Óriási lesz az Ország Kenyere

A veresegyházi Czibula Péter süti meg augusztus 20-ra az Ország Kenyerét, amelyet az Országház előtt mutatnak majd be: a tervek szerint közel 50 kg-os lesz a vekni, amelyet egyedi tervezésű kemencéjében, saját lakásában készít el.
Több, mint 20 kg liszt, körülbelül 16 liter víz, élesztő, só, robotgép, saját tervezésű kemence és egyedi sütőforma – így néz ki az óriáskenyér receptje. Legalábbis a nem titkos változat, amelyet a hobbipék hétfőn mondott el az MTI-nek. A veresegyházi férfi – aki foglalkozására nézve szobrász – faszobrász – és asztalos – nem szívesen árulja el a pontos receptet. Hobbiból szakácskodik, az óriáskenyér-sütést és huszár nagyapjától tanulta, aki azt szintén kedvtelésből művelte.
Mindössze 3-4 segéderővel augusztus 19-én este kezdi el a sütést. Azonban nem csak egy kenyeret készít, hanem 4-5 db-ot és majd a legszebbet állítják ki a Miniszterelnöki Hivatal előtt. A cél, hogy minél nagyobb legyen az Ország Kenyere, legalább az 50 kg-ot megközelítse.
A sütéshez 2004-ben tervezett egy saját kemencét, amelyben 2, 5- 3 óra alatt készül el a pékáru, amit Veresegyházáról szállítanak Budapestre, miután kihűlt. Az óriáskenyér érdekessége, hogy hazánkat formázza: külön e célra egy Magyarországot formázó tepsit készítettek, s ebben sül majd meg a kenyér.
Speciális méretű lesz az az asztal is, amelyre az Ország Kenyere kerül augusztus 20-án. A hossza eléri a 2, 5 métert. A kenyérszelő kés pengéje pedig 70cm-es. A tervek szerint a szuperkenyér körül több kisebb cipó is lesz, amelyek a kenyérmorzsát hivatottak ábrázolni. S mint Czibula Péter elmondta, természetesen a közönség is megkóstolhatja az Ország Kenyerét.