Alajos, Leila2024. június 21., péntek
Kultúra

Nem a mai Ithaki volt Odüsszeusz szigete?

2005.10.03.Admin
National Geographic Magyarország

Régészek, műkedvelők és laikusok immár évtizedek óta vizsgálják a Jón-tenger szigeteit Odüsszeusz legendás királysága után kutatva. Most egy amatőr brit régész azt állítja, hogy nem a mai Ithaki szigetén volt a Homérosz által emlegetett ősi Ithaka.

Görögország nyugati partvidékén, a Jón-tengerben fekszenek azok a szigetek, amelyek évtizedek, évszázadok óta vonzzák a Homérosz-rajongó műkedvelő régészeket. A híres Schliemann, a német amatőr archeológus – aki Tróját és a mükénéi emlékek jelentős részét feltárta –, például a mai Ithaki szigetén egyszer már megtalálni vélte Odüsszeusz királyságának székhelyét (ha egyáltalán létezett Odüsszeusz, illetve az ő „birodalma”).

Schliemann és/vagy Odüsszeusz nyomában

Schliemann felfedezéséről később kiderült, hogy a Kr. e. II. évezred közepén, körülbelül Kr. e. 1600-tól 1200-ig tartó mükénéi kornál jóval fiatalabb, egész pontosan Kr. e. 8. századi leletekről van szó. (Egyébként érdekes, hogy Homérosz körülbelül ebben az időben, a nyolcadik században szerezte az Odüsszeiát és az Íliászt, ha egyáltalán ugyanannak a költőnek a művei ezek a fantasztikus irodalmi alkotások.) Más források szerint viszont igenis találtak mükénéi kori leleteket a mai Ithakin is, ám ezek túlzottan kicsi településekre utalnak. Ezek közül egy sem lehetett tehát egy királyság központja.

A régészek azonban már hosszú évtizedek óta úgy sejtik, hogy nem is a mai Ithaka a görög eposz, az Odüsszeia egyik helyszíne, hanem vagy Lefkáda (Lefkász) szigete, vagy pedig az Ithaki közvetlen közelében lévő Kefalinía.

Az útikönyvek is bizonytalanok

Forgács András görög útikönyveiben például szépen követhető a régészet fejlődése: az 1979-ben megjelent „Görögország” című leírásában (amelyet társszerzőként Szabó Miklós jegyez) még inkább Lefkászt tartja elképzelhetőnek a szerző alternatív helyszínként, az 1998-as „A görög szigetvilág” című kiadványban viszont már inkább Kefalinía szerepel esetleges „mitológiai Ithakaként”. Ez utóbbin 1992-ben újabb ásatások zajlottak, amelyek egyre valószínűbbé teszik, hogy inkább ide helyezhetők a mitológiai események.

De miért is kutatnak a régészek a mai Ithakin kívül? Egyszerűen azért, mert Homérosz leírása Odüsszeusz legendás királyságáról egyszerűen nem illik erre a mostani helyszínre. Egy brit menedzsment-tanácsadó, aki hobbijának a régészetet tartja, most meglepő teóriával állt elő, amelyet máris több szaktekintély támogat. Robert Bittlestone irodalmi, földtani és régészeti adatokat vetett egybe űrfelvételekkel, és így szerinte egyértelmű, hogy az ősi Ithaka nem más, mint a mai Kefalinía egy része, Paliki, ahol a britek szerint fellelhető huszonhat olyan helyszín, amelyet Homérosz leírt. (Bittlestone már 1998-ban is megfogalmazott hasonló elméletet, de azt akkor még nem tudta ilyen alapossággal alátámasztani.)

Ithaka ma csupán egy félsziget?

Paliki ma már nem is sziget, hanem egy Kefalinía nyugati részén lévő félsziget. Bittlestone azonban úgy véli, hogy valamilyen geológiai eseménysorozat, például egy hatalmas földrengés és esetleg az ehhez kapcsolódó földcsuszamlás következtében az egykori önálló sziget, Paliki (vagyis az ősi Ithaka) és a mai Kefalinía között egy földhíd jött létre, amely mára összekapcsolja a korábban külön lévő területeket.

Palikira egyébként jobban illik mindaz, amit Homérosz ír, vagyis hogy az „alkonyat” felé esik azon szigetektől, amelyeket ma Kefalinía és Zakinthosz néven ismerünk. (A mai Ithaki ezektől keletre fekszik, vagyis nem „alkonyat”, hanem „pirkadat” felé.) Paliki egyébként is inkább olyan fekvésű, mint amilyen a mitológiai Ithaka, vagyis mélyebben található a mai Ithakinál. Kefaliníát egyébként szűk tengeri csatorna választja el a mai Ithakitól (keleten), és egy szűk tengeröböl, az Argosztóli-öböl húzódik a nyugati részén, amely egykor talán nyitott volt az északi végén is, tehát Palikit teljesen elválasztotta a sziget nagyobbik részétől.

Két brit tudós nemcsak támogatja Bittlestone merész elméletét, hanem közösen írtak vele egy könyvet is, „Odysseus Unbound — The Search for Homer’s Ithaca” címmel, vagyis a homéroszi Ithaka utáni kutatásaikat összegezték ebben a műben. Az egyik szakértő James Diggle volt, aki a Cambridge-i Egyetem görög-latin szakának professzora, s aki a híradások szerint egybevetette Homérosz leírását a mai Ithakival és a Palikival. A hegyes Ithaki nem felel meg Homérosz dombos-völgyes leírásának, s inkább a mitológiai Dulikhionnak felel meg. (Más tudósok egyébként Dulikhiont az Égei-tengerre helyezik. Persze, hogy Homérosz mit, minek nevezett, azt néha nagyon nehéz kikövetkeztetni a hiányos forrásokból.)

További vizsgálatok szükségesek

A másik brit tudós, aki részt vett a kutatásokban, John Underhill, az Edinburgh-i Egyetem sztratigráfiai (rétegtani) professzora. A geológus óvatosabban fogalmaz: szerinte a földtani jelenségek nem zárják ki Bittlestone teóriáját Paliki és az ősi Ithaka azonosságáról, de egyértelműen nem is igazolják még a tézist. Underhill szerint további kutatásokra lenne szükség a helyszínen, az azonban máris megállapítható, hogy Paliki egy heves földrengéssorozat nyomán 6 méterrel kiemelkedett a tengerből.

Ha egy kiszáradt tóban, ahol jelenleg a mintavételek folynak, a kőzetek háromezer évnél régebben is „szárazföldön állónak” bizonyulnak, akkor feltételezhető lenne, hogy a sziget nem volt víz alatt a homéroszi időkben sem, s így Bittlestone-nak nem lenne igaza. Egyelőre azonban a geológusok nem találtak olyan adatot, ami ellentmondana az amatőr régész elméletének – hangsúlyozza Underhill.

A mai Ithaki, Kefalinía és a Kefalinía részét alkotó Paliki egyaránt szóba kerülhet esetleges mitológiai helyszínként, hiszen a történeti források szerint Odüsszeusz birodalmához sok sziget tartozott, és a mai Kefalinía például biztosan beletartozott ebbe a körbe. Ithakin pedig találtak olyan nyomokat, amelyek egyfajta Odüsszeusz-kultuszra emlékeztetnek, feliratokon, áldozati felajánlásokon például rábukkantak Odüsszeusz nevére is – ezeket a bizonyítékokat egy barlangban azonosították.

Bittlestone mindenesetre együttműködik kutatásai során a görög kulturális minisztériummal, s ennek a kooperációnak az eredményeként hamarosan az athéni Geológiai és Ásványtani Kutatóintézet vizsgálja meg azokat a földtani rétegeket, amelyeket Palikin szemeltek ki a brit szakértők. Ezek a vizsgálatok alighanem 2006-2007 folyamán valósulnak meg.

Hozzászólások

Előkelő hun fiú sírját tárták fel

Előkelő hun fiú sírját tárták fel

A gyermek nyughelyében az arany- és ezüsttárgyak mellett egy másik fiú maradványait is felfedezték.

Dollármilliókat fizettek az ősi kéziratért

Dollármilliókat fizettek az ősi kéziratért

A londoni árverésen értékesített kódex a 3-4. századra datálható.

Ezért áldozhattak kisfiúkat a maják

Ezért áldozhattak kisfiúkat a maják

Úgy tűnik, egy mítoszhoz kapcsolódóan, párosával áldozták fel a fiúgyermekeket a maják.

Elásott ezüstkincseket találtak a Tisza-tónál

Elásott ezüstkincseket találtak a Tisza-tónál

A leletek a 13-14. századból származnak.

Ősi labirintust találtak Krétán

Ősi labirintust találtak Krétán

Az egyedülálló építmény a minószi kultúra idejére datálható.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket