A „chips” feltalálásának története
1853. augusztus 24-én került először chips az asztalra, még pedig az amerikai Saratoga Springs egyik hoteljének éttermében. A Moon Lake Lodge nevezetű szállodában megszállt egyik prominens személy ugyanis nem szerette a vastagra vágott sültkrumplit. Erre a hotel szakácsa hajszálvékonyra vágta a burgonyát, majd olajban kisütötte. Így született meg a chips.
A leleményes szakácsot George Crumnak hívták. A chipset hidegen és melegen egyaránt fogyasztottak.
A chipsnek akkora sikere lett, hogy az étterem étlapjára is egyből felkerült, majd pedig rövidesen elkezdték csomagban is árulni. A Saratoga Chips névre hallgató termék az egész országban elterjedt. Miután egy déli származású kereskedelmi képviselő, Herman Lay az 1920-as években feltalálta a krumplihámozó gépet, nagyüzemben kezdték el gyártani a krumpliszirmot. A viaszpapír csomagolást Laura Scudder chipsgyár tulajdonos vezette be, így a finomság hosszú időre megőrizte frissességét.
Európai megjelenésére még egy kicsit várni kellett. Eredetileg a chips fűszerezetlen volt. Először egy írországi családi üzemben látták el különböző fűszerekkel és ízfokozókkal. A Tayto üzem sajtos, hagymás, sós és ecetes chipseket gyártott, sőt a zacskókba a ropogós burgonyadarabkák mellé sóval teli kis tasakokat is csomagoltak, hogy mindenki saját ízlése szerint fogyaszthassa.