Stefánia, Jakab2023. november 28., kedd
Kultúra

Tekintsen bele Magyarország legrégebbi kódexébe!

2005.11.14.Admin
National Geographic Magyarország

Az ELTE Egyetemi Könyvtár őrzi hazánk legrégebbi illusztrált kódexét, amely december másodikáig még megtekinthető egy különleges kiállításon. A bizánci-görög kötet mellett más ritkaságok is láthatók a tárlaton.

Magyarország egyik legrégebbi, máig folyamatosan működő könyvtára a budapesti Egyetemi Könyvtár. A több mint négyszáz éve működő bibliotéka számos különleges tétellel rendelkezik, ám ezek közül is kiemelkedik a hazánkban őrzött legrégebbi illusztrált kódex, amely görög nyelvű, és a X-XI. század fordulóján készült Bizáncban. A négy evangélium szövegét tartalmazó munka további érdekessége, hogy a XV. században János pécsi püspök, azaz Janus Pannonius, a nagy humanista költő tulajdonában volt. Ő – mint ezt a kódex végén olvasható latin nyelvű, de görög betűkkel írott bejegyzés tanúsítja – rokonától, Garázda Pétertől kapta. Ez a kézzel készített remekmű a XVIII-XIX. század fordulóján került a gyűjteménybe – mondta el a National Geographic Online-nak Bibor Máté könyvtáros, az Egyetemi Könyvtár Kézirat- és Ritkaságtárának munkatársa.

A féltve őrzött kódex a december másodikáig látogatható, Papp Júlia művészettörténész által rendezett, A Kódextől a szépséggalériáig – tíz évszázad portréi című kiállítás legrégebbi darabja. Az Egyetemi Könyvtár ma mintegy ötezer lapból álló metszetgyűjteménye eredetileg oktatási célokat szolgált. A kollekció portréit bemutató tárlatot nem csak kiegészítik, de különlegessé is teszik a nyomtatás feltalálása előtti, kézzel készített illusztrációk. A kiállítás anyagának nagy részét kitevő, a hozzánk közelebb eső évszázadokból való metszetek egyre inkább a mai portrékra emlékeztető képek. A látogatók jelentős része számára azonban minden bizonnyal a legrégebbi képmások lesznek a legérdekesebbek.

Márpedig a középkor nagy részében nem volt divat a mai értelemben valósághű ábrázolás, általában sematikus képeken tűnnek fel például a szentek, a híres történelmi személyiségek vagy éppen a kódexek alkotói. A kötetek lapjain többnyire jobb állapotban maradtak meg a képek, mint a szabadon álló, és így sérülékenyebb falfestményeken vagy táblaképeken.

A X-XI. századi görög kódex egyébként pazar képeket tartalmaz, még ha sematikus ábrázolásokról van is szó: valódi aranyból készült alapozáson látható az írásba merült evangélisták egészalakos képe. Sajnos az egyiket, János apostol képmását még évszázadokkal ezelőtt kivágták a kódexből.

Ajándékok a török szultántól

 Justinianus

Justinianus

A többi bemutatott kódexet II. Abdul Hamid török szultán ajándékozta az Egyetemi Könyvtárnak 1877-ben. A szultán ezzel köszönte meg a magyar főváros egyetemi ifjúságának az orosz-török háború kapcsán tartott rokonszenvtüntetését. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az egyetemisták elsősorban nem a törökök mellett, hanem az oroszok ellen demonstráltak. (Ez érhető is, hiszen a török megszállás vége óta akkor már csaknem kétszáz esztendő telt el, míg az 1848/49-es szabadságharc leverése óta két évtized sem.) A szultántól ajándékba kapott 35 kódex mintegy feléről bizonyos, hogy Magyarországról kerültek Isztambulba. Közülük 14 kötet egykor Mátyás király könyvtárát gazdagította.

Igazi különlegeség egy antik szerzők (Arisztotelész, Cassiodorus, Cicero, Seneca) műveit tartalmazó XIV. századi kódex. A kötet végén található rajz Justinianus császár mára elpusztult konstantinápolyi lovasszobrát ábrázolja. Minthogy az ókorból csak Marcus Aurelius lovasszobra maradt fenn viszonylagos épségben, a pesti könyvtárban látható tollrajz művészettörténeti jelentőségű. Mint Papp Júlia a kiállítást ismertető füzetben írja: „A rajz kiemelkedő dokumentumértékét az adja, hogy a később elpusztult szoborról ez az egyetlen feltehetően autopszián alapuló, ismert ábrázolás. A rajzot – mint a kódexben olvasható kézírásos bejegyzés mutatja – valószínűleg Ciriaco d’Ancona (Ciriaco de’ Pizzicolli, 1391-1452) itáliai kereskedő, humanista, utazó, régiségbúvár és műkereskedő, az antik kultúra – ezen belül a görög világ – lelkes kutatója készítette.”

Anatómia a XIII. századból

 Platón

Platón

Abulcassis (másként Albucassis, azaz Abu Al-Qasim Al Zahrawi) ezer évvel ezelőtt egyike volt a leghíresebb orvosoknak. Kézikönyvének Chirurgia című latin fordítását tartalmazza az Egyetemi Könyvtár egyik leggazdagabban díszített kódexe. A XIII. századi kéziratban több száz orvosi műszer képe mellett több tucat anatómiai ábra is található. A mű címlapján lévő iniciáléban, azaz díszes kezdőbetűben látható a szerző elképzelt portréja is.

Egészen fantasztikus szépségű az Isteni színjátékot velencei nyelvjárásban tartalmazó, a XIV. század első felében készült, úgynevezett Dante-kódex. A befejezetlensége ellenére is több mint 90 iniciáléval és képecskével, azaz miniatúrával díszített kéziratban sokszor ábrázolták Dantét. A költő ezeken a kisméretű képeken mindig könnyen azonosítható, de ez az egyénített ábrázolás még ekkor sem jelentett mai értelemben vett portrét.

Természetesen Gaudentius pápának és egy Rufinus nevű, IV. századi papnak a több mint ezer évvel haláluk után készült képe sem hiteles ábrázolás. Azt a XV. századi kódexet, amelynek címlapján ők láthatók, az teszi számunkra igazán érdekessé, hogy korvina. Mátyás király címere a címlap alján található.

Különleges Platón- és Attila-ábrázolások

 Abulcassis

Abulcassis

Az ábrázolt személy, Platón miatt jelentős egy alkímiával foglalkozó kódextöredék. A XIV. századból, amikor az iniciálé készült, ugyanis csak kevés Platón-ábrázolás ismert. Ezt az magyarázza, hogy ebben az időszakban még Arisztotelészt tekintették az első számú filozófusnak.

Az ősnyomtatványok, azaz a XV. században nyomtatott könyvek egy részét még úgy díszítették kézzel festett képecskékkel, mintha kódexek volnának. Erre példa IX. Gergely pápa rendeleteinek 1479-ben Velencében megjelent kiadása. A kiállított példány egykor Váradi Péteré, a jeles magyar humanistáé volt.

Érdemes összehasonlítani Thuróczy János Chronica Hungarorumának egyazon évben, 1488-ban Brünnben és Augsburgban megjelent kiadását. Mindkét kiállított példány Attila képmásánál van kinyitva. Az ezer évvel korábban élt hun király képe természetesen mindkét ősnyomtatványban elképzelt, a kortárs Mátyásé viszont már valódi portré. A fametszetes illusztrációkat esetenként kézzel színezték, gyakran viszont színezetlenül hagyták.

Középkori kincset találtak Lengyelországban

Középkori kincset találtak Lengyelországban

A szakértők ritka, sziléziai lemezpénzekre bukkantak egy textilzsákban.

Elveszett kolostorra bukkantak Skóciában

Elveszett kolostorra bukkantak Skóciában

A deeri apátság kulcsfontosságú volt a skót írásosság történetében.

Ősi lelet írja át a társadalmi szerepekről kialakított képet

Ősi lelet írja át a társadalmi szerepekről kialakított képet

Úgy tűnik, a bronz- és vaskor fordulóján a nemi szerepek sokkal képlékenyebbek voltak, mint gondolnánk.

Érmékkel teli edényt találtak Mohendzsodárónál

Érmékkel teli edényt találtak Mohendzsodárónál

Az ősi lelőhely, Mohendzsodáro az Indus-völgyi civilizáció egyik legfontosabb városa volt.

Több ezer éves fegyverek árulkodnak az ősi háborúkról

Több ezer éves fegyverek árulkodnak az ősi háborúkról

Úgy tűnik, a mai Izrael területén már 7200 éve is tömegesen gyártották a fegyvereket.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket