Ákos, Bátor, Gábor2024. február 27., kedd
Kultúra

Marslakók és tripodok: Orson Welles és Spielberg vetélkedése

2005.07.03.Admin
National Geographic Magyarország

A mozikban újonnan vetített, (elképesztően rossz) Steven Spielberg-film, A világok harca láttán sokan csodálkozhatnak, hogy csaknem hetven éve miért válthatott ki ugyanez a történet óriási pánikot, s hogyan kerülhetett be egy hangjáték révén a médiatörténelembe.

Spielberg mostani mozija még az amerikai rendező legrégebbi rajongóit is alighanem kiábrándítja. A filmet látva nehéz elképzelni, hogy Orson Welles „mozi nélkül”, ugyanezt a témát rádiójátékban feldolgozva, amerikaiak százezreit, egyes becslések szerint egy millió embert tudott kétségbe ejteni. Pedig a mostani film készítői nem is marslakók támadását forgatták le, hanem valamiféle tripodok invázióját, csak azért, hogy hitelesebbé tegyék az újabb mozit.

Volt már jobb is Spielbergtől…

Az, hogy ma már megijedni is alig tudunk egy rosszul sikerült sci-fitől, nem kis részben éppen Spielbergnek köszönhető, hiszen ő már számos kitalált űrlényről forgatott nagy sikerű filmet. A mostani filmje viszont csupán a „hazafias sci-fi” kategóriájába sorolható be, amely az amerikaiaknak talán fogyasztható, de európai mozilátogatók számára szinte nézhetetlen, legfeljebb a Tom Cruise-rajongók derülhetnek néha…

Orson Welles ma már filmtörténelem. Aranypolgár című műve a valaha készült legjelentősebb és legjobb mozik egyike – ha a XX. század filmgyártását összegzik, ez az alkotás nem maradhat ki a meghatározó munkák felsorolásából. Az Aranypolgár tulajdonképpen az első filmje volt, és ezzel máris halhatatlanná tette a nevét. A filmhez egy létező figura, a milliomos sajtómágnás, a bulvársajtót felvirágoztató Hearst adta az „alapanyagot”, de természetesen egy egyszerű életrajznál sokkal többről van szó Wellesnél.

A pályafutását Dublinban színészként kezdő Welles filmrendezőként 1941-ben debütált. Első befutása azonban sem mozirendezői, sem színészi karrierjéhez nem kötődik: 1930-as első „sikere” egy hangjátékhoz, A világok harcához fűződik, amely H. G., Wells regényéből készült.

A rádióadaptáció 1938. október harmincadikán került adásba. S bár a hallgatókat a műsor előtt figyelmeztették: csupán kitalált történetről van szó, a hangjáték annyira meggyőző volt, annyira ügyelt Welles arra, hogy hitelesek legyenek a marslakók támadásáról szóló álhíradások, áltudósítások, hogy azok, akik csak a műsor közben kapcsolódtak be a CBS programjának hallgatásába, rémülten értesülhettek a bolygónkat ért invázióról.

Pánik a keleti parton

A műsor pánikot váltott ki New Yorkban és az USA keleti partvidékén: az emberek kirohantak az utcákra, elbújtak a pincékbe, vidéken pedig elhagyták házaikat, és kétségbeesve menekültek vagy kerestek búvóhelyet. Utóbb sajtótörténészek arra hívták fel a figyelmet, hogy Orson Welles rádiójátéka mind médiatörténeti, mind pedig világtörténeti szempontból kényes időszakban készült. Egyrészt akkoriban a közönség még nem volt felkészülve a hitelesnek tűnő áltudósításokra, másrészt 1938 rendkívül feszült történelmi pillanat volt. Ekkor Hitler már komolyan fenyegette a világbékét, és sok amerikaiban eleve nagy volt a szorongás egy esetleges háborús konfliktustól. (Mint utóbb kiderült, joggal.) Így amikor a rádió előtt ülők hallották, hogy gránátok csapódnak be, sokan nem is figyeltek arra, hogy egy sci-firől van szó, s nem is „valódi” marslakók támadnak, többen azt hitték, hogy Hitler intézett inváziót Amerika ellen.

Elemzők felhívják azonban egy még különlegesebb médiahistóriai szempontra is a figyelmet: 1938 októberében sokak szerint csak az újságok túlozták el azt a pánikot, amelyet Welles hangjátéka okozott, s ezzel tulajdonképpen visszavágtak az új médiának, a rádiónak, amely egy hónappal korábban, a müncheni egyezmény aláírásakor gyakorlatilag „élőben” közvetítette az eseményeket, vagyis Hitler és Mussolini tárgyalásait „real time” követhették a rádióhallgatók, amint Csehszlovákiát feldarabolják a két nyugati hatalom, Anglia és Franciaország beleegyezésével – olvasható a National Geographic amerikai internetes honlapján.

Mindez az újságok példányszámára és presztízsére negatívan hatott, hiszen kiderült, hogy sokkal gyorsabban értesülhetnek a hallgatók egy-egy eseményről a rádióból, mint a nyomtatott sajtóból. A rádiójáték „átverését” ezért, tehát egyfajta „bosszúból” nagyították fel sajtótörténészek szerint az újságok, a napilapok, így például a The New York Times is.

Nem mindenki hitte el a marslakók támadását

Hogy mennyire rémisztő volt Orson Welles hangjátéka, az csupán megítélés kérdése: 1938. október 30-án Henry Brylawski éppen barátnőjéért ment kocsijával a lány washingtoni lakásához, amikor útközben bekapcsolta az autórádiót. A 25 éves egyetemista ekkor a következőket hallotta egyszerű híradásként: „egy hatalmas meteorit csapódott be egy New Jersey-i farmon. New Yorkot megtámadták a marslakók”. Az egyetemista azonnal tudta, hogy valami tréfáról van szó, legalábbis a most 92 éves férfi így emlékszik vissza a National Geographic amerikai hírszolgálatának nyilatkozva.

Mások viszont nem voltak ennyire magabiztosak: mire Brylawski odaért a lány lakásához, annak húga remegett a félelemtől, ő ugyanis elhitte azt, amit a „rádió” mondott. A hallgatók nagy része ugyanis nem tudta, hogy egy közel negyven évvel azelőtt íródott H.G. Wells-novella feldolgozását hallják. Emberek ezrei rohanták meg az újságok szerkesztőségeit, a rádióállomásokat és a rendőrőrsöket, telefonon és személyesen kértek tanácsot: miként hagyhatják el a várost, illetve hogyan védekezhetnek az idegenek támadása ellen. Számos valódi áldozatot aztán tényleg hisztériás rohammal vagy sokkos állapotban vittek kórházba – igaz, őket nem a marslakók fenyegették, hanem Orson Welles társulata, amely a rádióban adta elő Wells novelláját.

Egy szerencsétlen véletlen

A „Welles-szindróma” hatásosságát egy másik véletlen tényező is befolyásolta: miközben a marslakók támadása már ment a CBS-en, egy másik, rendkívül népszerű műsor egy konkurens csatornán szünetet tartott, így a hallgatók jelentős része áttekerte készülékét a CBS-re, ahol „breaking news” ment éppen: meteorok, marslakók, satöbbi, satöbbi…

Nem véletlen, hogy sokan megrémültek, hiszen ők nem hallották a program elején elhangzott figyelmeztetéseket. Azt viszont már hallották, hogy szörnyű kinézetű marslakók értek földet valahol a környéken…

A hangjáték rendkívüli hatásossága még Orson Wellest is megdöbbentette: a The New York Times szerint a rendező mély sajnálatát fejezte ki utóbb a történtek miatt. Welles így nyilatkozott: „Nem hiszem, hogy valaha is hasonlóval fogunk próbálkozni.”

Ősi templomokat tártak fel Indiában

Ősi templomokat tártak fel Indiában

A struktúrák több mint ezer évesek.

Római kori településre bukkantak Angliában

Római kori településre bukkantak Angliában

A lelőhely egyik legizgalmasabb maradványa egy Mercuriust ábrázoló figura.

Digitalizálják Nagy Britannia utcai falfestményeit

Digitalizálják Nagy Britannia utcai falfestményeit

Az országban számtalan helyen díszítik a házfalakat egyedi festmények, domborművek, amelyek egy épület lebontásakor vagy felújításakor elvesznek.

Gyönyörűen faragott tárgy került elő egy folyóból

Gyönyörűen faragott tárgy került elő egy folyóból

Az Olaszországban feltárt temetkezési oltár a Római Birodalom korából származik.

Több ezer éves gyilkosság áldozatát vizsgálták

Több ezer éves gyilkosság áldozatát vizsgálták

A vittrupi ember maradványait 1915-ben tárták fel.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket