Taksony, Ilma, Filoména2023. november 29., szerda
Kultúra

Megfejtették a chilei gyerekmúmiák titkait

2005.11.29.Admin
National Geographic Magyarország

Úgy tűnik, egy chilei régész megfejtette az egyiptomi múmiákat több ezer évvel megelőző Chinchorro- gyerekmúmiák rejtélyét. Az új teória szerint a gyakori gyerekhalandóságot, amelyet a Chile északi részére jellemző arzénos víz okozhatott, a Chinchorro törzs tagjai minden bizonnyal rituális mumifikálás révén próbálták meg elviselhetőbbé tenni.

Ha múmiáról van szó, kétségkívül mindenkinek Egyiptom jut eszébe először; kevesen tudják, hogy nem az egyiptomiak voltak az elsők, akik halottaikat bebalzsamozták és mumifikálták. A Chile északi részén meghúzódó Atacama-sivatag lakói ugyanis legalább 3000 ezer évvel korábban már ismerték, sőt gyakran alkalmazták is a mumifikálás egy speciális változatát. Míg Egyiptomban hozzávetőleg 5000 évvel ezelőttről ismert a legkorábbi múmia, addig a chilei sivatagban élő Chinchorro törzs már 8000 évvel ezelőtt is alkalmazta a halottak konzerválásának különleges eljárását.

Ami pedig még inkább különlegessé teszi a chilei törzs szokásait, az nem más, mint meglepő demokratizmusuk: az egyiptomiakkal ellentétben ugyanis az Atacama-sivatag egykori lakói nem csak uralkodójukat, törzsi vezetőjüket vagy az elit valamely tagját mumifikálták, hanem társadalmi helyzetre tekintet nélkül mindenkit. Ráadásul a legkorábbi múmiák, amelyből több százat fedeztek fel már eddig is, gyerekmúmiák. Kutatók sokáig nem értették, hogy a világ legkorábbi múmiái miért éppen gyerekmúmiák, de úgy tűnik, hogy a chilei Tarpacana Egyetem egyik régésze – egy szerencsés véletlennek is köszönhetően – most rájött a titok nyitjára.

Arzén, ólom és gyerekhalandóság

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozva Bernardo Arriaza elmondta, hogy nem a laboratóriumban, nem is kutatás közben jött rá a gyerekmúmiák rejtélyére, hanem hétköznapi újságolvasás közben. „Éppen egy chilei napilapot olvastam, amelyben az arzénnal és ólommal szennyezett források problémájáról volt szó. Megemlítették mellékesen azt is, hogy az arzénos víz sokszor vezet vetéléshez. Ez a félmondat vezetett rá a gyerekmúmiák rejtélyének megoldására” – nyilatkozta Arriaza.

A régész szerint ugyanis a múmiák lelőhelyére, az Atacama sivatag vízben nem éppen gazdag területére, 8000 évvel ezelőtt is jellemző volt, hogy az a kevés életet jelentő víz, amely segítségével még éppen életben tudtak maradni a Chinchorro törzs tagjai, arzénnal szennyezett volt. Az arzénos víz minden bizonnyal akkoriban is hozzájárult a korai szülésekhez, a spontán vetélésekhez és a gyakori gyerekhalálhoz. A törzs tagjai valószínűleg gyerekeik elvesztése felett érzett fájdalmaikat próbálták meg egy rituális szertartás révén enyhíteni – ez lehet az oka annak, hogy az első múmiák elsősorban gyerekmúmiák voltak.

Primitív törzs fejlett mumifikálási eljárással

Később aztán a gyerekeken „kipróbált” módszert minden halottnál alkalmazták és egészen Kr.e. 2000-ig bezárólag, ha nem is mindenkit, de igen sok tagját a Chinchorro törzsnek mumifikálták. A demokratikus eljárás már önmagában is meglepő, és bár az arzénos víz okozta gyerekhalandóság valóban magyarázatul szolgálhat arra, hogy a világ jelenleg ismert legkorábbi múmiái miért is gyerekmúmiák, egy nem kevésbé izgalmas kérdés továbbra is nyitva maradt. Nevezetesen az, hogyan lehet, hogy egy vadászatból és leginkább halászatból élő törzs a mumifikálás igen bonyolult eljárását szinte a kezdetektől fogva igen magas szinten művelte?

A régészeti leletek tanúsága szerint ugyanis a Chinchorro törzs nem tartott háziállatokat, nem ismerte az agyagedényeket és a fémszerszámokat, nem termelt növényeket, tagjai elsősorban halászatból éltek. A sivatag peremvidékét átszelő kis patakok úgy tűnik gazdag forrásul szolgálhattak, mivel kutatók szerint táplálékuk kilencven százalékát a halak tették ki. Maga a törzs ugyanakkor rejtélyes módon mégsem a víz közelében telepedett le, hanem az embertelen körülményeket „biztosító” sivatag belső részeiben.

Fekete és vörös múmiák

Az évezredek folyamán ráadásul egyre kifinomultabb módszereket alkalmaztak a mumifikálásnál. Az első időszakban jellemző módon ténylegesen darabjaira szedték a halottat, megtisztították a belső részektől, majd újból „összerakták”. Gyakran még a bőrtől is megfosztották a holttestet, hogy aztán agyaggal bekenve és kiszárítva konzerválják. Ezt követően csavarták lepelbe, végül pedig még vastag hamuréteggel és barnakővel is bekenték. Ez utóbbiaknak köszönhető, hogy a Kr.e 5000 és 3000 közötti időszakból származó múmák java része fekete.

Kr.e. 2500 és 2000 között aztán megváltozott a mumifikálási eljárás: immár nem szedték darabjaira a holttestet, inkább felvágták, hogy a belső részeket eltávolítsák, és nem volt jellemző a bőrréteg eltávolítása sem. A múmia teste ekkor már nem fekete, hanem vörösre festett, innen az elnevezése is: vörös múmia. Amilyen rejtélyes módon tűntek fel 8000 évvel ezelőtt a Chinchorro törzs múmiái, legalább ugyanolyan rejtély, hogy miért is hagytak fel a gyakorlattal Kr.e. 2000 körül. Magyarázat egyelőre erre sincsen, csak annyi biztos, hogy a törzs tagjai jó 4000 évvel ezelőtt egyszer csak minden további konzerválási eljárás nélkül kezdték eltemetni halottaikat.

Az Atacama-sivatag
Nemrégiben a Chile északi részén, a tengerparttal párhuzamosan meghúzódó sivatagban a NASA által a Marson is használt különleges gépek révén próbálták felfedezni az élet jelét, a kutatás azonban bizonyos értelemben sikertelen volt: a sivatag ugyanis olyannyira száraz, hogy semmilyen életjelre nem bukkantak.

A klimatológusok által csak abszolút sivatagnak nevezett Atacama-sivatagban egyáltalán nem esik az eső. A sivatagot az óceán felől és a szárazföld felől is magas hegyek zárják körbe, ezeken a hegyeken pedig a felhők nem tudnak átkelni. Az emberlakta területek néhány oázisra és tengerpart közeli településre koncentrálódnak.

Ami nem kedvez az életnek, az azonban előnyös lehet a halottaknak: a nedvességmentes körülmények ugyanis megakadályozzák, hogy a holttestek elbomoljanak. A sivatagi szárazság kifejezetten jó konzerválónak számított, így a Chinchorro-csodának tulajdonképpen a természet is része.

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Trombitaművészből lett Portugáliában idegenvezető, a Coimbrai Egyetemen nyelvtanár, gasztro rovat szerkesztő, esküvőszervező, akinek legnagyobb vágya, hogy évekkel később egy hátizsákkal utazza majd be Ázsiát.

Középkori kincset találtak Lengyelországban

Középkori kincset találtak Lengyelországban

A szakértők ritka, sziléziai lemezpénzekre bukkantak egy textilzsákban.

Elveszett kolostorra bukkantak Skóciában

Elveszett kolostorra bukkantak Skóciában

A deeri apátság kulcsfontosságú volt a skót írásosság történetében.

Ősi lelet írja át a társadalmi szerepekről kialakított képet

Ősi lelet írja át a társadalmi szerepekről kialakított képet

Úgy tűnik, a bronz- és vaskor fordulóján a nemi szerepek sokkal képlékenyebbek voltak, mint gondolnánk.

Érmékkel teli edényt találtak Mohendzsodárónál

Érmékkel teli edényt találtak Mohendzsodárónál

Az ősi lelőhely, Mohendzsodáro az Indus-völgyi civilizáció egyik legfontosabb városa volt.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket