Borbála, Barbara, János2022. december 04., vasárnap
Kultúra

Ökoiskolák Magyarországon

2006.03.06.Admin
National Geographic Magyarország

A múlt hétig pályázhattak az oktatási intézmények az Ökoiskola címre. A 2002-ben indult kezdeményezés hivatalosan csak tavaly vált államilag elismert címmé; jelenleg összesen 144 ökoiskola működik országszerte.

Mit is takar valójában ez a cím? Mindenképpen egy önkéntes alapon történő részvételt, melynek lényege, hogy az adott iskola vállalja, hogy mind a tágabb értelemben vett oktatás, mind pedig az intézmény működtetése terén széles körben érvényesíti a környezeti nevelés és a fenntarthatóság alapelveit. A jelentkezőknek három évre szóló munkatervet kell összeállítaniuk és benyújtaniuk a már működő, a közeljövőre tervezett és a nem megvalósítható programokról, lépésekről.

A cím elnyeréséhez szükséges kritériumok között szerepel többek között, hogy a környezeti nevelés, fenntarthatóság ne csak a tantárgyak keretén belül (a természettudományi, humán és művészeti tantárgyakban egyaránt), hanem az iskola mindennapi életében is érvényesüljön; a diákokat koruknak megfelelően bevonják az oktatási tevékenység megtervezésébe és megvalósításába; az egészséges életmód személetét terjesszék; valamint hogy az iskola közvetlen és tágabb környezetével (lakosság, civil szervezetek) kapcsolatot építsen.

A szelektív hulladékgyűjtéstől a kutyasétáltatásig

Mivel a lehetőségek tárháza igen széles, az egyes iskolák programját a személyi és anyagi kapacitás, valamint az ott dolgozók és tanulók motiváltsága határozza meg. A budapesti második kerületi Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában saját „zöld” projektjeik finanszírozását többek között a szelektíven gyűjtött hulladék értékesítéséből fedezik.

A diákok 3-4 hetente egy-egy hétvégén önkéntes munkát vállalhatnak civil szervezeteknél. Az iskola jelenleg a Rex kutyaotthonnal áll intenzív kapcsolatban, ahol a diákok a kutyasétáltatásban, takarításban vagy karbantartó munkálatokban segíthetnek. Minden tanévben sor kerül egy háromnapos erdei iskolára, valamint rendhagyó órákra is, amelyeket az iskola falain kívül tartanak (pl. Állatkertben).

Az iskola egyben zöld iroda is lehet

Az iskola ugyanakkor bizonyos mértékig „zöld irodaként” is működik, így a levelezéshez csak újrahasznosított papírt használnak, és a diákokat is kötelezik, hogy a terepgyakorlati jegyzőkönyvet „újrapapíron” adják be; a takarításnál pedig környezetkímélő tisztítószereket használnak.

Az energia és víztakarékosság terén tett lépés a diák ügyeleti rendszer felállítása, vagyis az éppen ügyeletben lévő csoportoknak ellenőrizniük kell, hogy nem maradt-e égve valahol a villany, vagy nyitva a csap.

Energiatakarékossággal kapcsolatos beruházások (pl. hőszigetelő nyílászárók, energiatakarékos égők, központi fűtés) viszont általában túllépnek egy-egy iskola illetékességi és anyagi keretein, így ezen a téren saját erőből nem tudnak előre lépni.

Házlinger György, a gimnázium igazgatója elmondta, hogy a terveik között szerepel, egy az udvaron felállítandó kerékpártároló, valamint egy komposztáló, ami egyrészt megoldaná a saját szerves hulladék kezelését, ugyanakkor egyben oktatási segédanyag is lenne.

A szintén budapesti (XIII. kerületi) Herman Ottó Általános Iskola úgynevezett ökopont rendszert működtet. Az év során az osztályok különböző tevékenységekben való részvételre öko pontot kaphatnak, a nyertes osztályt az iskola vezetősége egy egynapos kirándulással jutalmazza. Öko-pont szerezhető például a havonta megrendezésre kerülő jeles napok kapcsán kiadott feladatokra; az iskolaépület tetején lévő meteorológiai állomás működtetésére, és az adatok feldolgozására, valamint a környező házakból történő papírgyűjtésre. Az osztályoknak minden évben ki kell dolgozniuk egy „zöld” témát: ez lehet az energiatakarékosság, az alapvető élelmiszerek vagy a csomagolástechnika, amiért szintén ökopont jár.

A személyiségfejlesztés, konfliktuskezelés is része a programnak

A pedagógiai módszerekhez tartozik, hogy minden tanévben három alkalommal kéthetes tanulásmódszertan tréninget tartanak a diákoknak (az első tanítási óra helyett), melynek keretében memória- és koncentrációkészség fejlesztési, valamint kooperatív tanulási technikákat sajátíthatnak el. Az életvezetési ismeret kurzus keretében pedig, amelyre évente négy alkalommal kerül sor, az önismereti, a stresszoldó, a kommunikációs valamint a konfliktuskezelési képességeket fejlesztik.

A közeljövőre vonatkozó tervek egyike a szorosabb és intenzívebb kapcsolat kiépítése a környező lakossággal valamint a civil szervezetekkel, hogy az iskola szerves része és aktív szereplője legyen a városrésznek.

Egyre nagyobb az érdeklődés az ökoiskolák iránt

Bencze Erzsébet iskolaigazgató lapunknak elmondta, hogy a programba egyre több tanár kapcsolódik be. Ugyanakkor nehézséget jelent számukra, hogy az „iskolaválasztás előtt álló” szülők számára nehezen megfogható az iskola profilja, ugyanis a legtöbben olyan „kézzelfogható” képzést szeretnének a gyerekeiknek, mint számítástechnika, idegen nyelv vagy sport. Ezzel szemben a környezeti nevelés egyfajta komplex szemléletmódot, környezettudatos életvitelt „tanít”, amelynél nehéz konkrét eredményt felmutatni. Bencze szerint ennek ellenére mégis egyre több szülő ebbe az irányba szeretné terelni a gyerekét.

Hasonlóan vélekedett Házlinger György is, ugyanis szerinte az iskolák között egyre élesedő versenyben valamivel ki kell tűnni, és ma már egyre több diák és szülő tudatosan a környezeti nevelésre nagyobb hangsúlyt adó (közép) iskolát választja. Ugyanakkor nálunk még kevés (bár egyre növekvő számú) jó példa van az ilyen oktatási intézményre, mert a tanárok zöme belső késztetés és elkötelezettség hiányában csak nyűgnek és kötelező feladatnak tekinti az ökoiskola programot.

Hozzászólások

Játékok lehettek a bagolyfigurák, nem istenségek

Játékok lehettek a bagolyfigurák, nem istenségek

Mintegy 5000 éves, palába vésett bagolyfigurák ezrei kerültek elő az Ibériai-félszigeten, sokáig úgy vélték, valamilyen istenséget, esetleg holtakat képviselhettek.

Aki a postabélyeggel bizonyította be, hogy sok kicsi sokra megy

Aki a postabélyeggel bizonyította be, hogy sok kicsi sokra megy

December 3-án emlékezünk Sir Rowland Hillre, akinek a postai bélyeget is köszönhetjük.

Egy 16. századi, beteg nő arcát rekonstruálták

Egy 16. századi, beteg nő arcát rekonstruálták

Nem tudni, hogy mi okozta a nő halálát, de a szifilisz egészen biztosan sok szenvedést okozott neki.

Világörökségi listán a bagett

Világörökségi listán a bagett

A ropogós héjú, hosszúkás francia fehér kenyér, a bagett felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.

Ebben a kápolnában csontok borítják a falakat

Ebben a kápolnában csontok borítják a falakat

A helyi templom temetője a 16. században megtelt, a szerzetesek pedig érdekes ötlettel álltak elő.

National Geographic 2022. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

13 200 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket