Albin, Albina, Leonita,2024. március 01., péntek
Kultúra

A szovjet titkosszolgálat indiai titkai

2005.09.22.Admin
National Geographic Magyarország

Nixon nemes egyszerűséggel „vén boszorkány”-nak nevezte, a szovjetek viszont úgy mozgatták bábként, hogy maga sem tudott róla. Indira Gandhi kormányába a CIA és a KGB is beépült, ám utóbbiak jóval nagyobb befolyást szereztek India első női miniszterelnöke felett. A Magyarországon is kiadott Mitrohin-archívum második részéből közölt részletet egy brit napilap.

1992 áprilisában egy 70 év körüli orosz állampolgár érkezett a litvániai brit nagykövetségre: bőröndjében kétezer oldalnyi feljegyzés. A dokumentummásolatok a KGB Külföldi Hírszerzés Első Főcsoportfőnökségnek iratai voltak, melyet Vaszilij Mitrohin, a szovjet titkoszszolgálat archívumának egyik vezető beosztottja másolt nagy gondossággal majd’ húsz éven át. A balti állam amerikai nagykövetségén kinevették, azt gondolták, hogy ilyen trükkös módón próbál amerikai vízumot szerezni. Mitrohin azonban nem adta fel, a brit nagykövet pedig valamivel érzékenyebb volt újvilági kollégájánál.

Kormány közeli ügynökök

A KGB archívumából kikerült feljegyzések vaskos kötetté álltak össze, amelynek első része Magyarországon is megjelent A Mitrohin-archívum címmel. A The Times című brit napilap most azonban a második részből közölt részleteket – amelyet az időközben elhunyt Mitrohin helyett társszerzője, Christopher Andrew szerkesztett –, melyben immár nem a KGB Nyugaton és a keleti blokkban folytatott tevékenységét mutatják be, hanem azt, hogy a KGB miként szerzett nagy befolyást igen sok harmadik világbéli országban. A szovjetek meg voltak győződve arról, hogy a hidegháború valójában ezekben az országokban fog eldőlni: Afganisztánban, az afrikai országokban – és Indiában.

A brit napilapban közölt könyvrészletből kiderül, hogy Indira Gandhi kormánya nemcsak CIA ügynökökkel volt tele, hanem jóval agilisabb és emiatt sikeresebb KGB ügynökökkel is. Indira Gandhira a szovjetek először akkor figyeltek fel, amikor a hatalmas ázsiai ország első szabadon választott miniszterelnökének, Nehrunak a lányaként nem sokkal Sztálin halála után látogatást tett apjával a Szovjetunióban. Gandhi már ekkor el volt ragadtatva a szovjet termelés hatékonyságától, és egyáltalán a szovjet modell előnyeitől, ám a KGB ügynökök ekkor még nem gondolták, hogy esetleges jövőbeli politikai karrierje miatt érdemes lenne a látókörükbe vonni Nehru lányát.

Előbb apját, aztán lányát

Sokkal inkább apját kívánták Gandhin keresztül befolyásolni – sármos ügynökök révén. Hruscsov személyesen ajándékozott Gandhinak egy vidraszőrből készült bundát, amit a naiv Indira kitörő lelkesedéssel fogadott. Talán a KGB legnagyobb meglepetésére azonban a korán „megdolgozott” Gandhi nemsokára maga vette kezébe Indira irányítását. Apja és férje neve – a Mahatma Gandhival csak névrokonságban álló Feroze Gandhi – nagyban hozzájárult politikai sikereihez –, ám a Mitrohin archívum tanúsága szerint azért a szovjet befolyás sem volt elhanyagolható.

Gandhi 1959-ben lett az Indiai Nemzeti Kongresszus pártjának elnöke, apja halálát követően két évvel; 1966-ban pedig követte őt az ország első női miniszterelnökeként India elsőszámú bársonyszékében. Hatalma biztosítása érdekében a következő választásokon már szinte mindent bevetett, ehhez pedig elsősorban pénzre volt szüksége. A párt pénztárnokaként ismert Lalit Narayan Mishra volt az, akire Gandhi a pénzszerzés nehéz feladatát bízta. Mishra aztán nemcsak az Indiai Kommunista Párt támogatását nyerte meg, hanem igen sok pénzt is szerzett – nem utolsó sorban a KGB-től. Indira kormányába 1969-től kezdődően egyre több KGB ügynök férkőzött be: ennek köszönhetően 1971 augusztusában barátsági szerződést kötött India a Szovjetunióval, sőt közösen követelték, hogy az amerikaiak vonuljanak ki Vietnámból.

Gandhinak a Mitrohin-archívum tanúsága szerint nem volt fogalma arról, hogy tanácsadói közül igen sokan szovjet ügynökök, ám ez a KGB-t csak örömmel töltötte el. A láthatatlan szovjet befolyást a KGB részben pénzzel honorálta, melyet az indiai szovjet követségen dolgozó ügynökök juttattak el Gandhi pártjának pénztárnokához, Mishrához. Ügynökök pedig minden mennyiségben jelen voltak, mivel a barátsági szerződésben kikötötték, hogy a szovjet diplomácia létszáma nincs korlátozva, így az ügynökök fedőfoglalkozások tömkelege közül választhattak a szovjet nagykövetségen.

Mintaország

A szovjet befolyásért cserébe természetesen további támogatásban is részesült India: Gandhit az 1971-es indiai-pakisztáni háborúban is hathatósan támogatta a KGB. A Mitrohin-archívum szerint a KGB központjában az indiai győzelmet leginkább a KGB győzelmeként értékelték, hiszen a Szovjetunió így közvetett módon egyszerre két ellenfél felett is győzelmet aratott: a pakisztániakat támogató Kína és az Egyesült Államok is vereséget szenvedett.

India a KGB központ legkedvesebb országa, mondhatni, szovjet szempontból a harmadik világ mintaországa lett. A szovjet titkosszolgálat sikeressége elsősorban korrupcióban való jártasságának köszönhető: gyakorlatilag mindenkit megvettek ügyüknek az indiai kormányban, aki befolyással bírt Gandhira. A szintén Gandhi közelébe férkőző amerikai titkosügynökök inkább szerencsétlen flótásoknak tűntek, leginkább kenőpénzátadási gyakorlatlanságuk miatt – legalábbis a Mitrohin-archívum dokumentumai szerint.

A KGB mégis elveszti a fonalat

Amikor pedig Gandhi legbizalmasabb emberét, a pénztárnok Mishra-t 1975-ben megölték, a KGB ügynökök sikeresen hitették el Gandhival, hogy mindez a CIA műve. A KGB központ a kiváló munkára való tekintettel sorra léptette elő indiai rezidens munkatársait, ami egyértelműen az elégedettség jelét mutatta. Hogy a fonalat mégis elveszítették, az mégis nagyban köszönhető a szovjet ügynökökről mit sem sejtő Gandhinak. Pénztárnoka meggyilkolását és egy bírósági határozatot követően, melyben Gandhit bűnösnek ítélték korrupció vádjával, India vaskezű asszonyává vált: kihirdette a kivételes állapotot, az ellenzékieket üldözte, az amúgy nagyrészt szovjet befolyás alatt álló sajtót betiltotta, és rendeleti úton kormányzott.

A KGB annyira hitt magában, és annyira hitt Gandhinak, hogy önmagát is becsapta. Amikor jó másfél év múlva 1977 elején Gandhi feloldotta a rendkívüli állapotot és választásokat írt ki, a KGB-nél a dokumentumok szerint meg voltak győződve arról, hogy Gandhi még mindig roppant népszerű Indiában, és minden további nélkül megnyeri a következő választást. A KGB Indiát azonosította Indirával, és Indirát Indiával, ráadásul a választási kampányba ismét mérhetetlen mennyiségű pénzt fektetett, ezért is érte hidegzuhanyként a szovjet vezetést, amikor a választásokon Gandhi pártja szinte megsemmisítő vereséget szenvedett. A szovjet vezetés pedig elveszítette – legalábbis átmenetileg – befolyását.

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

Neki köszönhetjük a híres debreceni református templomot, a Fővám téri vásárcsarnokot és a Magyar Nemzeti Levéltárat, lakóépületei máig őrzik eredeti formájukat, és családok százainak adnak otthont, nevére mégis ritkán emlékszünk.

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

A kutatók egy, az 1960-as években felfedezett helyszínen végeztek vizsgálatot.

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

A San José elképesztő értékű rakományt szállított, amikor 1708-ban elsüllyedt.

Készen állunk a rovarevésre?

Készen állunk a rovarevésre?

Tizennégy éve járom a világ fejlődő országait, nem egyszer találkoztam már sült rovarokkal, szinte fel sem tűnnek, bár Kambodzsában a phnompeni királyi palota előtti téren felhalmozott tenyérnyi tarantulán azért én is megrökönyödtem.

Középkori zárdát tártak fel

Középkori zárdát tártak fel

Az 1002-ben alapított kolostorból 1790-ben űzték el az apácákat.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket