Janka, Zsanett, Johanna, Nándor2024. május 30., csütörtök
Kultúra

Még több vizet Velencébe!

2005.11.25.Admin
National Geographic Magyarország

Egy meglepő javaslat szerint Velencében nem az az alapvető baj, hogy dagályok idején túl sok a víz, hanem éppen az, hogy túl kevés. Giuseppe Gambolati, a Padovai Egyetem professzora szerint legalábbis a sziget belsejébe, a föld alá kellene vizet pumpálni ahhoz, hogy a Velence hozzávetőleg 30 centimétert megemelkedjen.

A kép jól ismert: turisták „csónakáznak” Velence legmélyebben fekvő pontján, a Szent Márk téren. Kutatók szerint az utóbbi évtizedben évente kétszáz olyan nap volt Velencében, amikor tartottak attól, hogy az áradás beterítheti a lagúnák városát, míg a huszadik század elején mindössze hét ilyen napot jegyeztek fel. 1993 és 2002 között ötvenszer árasztotta el ténylegesen Velencét a tenger, míg 1923 és 1932 között mindössze ötször. A város maga is süllyed – ennek oka többek között az artézi kutak fúrásában keresendő –, miközben az Adriai-tenger vízszintje folyamatosan emelkedik, így a két jelenség együttes hatásának köszönhetően immár több mint 25 centimétert süllyedt Velence az utóbbi száz esztendőben.

A veszély igen komoly, de korántsem újkeletű: először 1966-ban kezdtek el komolyabban foglalkozni azzal, hogy hogyan is lehetne megmenteni Velencét az enyészettől. 1966-ban az áradásban ötezer ember vesztette el otthonát, ami a város állandó lakosait tekintve nagyon jelentősnek volt mondható. Mérnökök és politikusok a következő években különféle programokon dolgoztak, sőt, 1973-ban Velence süllyedésének problémája nemzeti üggyé vált, ám a tervek és a megvalósulás is csak igen vontatottan haladt.

Vizet pumpálni Velence alá

Jó két évvel ezelőtt ugyan több évtizedes huzavona után beindult az úgynevezett Mose-projekt, ám egy mostani ötlet részben tehermentesítheti e projektet is. Giuseppe Gambolati, a Padovai Egyetem professzora ugyanis meglepő, ám megfontolandó ötlettel állt elő: Velence süllyedésének megállításához szerinte nem kellene mást tenni, mint hogy a sziget alatti föld mélyrétegébe jelentős mennyiségű vizet juttatni. A homok aztán a föld mélyében magába szívná az elképzelések szerint a bepumpált vizet, ezzel megnövekedne térfogata és egyben megemelné egész Velencét is.

Az elgondolás szerint 12 hatalmas csővezetéken juttatnák le a megfelelő mennyiségű vizet Velence alá. Gambolati szerint elképzeléseik nem helyettesítik a Mose-projektben tervezett gátak megépítését, inkább annak kiegészítéseként szolgálnak. Az ötlet megvalósítása ugyanakkor korántsem emésztene fel olyan hatalmas összegeket, mint a védőgátak rendszerének kiépítése. A szivattyúzás hozzávetőleg 100 millió euróból „megúszható”. Gambolati-ék persze egyelőre még a tervezés és a kísérletezés fázisában vannak, így a BBC-nek nyilatkozva elismerte, hogy előbb valóban a kísérletek és a modellezés eredményét kell megvárni ahhoz, hogy a terv kivitelezhetőségéről nyilatkozni tudjon.

Dombok és völgyek Velencében?

A megvalósításhoz már mostani elképzelések szerint is minimálisan tíz évre lenne szükség, hiszen a vizet csak fokozatosan lehetne Velence alá juttatni. A furcsa elképzelésnek azonban máris akadnak kritikusai: Michele Jamiolkowski, a Torinói Műszaki Egyetem professzora szerint az ötlet ugyancsak embrionális fázisban van jelenleg, még igen sok kutatást kell elvégezni. Ráadásul a terv első hallásra is sok kétséget ébreszt: „Inkább a science-fiction területén mozgunk egyelőre” – nyilatkozta Jamiolkowski az AP hírügynökségnek.

A pisai ferde torony dőlésének megállításával megbízott mérnök szerint az alapvető probléma az, hogy nem tudjuk biztosítani a föld mélyrétegeibe bejuttatott víz egyenletes eloszlását. Így aztán könnyen előfordulhat, hogy Velence nem egyenletesen emelkedik meg, hanem törésvonalak, adott esetben „dombok” és „völgyek” keletkezhetnek – ami végzetes a város számára. Jamiolkowsi számításai szerint ráadásul nem harminc, mindössze tíz-tizenöt centiméterrel lehet megemelni a most felvetett technika segítségével Velencét, ebben az esetben pedig már kérdéses, hogy megéri-e kockáztatni.

Környezeti veszélyek

Környezetvédők alapvetően ellenzik ezt a tervet is, szerintük ugyanis a vízbefecskendezésnek beláthatatlan következményei lehetnek, akárcsak a Mose-projekt folyamán felépülő mobil gátaknak. Ez utóbbiak teljesen felboríthatják a lagúnák ökoszisztémáját, így a WWF olyan technikákra hívja fel elsősorban a figyelmet, amellyel a környezetet megkímélve lehet megmenteni Velencét is. Egyik ilyen lehetőség lenne például az a módszer, ahogy jó hatszáz évvel ezelőtt is védekeztek az áradás ellen a velenceiek: ekkoriban ugyanis a környező területekről érkező folyók vizét elterelve próbálták megúszni az árvizeket. Ezzel ugyanis a folyók vizével a lagúnákba érkező hordalék sem növelik a lerakódást, ami szintén a vízszint emelkedéséhez járult hozzá.

A Mose projekt keretében megépülő mobil védőgátakat azonban nemcsak a környezetvédők ellenzik: a hajózásban is igen komoly fennakadásokat jelenthet a megépülő gát. Hajózási szakemberek szerint Velencét messze el fogják kerülni a cirkálók és a teherszállító hajók, dagály idején a nyílt tengeren kell vesztegelniük. Ezzel együtt viszont az a 18 ezer munkahely is megszűnhet rossz esetben, amelyek a hajózáshoz kötődnek. A környezetvédők persze a teherszállítók kiűzését annyira nem bánnák: szerintük a lagúnákon kívül kellene megoldani a hajók érkeztetését, megóvva ezzel Velence belső részét a teherszállítók környezetrombolásától.

A MOSE-projekt
A Mose-projekt (Modulo Sperimentale Elettromeccanico) nevében a bibliai Mózesre utalnak, aki Isten segítségével vezette át népét a Vörös-tengeren. A hozzávetőleg 4, 5 billió eurót felemésztő terv szerint 2011-re olyan mobil gátak fogják védeni Velencét, melyek csak áradások idején korlátozzák a hajóforgalmat. A tengerfenéken meghúzódó hatalmas zsilipek nyugalmi állapotban vízzel vannak feltöltve, hogy aztán szükség esetén sűrített levegővel nyomhassák ki belőlük a vizet. Ilyenkor a zsilipek aztán felbillennek és gátként működhetnek az áradások idején. A tervek szerint 78 db, egyenként 28 méter magas és 20 méter széles felnyíló fal zárja el Velencét a tengertől a Lido-val egyvonalban.

Hozzászólások

A mezőn sétálva bukkant középkori ezüstkincsre

A mezőn sétálva bukkant középkori ezüstkincsre

A több mint 2000 darab érmét a 12. században rejthették el.

Megfejthették a Mona Lisa hátterének rejtélyét

Megfejthették a Mona Lisa hátterének rejtélyét

Régóta folyik a vita arról, hogy pontosan mely helyszín látható a festmény hátterében.

Kolumbia nemet mond a bikaviadalokra

Kolumbia nemet mond a bikaviadalokra

Egy új jogszabály értelmében 2028-tól betiltják a bikaviadalokat.

Világháborús gránátokat találtak egy piliscsabai kertben

Világháborús gránátokat találtak egy piliscsabai kertben

A fegyverek egy esővízgyűjtő tartály ásása közben kerültek elő.

Lélegzetelállító videó készült a Kaposvár felett repülő hőlégballonokról

Lélegzetelállító videó készült a Kaposvár felett repülő hőlégballonokról

Kószó András fotós-videós a 43. Hőlégballon Nemzeti Bajnokságon készítette felvételét.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket