Ilona, Rajnald2022. augusztus 18., csütörtök
Kultúra

Mi lesz a jövő bioüzemanyaga?

2005.10.04.Admin
National Geographic Magyarország

Németországban adómentes, és több mint 1900 helyen tankolhatnak belőle; Franciország egy új program szerint Európa legnagyobb biodízel előállítója lehet 2008-ra; nálunk azonban adócsalásnak számít egyelőre, ha valaki biodízelt tankol autójába vagy traktorjába. Mindeközben a biodízel környezeti hatásáról megoszlanak a vélemények.

Etilalkohol vagy növényi olaj – a bioüzemanyag ezen két fajtája igen jó esélyekkel rajtolhat a jövő üzemanyaga címért, elsősorban azért, mert a hidrogénhajtású autókkal szemben a jelenleg futó autókat egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben kell átalakítani ahhoz, hogy etilalkohollal vagy pedig biodízellel működőképesek legyenek. Más kérdés, hogy a hidrogénhajtású autók teljes mértékben kímélik a környezetüket, míg a biodízel vagy etilalkohol meghajtású autók kapcsán már kétségek merülnek fel. Egészen pontosan nem is az autók környezetkárosító hatása okozza a legnagyobb gondot, hanem a bioüzemanyag előállítása.

“Negatív szaldós” előállítás?

A biodízel és az etilaalkohol alapú benzin elkészítése ugyanis egyelőre roppant energiaigényes, egyes számítások szerint majdnem 30 százalékkal több energia szükséges ezen üzemanyagok elkészítéséhez, mint amennyit aztán le tudnak adni. Ráadásul az előállításához fosszilis energiát használnak, így a biodízel nem csökkenti, hanem fokozza a környezetszennyezést. Az amerikai Kalifornia Egyetem két professzora a Natural Resources Research című szaklap márciusi számában közzétett tanulmánya legalábbis erre az eredményre jutott az etilalkohol alapú üzemanyag kapcsán.

A Science magazin azonban beszámol egy másik vizsgálatról is, amely kétségbe vonja David Pimentel és Tad Patzek, a fent említett két professzor számításait: Bruce Dale a Michigan Állami Egyetem professzora szerint Pimentel-ék alapvetően elavult adatokkal dolgoztak, emiatt lett “negatív szaldós” a számításuk. Nemcsak a bioüzemanyag előállítása kíván meg jóval kevesebb energiát, mint ahogy azt állítják, de Piementel-ék a biodízel alapanyagául szolgáló növények műtrágyázási igényét is jócskán túlbecsülték. A környezetkárosító hatások között a Kalifornia Egyetem professzorai szerint ugyanis ez utóbbi is igen nagy szerepet játszhat.

Ráadásul a kutatás mostani állása szerint a cukorrépából vagy cukornádból erjesztés útján előállított etilalkoholos motorok képesek lesznek nem megerjesztett formátumú alapanyagot is felhasználni energia előállítására, így a bioüzemanyag létrehozásának energiaigénye még tovább csökkenthető majd. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma által készíttetett tanulmányt idézve Dale azt állítja, hogy az erjesztés útján előállított alkoholalapú üzemanyag akár 67 százalékkal több energiát is képes leadni, mint amennyi előállításához szükséges.

Hatalmas „bioüzemanyagmezők”

Ugyanakkor még egy dolog kétségkívül behatárolhatja a biodízel elterjedését: az alapanyagok előállítása ugyanis igencsak helyigényes. Egyes számítások szerint például, ha Németország egész területét bevetnék repcével, amelyből aztán növényi olajt és biodízelt állítanának elő, akkor is csak a német autópark energiaigényének alig 15 százalékát lennének képesek előállítani az országban.

Ami azonban a fejlett ipari országoknak hátrányos, az a hagyományos mezőgazdasági profilú európai és harmadik világbéli országoknak kifejezetten előnyt jelenthet: mezőgazdasági területük jelentős részét akár energiaelőállítás céljára is befoghatnák, ami globális szerepüket jelentősen megváltoztatná, és egyben a hagyományos és környezetkímélő életformát részesítené előnyben.

Példakép már van is: a hetvenes években Brazília egyszerre élte meg a kőolaj árának drasztikus növekedését és a cukorrépa-túltermelés okozta válságot. Egy ekkor meghozott szerencsés intézkedésnek köszönhetően a cukorrépa-termelők egy része immáron nem élelmiszeripari célból termeli a cukorrépát, hanem szimplán ipari célból: a megtermelt répából alkoholt erjesztenek és bioüzemanyagot gyártanak. Egyes becslések szerint Brazíliában jelenleg is immár 4, 5 millió autós tankol alkohol alapú üzemanyagot autójába, így Brazília nem szén-dioxid kibocsátása miatt tartozik a világ 10 legkörnyezetszennyezőbb országa közé.

Kína is új utakon?

Szintén pozitív visszhangra talált a világ közvéleményében, hogy immáron Kínában is kezdik felfedezni a bioüzemanyag jelentőségét: közismert, hogy a kínai gazdaság robbanásszerű bővülése nagyban hozzájárult a kőolajkereslet megnövekedéséhez, és a kőolaj árának emelkedéséhez. Mivel Kína maga sem „boldog” energiaimport-függőségétől, ezért elindítottak egy bioüzemanyag-programot, melynek keretében államilag támogatják a bioüzemanyag előállítását.

Napjainkban több mint egymillió tonna bioüzemanyag kerül forgalomba Kínában, a hatalmas ország öt tartományában az eladott benzin 10 százalékban tartalmaz bioüzemanyagot. A földterület nagysága azonban itt is határt szab majd minden bizonnyal a bioüzemanyag termelésének: elsősorban ugyanis élelmiszerellátás céljára kell hasznosítaniuk a meglévő földterületeket, és ez már eleve számottevően korlátozza a föld egyébirányú hasznosításának lehetőségét.

Mindezek miatt valóban csak csepp a tengerben a kínai bioüzemanyag-termelés, ahogy az Egyesült Államok jelentősnek tűnő biodízel termelése (hozzávetőleg 5 milliárd liter bioetanolt állítanak elő) is eltörpül a hatalmas energiafogyasztása mellett.

Heuréka, megtaláltuk!

A megoldáshoz kétségkívül közelebb kerülhetünk, amennyiben a bioüzemanyag előállítása kevésbé lesz energia- és költségigényes: a Science című lap szerint úgy tűnik, hogy két amerikai cég laboratóriumában most ilyen eredményre jutottak. A kaliforniai székhelyű Novozymes gyár és a rivális Palo Alto egyszerre jelentette be: az etanol alapú üzemanyag előállítási költségét egy új technológia révén jelentősen redukálták. Míg a növényi cellulózból kinyert alkohol előállítása 2000-ben még gallononként 5, 4 dollárba került, az új technológiának köszönhetően ez mindössze 20 cent lenne. A tömegtermeléshez vezető út ugyan egyelőre hosszúnak tűnik még, ám az esély immáron adott.

Magyarország természetesen biodízel terén sem jár az élen: egy program ugyan készült még 1998 végén, amelynek készítői jelentős biodízel-előállítást vízionáltak hazánkban, sőt 2002-ben be is fejezték az első biodízel üzem felépítését, ám a kunhegyesi cég mindössze 16 napot dolgozott. Mire ugyanis az előállításra került volna sor a biodízel termelésének támogatása a literenkénti 60 forintról 30 forintra esett vissza, ami teljes mértékben gazdaságtalanná tette a gyár üzemeltetését.

Hozzászólások

2200 éves szökőkutat találtak Törökországban

2200 éves szökőkutat találtak Törökországban

Asszosz városa az ókorban nagyon komoly jelentőséggel bírt.

Megszületett a Habsburg Monarchia leghosszabban uralkodó császára

Megszületett a Habsburg Monarchia leghosszabban uralkodó császára

1830. augusztus 18-án, a bécsi schönbrunni kastélyban

Veszélyben van Cook kapitány legendás hajójának roncsa

Veszélyben van Cook kapitány legendás hajójának roncsa

Az Endeavour Amerika partjainál nyugvó maradványait állatok pusztítják.

Először használtak légipostát: de nem ért célba

Először használtak légipostát: de nem ért célba

Az első hivatalos légiposta-repülés az Indiana

Valódi a Néprajzi Múzeumban őrzött azték mozaikmaszk

Valódi a Néprajzi Múzeumban őrzött azték mozaikmaszk

Az első hasonló tárgyakat 1533-ban hittérítő domonkos

National Geographic 2022. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket