánya
Az Egyiptom középső részén elhelyezkedő, a Nílus völgyétől kissé távolabb eső település nevét egy különleges halfajtáról kapta, amely csak a Nílusban honos. Az egyiptomi mitológia szerint ez a hegyesorrú hal harapta le Osiris nemi szervét. A város környékén a felszínen egyébként nem sok minden látszik: csak néhány oszlopfő és kődarab jelzi, hogy valójában egy régészeti értékkel bíró helyről van szó. Az igazi kincs ugyanis a homokba temetve rejlett. Az ókori település az egyiptomiak fénykorában nem szerzett központi jelentőséget, Nagy Sándor hódításait követően azonban görög ajkú telepesek lepték el. A város adminisztrációs központtá emelkedett, ennek köszönhető a rengeteg papirusz is. Mivel a papirusz igen drága volt, ezért gyakran előfordult, hogy míg az egyik felére a betűvetést tanulók másolták híres szerzők műveit, addig a másik felét később hivatalos iratként használták a hellenisztikus korban.

Lámpások városa – élő történelem és hagyomány

Lámpások városa – élő történelem és hagyomány

A vietnámi Hoi An (Hội An) óvárosa 1999 óta az UNESCO Világörökség része, a kézművesség és népművészet ma is megélhetésül szolgál a legtöbb lakosnak, ahogyan évszázadok óta. Kiváló minőségű textil, bőr, valamint kerámia tárgyakat készítenek. A város őrzi a 15-19. századi délkelet-ázsiai kereskedelmi kikötővárosok képét. Épületei és utcaterve a helyi és a külföldi – kínai, japán és európai – hatások keverékét tükrözik. Különös, mégis „egységes kavalkádot” mutat.

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

A rézből készült tőr egy magas státuszú személyhez tartozott.

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

Neki köszönhetjük a híres debreceni református templomot, a Fővám téri vásárcsarnokot és a Magyar Nemzeti Levéltárat, lakóépületei máig őrzik eredeti formájukat, és családok százainak adnak otthont, nevére mégis ritkán emlékszünk.

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

A kutatók egy, az 1960-as években felfedezett helyszínen végeztek vizsgálatot.

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

A San José elképesztő értékű rakományt szállított, amikor 1708-ban elsüllyedt.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket