András, Andor, Andrea2023. november 30., csütörtök
Kultúra

Mit hoz a klímaváltozás itthon?

2006.03.10.Admin
National Geographic Magyarország

A globális éghajlatváltozás hatásai hazánkban leginkább melegebb nyár, csökkenő csapadék, gyakoribb szélsőséges időjárási viszonyok (hőhullámok, heves esőzések, aszály) formájában prognosztizálhatók.

Az MTA és a zöld tárca közösen végzett három éves kutatásának célja az volt, hogy feltárják a globális klímaváltozás hazánkban várható negatív és pozitív hatásait, feltérképezzék a várható következményeket, valamint javaslatokat dolgozzanak ki a humán, az ökológiai és a gazdasági károk elkerülésére, enyhítésére. Innen a projekt neve: Változás, Hatás, Válasz, és e szavak első két betűjéből adódik a VAHAVA.

A nyári átlaghőmérséklet 1, 5 fokkal magasabb lehet a század végére

Az ipari forradalom óta fokozatosan növekvő üvegházhatású gázkibocsátás a huszadik században átlagosan 0, 6 fokos hőmérsékletnövekedést eredményezett, ám ez az érték regionális szinten jelentős eltéréseket mutat. Magyarországon az elmúlt száz év során mintegy 0, 7 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, és a trend elmúlt harminc évben felgyorsult. 2100-ra a nyári átlaghőmérséklet növekedése akár 1, 5-2 fokos is lehet, viszont a téli és őszi hónapokban kisebb mértékű változás várható.

A hőmérséklet növekedése azért is jelent komoly gondot, mert a XX. században jelentősen csökkent a csapadék, főleg a nyári hónapokban, ez pedig komoly változásokat okoz a természetes vegetáció, valamint a felszíni- és felszín alatti vizek vízháztartásában. Az éves csapadék jelenleg mintegy 25 százalékkal kevesebb, mint a XX. század elején.

A klímaváltozás eredményeként hazánkban további felmelegedés várható, ezen belül is a nyári hőmérséklet kiemelkedő növekedésére valamint a csapadék csökkenésére lehet számítani. Ugyanakkor gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási jelenségek, mint aszály, hírtelen lezúduló nagy intenzitású csapadék, fagyhullámok.

 Éves átlaghőmérséklet változása (°C) 1975-2004 (Forrás:VAHAVA-OMSZ)

Éves átlaghőmérséklet változása (°C) 1975-2004 (Forrás:VAHAVA-OMSZ)

Bartholy Judit, az ELTE Meteorológiai tanszékének vezetője elmondta, hogy egy 2070-2100 közötti időszakra végzett nemzetközi kutatáson alapuló prognózis (PRUDENCE-modell) szerint egész Dél-Európában hasonló jelenség várható, vagyis nő a hőmérséklet és csökken a csapadék, ezzel szemben a kontinens északi felén növekvő csapadékkal kell számolni. Ugyanakkor előreláthatólag jelentős mértékű csapadék-átstrukturálódás következik be, vagyis a nyári csapadék nő, a téli csökken.

Gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási viszonyok

A kutatás legfőbb kérdése a változás társadalmi, gazdasági és természetre gyakorolt várható következményeinek feltárása volt. A szélsőségessé váló csapadékeloszlás árvíz, belvíz, helyi elöntések, sárlavinák, valamint az aszály növekvő veszélyét rejti magában. Becslések szerint csak 1998 és 2002 között ár- és belvízvédekezésre, valamint helyreállításra több mint 65 milliárd forint ment el a központi költségvetésből.

A szélsőséges időjárási események (pl. gyakori hőhullámok, frontok) növelik az egészségügyi kockázatokat a lakosság körében: gyakoribbá válhat a hőguta, idő előtti elhalálozás, az UVB sugárzás okozta rosszindulatú daganatos megbetegedések, a fokozódó pollenterhelés okozta allergiás megbetegedések. Ez utóbbi elsősorban a gyerekekre és az idősekre jelent nagy veszélyt. Franciaországban a 2003-as hőhullám 15 ezer fővel növelte a halálesetek számát a korábbi évek azonos időszakához képest.

Hazánk lakosságának 65 százaléka városokban él, ahol a környezeti és energiaproblémák (légköri szennyezőanyag kibocsátás, ivóvízhasználat, zöld területek hiánya, fokozott energiafogyasztás) koncentráltan jelentkeznek, határozott lépéseket kell tenni ezen területek levegőminőségének fokozott védelme, a víz- és energiatakarékosság, valamint az alternatív energiatermelés terén.

Tájjellegű gazdálkodásra és fajszerkezet váltásra van szükség

A természetes ökoszisztémák körében leginkább a vizes élőhelyek száradása, valamint a száraz területek még szárazabbá válása okozhat problémát. Ugyanis a gyors változás nem teszi lehetővé a fajok alkalmazkodását, vándorlását, az elterjedési terület eltolódását.

A szélsőséges időjárási jelenségek révén gyakoribbá válhatnak az olyan természeti károk, mint az erdőtüzek, fagykár, szélvihar. A szárazodás révén a könnyebben alkalmazkodó fajok várhatóan jobban elterjednek, ilyen például a parlagfű, a selyemkóró, a gyapjaslepke és a szúfélék.

 Éves csapadékösszeg változása (%) 1951-2004 (Forrás:VAHAVA-OMSZ)

Éves csapadékösszeg változása (%) 1951-2004 (Forrás:VAHAVA-OMSZ)

Ezt az ökológiai szempontokat figyelembe vevő vízgazdálkodással, valamint a természeti adottságokhoz igazodó tájhasználattal lehet kivédeni – hangoztatják a tanulmány szerzői. A víz kérdéséhez hozzátartozik még a csökkenő édesvízkészlettel való ésszerű gazdálkodás. A szárazság növekedésével várhatóan fokozódó öntözővíz használat kiküszöbölésére kiemelt hangsúlyt kell fektetni a szárazságtűrő fajokkal kapcsolatos kutatásokra és azok széleskörű alkalmazására.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a megfelelő felkészüléshez még idén el kellene fogadni egy Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát, amely magában foglalná mind a kormányzat és a szakma, mind pedig a társadalmi szereplők feladatait, szükséges lépéseit.

Láng István, a VAHAVA-projekt Tudományos Tanácsának elnöke elmondta, hogy bár jelenleg is vannak, akik megkérdőjelezik a klímaváltozás tényét, illetve annak antropogén eredetét, ez helyénvaló és építő jellegű mindaddig, amíg tudományos alapon nyugszik és nem a gazdasági lobbi érdekeit szolgálja. Ugyanakkor a kételyek ellenére nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne foglakozzunk a kérdéssel, mint lehetséges problémával és nem tegyünk meg mindent a káros következmények elkerülése, vagy legalább mérséklése érdekében.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Úgy tűnik, a vaskori lelőhelyen állatokat áldoztak fel, a korabeliek pedig ettek is a húsból.

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Trombitaművészből lett Portugáliában idegenvezető, portugál nyelvtanár, egy gasztro rovat szerkesztője, esküvőszervező, akinek legnagyobb vágya, hogy évekkel később egy hátizsákkal utazza majd be Ázsiát.

Középkori kincset találtak Lengyelországban

Középkori kincset találtak Lengyelországban

A szakértők ritka, sziléziai lemezpénzekre bukkantak egy textilzsákban.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket