Adorján, Adrián2024. március 05., kedd
Kultúra

Megoldódott a Watergate-ügy rejtélye

2005.06.01.Admin
National Geographic Magyarország

Az FBI, vagyis az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda egykori második embere árulta el a volt amerikai elnököt, Richard Nixont, s közvetve ő buktatta meg végül 1974-ben a politikust bizonyos titkos adatok kiszivárogtatásával.

Az amerikai magazin, a Vanity Fair szerint Mark Felt, az FBI egykori alvezére volt az az informátor, aki tájékoztatta a Washington Post című amerikai lap két munkatársát, az utóbb Pulitzer-díjjal is jutalmazott Bob Woodwardot és Carl Bernsteint az úgynevezett Watergate-ügy hátteréről. A Vanity Fair állításai szerint Felt lehetett tehát az a forrás, a „Mély Torok” (Deep Throat – ahogyan azt egy korabeli pornófilm címéből kölcsönözte az akkori sajtó), aki feltárta a Nixon elnök számára kínos részleteket a demokraták elleni kampányról, pontosabban a republikánusok törvénysértő akcióiról. A Washington Post újságírói előbb nem kommentálták, később azonban megerősítették a Vanity Fair cikkének – és magának Mark Feltnek – az állításait.

A harmincéves titok

Deep Throat kiléte több mint három évtizede titokban maradt, sem az újságírók nem tárták fel forrásukat, sem pedig az informátor nem kereste a nyilvánosságot. Felt mindössze három évvel ezelőtt árulta el családjának, hogy ő volt a forrás, s így tulajdonképpen áttételesen ő buktatta meg az Egyesült Államok történetében az egyetlen olyan elnököt, aki lemondásra kényszerült.

Richard Nixonnak 1974-ben kellett távoznia hivatalából, de valójában nem azért, mert a Washington Post számos, számára kínos tényt tárt fel, hanem azért, mert ezeknek az adatoknak a kivizsgálása során bebizonyosodott, hogy az elnök korábban megtévesztette a kongresszusi vizsgálóbizottságot, vagyis egyszerűen: hazudott az amerikai törvényhozás előtt. (Ám, hogy önmagában a hazugság nem feltétlenül vezet bukáshoz, azt később Bill Clinton példája mutatta meg: ez a demokrata elnök, a Monica Lewinsky-ügyben mondott valótlanságokat, de ez a botrány nem politikai jellegű volt – legalábbis eredetileg –, így végül a kilencvenes évek végén megmaradhatott posztján Clinton. Igaz, a demokraták a következő választást elvesztették, és így került hatalomra a jelenlegi elnök, George W. Bush.)

Tényleg megoldódott a rejtély

Kedden sokáig kétséges volt, hogy tényleg Mark Felt volt-e ténylegesen a Deep Throat. Az amerikai hírcsatornán, az MSNBC-n Carl Bernstein, a nevezetes cikksorozat társszerzője úgy nyilatkozott, hogy informátoruk haláláig nem nevezik meg a Mély Torkot – ez volt eddig is az alapelvük, s ezután is tartják magukat ehhez. Bernstein emlékeztetett arra, hogy informátoraiknak ígéretet tettek arra, hogy nem fedik fel kilétüket, így halálukig bizalmasan kezeljük személyüket. Később, még a keddi nap folyamán, viszont Bob Woodward állt a nyilvánosság elé, és a Washington Post weboldalán közzétett kommünikéjében elismerte, hogy Mark Felt volt az informátoruk harminc évvel ezelőtt.

A 91 éves Felt így nyilatkozott a Vanity Fairnek: „én vagyok az a fickó, akit Deep Throatnak hívtak”. Felt – mint már említettük – csak 2002-ben árulta el múltját a családjának, s így derült ki az újságírás történetének talán leginkább féltve őrzött titkára. A Mély Torok egyébként Woodwardot és Bernsteint több tippel és információval látta el, hogy merre haladjanak tovább az oknyomozó riportjuk elkészítésekor. Érdekesség, hogy később Feltet illegális házkutatásokban való részvétel miatt elítélték, s kegyelmet végül 1981-ben kapott, akkor, amikor Ronald Reagan, vagyis egy Nixonhoz hasonlóan republikánus elnök került hatalomra.

Titkos találkozók

Ha a Watergate-ügy nyomozása során Woodward találkozni akart informátorával, akkor egy virágcserepet tett az ablakába, ezzel jelezte, hogy titokban találkozzanak egy földalatti parkolóházban, éjjelente. A Mély Torok kilétéről évtizedek óta folyt a spekuláció, de eddig egyetlen megbízható adat sem került elő e tárgykörben. (Egyébként korábban sokan arra gyanakodtak, hogy a mély hangú, rekedt Henry Kissingerre utal a Deep Throat elnevezés. Kissinger nemzetbiztonsági tanácsadó, majd külügyminiszter volt Nixon kabinetjében, de ez csak az egyik – inkább csak fantasztikusnak tekinthető – verzió volt a Watergate-botránnyal kapcsolatban.)

Richard Nixon, aki a világpolitikában Henry Kissingerrel együtt átalakította az Egyesült Államok szerepét, és Kína partnerként való elfogadásával megtörte a szovjet blokk egységét, továbbá befejezte a vietnami háborút, vagyis számos történelmi jelentőségű és viszonylag pozitív tettet hajtott végre, a belpolitikában megbukott. 1974 augusztusában volt kénytelen lemondani posztjáról, miután a Watergate-botrányban kiderült: a republikánusok megbízásából betörtek a demokraták választási főhadiszállására, a Watergate toronyházba Washingtonban. Az 1972-ben történt eset nyomán hosszas újságírói, rendőrségi és kongresszusi vizsgálódások indultak. Kiderült, hogy a republikánusok megpróbáltak lehallgatókészülékeket elhelyezni a Watergate-épületben, a nyomok pedig a Fehér Házba vezettek.

Mint említettük, Nixonnak nem konkrétan az eset miatt kellett lemondania, hanem azért, mert ellentmondásokba keveredett a kongresszusi vizsgálat során. Időközben a Fehér Ház megtorló akciókat indított a Washington Post ellen, a lap tulajdonosa azonban kiállt két újságírója mellett, és az újság fennmaradását is kockáztatva megvédte a tényfeltáró cikksorozat szerzőit, akik az amerikai újságírás talán leghíresebb sztárjaivá avanzsáltak az utóbbi évtizedekben. Utóbb a nagy konkurens, a New York Times egyik szerkesztője elismerte: élete legnagyobb hibája volt, amikor nem állított rá oknyomozó riportereket arra a hírre, miszerint betörés történt a Watergate-épületben…

A színek nevei

A színek nevei

Számos októl függ, hogy egy nyelv milyen színeknek ad neveket, egy új tényezőt tártak fel a névadásban.

Ókori lovassági felszerelésekre bukkantak egy szigeten

Ókori lovassági felszerelésekre bukkantak egy szigeten

A tárgyakat egy amatőr fémkereső fedezte fel egy walesi szigeten.

Gyönyörű freskót tártak fel Pompejiben

Gyönyörű freskót tártak fel Pompejiben

A falfestményen egy, a görög mitológiából ismert jelenet látható.

Lámpások városa – élő történelem és hagyomány

Lámpások városa – élő történelem és hagyomány

A vietnámi Hoi An (Hội An) óvárosa 1999 óta az UNESCO Világörökség része, a kézművesség és népművészet ma is megélhetésül szolgál a legtöbb lakosnak, ahogyan évszázadok óta. Kiváló minőségű textil, bőr, valamint kerámia tárgyakat készítenek. A város őrzi a 15-19. századi délkelet-ázsiai kereskedelmi kikötővárosok képét. Épületei és utcaterve a helyi és a külföldi – kínai, japán és európai – hatások keverékét tükrözik. Különös, mégis „egységes kavalkádot” mutat.

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

A rézből készült tőr egy magas státuszú személyhez tartozott.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket