Vilmos, Viola, Vilma2024. június 25., kedd
Kultúra

Kerékpárral a sivatagban? Igen!

2006.03.22.Admin
National Geographic Magyarország

Ha az ember szárazföldön, Egyiptom felől érkezik Szudánba, észre sem veszi, mikor lépi át az óriási, negyed Európányi ország határát, hiszen jóformán egész északi határát a képzeletbeli 22. szélességi kör alkotja, amelynek mindkét oldalán hajszálnyira egyforma a sivatag. És mégis, alig érkezik meg az ember Wadi Halfába, tüstént érzi, hogy teljesen más világba csöppent. Képgaléria: Biciklivel Szudánban >>

Politikai viszonyai miatt Szudánt manapság gyakran a világ legtávolabbi országaként aposztrofálják. A világ leghosszabb kerékpáros túrája, a fekete kontinenst hosszában átszelő Tour d’Afrique útvonala Egyiptom után e hatalmas, sokszínű országon vezetett keresztül. Hogy milyen e forró, sivatagos országban biciklizni? Kiderül a Tour d’Afrique első magyar résztvevője, Szanyi Gergő útinaplójából.

Észak-Szudán lakossága a Nílus folyása menti szűk sávba tömörül. Az emberek nyitottak, kedvesek, egyszintes, agyagból készült, fallal körbevett házaik kívülről és belülről is tiszták, rendezettek. Angolul kevesebben értenek, de jellemző, hogy meghívják az arra járót legalább egy teára. Utak is vannak, „de borzasztó rosszak, burkolat nincs rajtuk, csak homok és kő. A forgalom változó, leginkább gyér: napi 3-5 autóval számolhatunk, ami nekünk bicikliseknek kedvező.” (2006. január 25)

„Nem tudom, Szudánban létezik-e Talált Tárgyak Hivatala, de ha igen, akkor bizonyára külön osztály foglalkozik az elvesztett gumipapucsokkal. Míg Egyiptomban a lerobbant teherautók abroncsai, illetve a felgyújtásuk után maradt drótkupacok és autóroncsok szegélyezik az utakat, itt az elvesztett lábbelik a jellemzők. Először azt hittem, közülünk esett le valakinek a papucsa a porba, de a huszadik után ez már nem tűnt valószínűnek. No persze. Itt szinte csak teherautók közlekednek, és a személyszállítás is csak ezek platóin történik. Mindenki fenn zötykölődik, és időnként lerázódik ez-az. Leginkább a gumipapucs…” (Január 27.)

Homokviharban biciklizni? Igen!

Az ésszerűség időnként úgy diktálja, hogy a bringások a Nílus kanyarulatát levágva inkább a nyílt sivatagi átkelést válasszák. Ebben segítségükre van Midhat, egy helyi bringás. „Midhat felszerelése, ruházata, biciklije sokkal inkább hasonlít a miénkre, mint a helyiekére. Megtudtam, ennek az az oka, hogy ezeket korábbi TDA-soktól kapta. Midhat jó fej, hogy nevét megjegyezzük, maga mondja: Mud Head, Mud Head. Mindig szervez, mindenkihez van egy jó szava, fejvédőt nem hord, azt még biztos nem kapott, és papucsban teker. Sárga meze egy kanadai versenyt hirdet. Szeretne egyszer Fokvárosig eljutni a csapattal, de onnan, mint mondja, ezer dollár a repülőjegy vissza, amit nem tud kifizetni.” (Január 29.)

„Midhat egyébként azonnal nagy cimborájává fogadott, mikor kiderült rólam, hogy magyar vagyok, hiszen az ő barátnője is magyar, és ugyan most még Olaszországban tanul, de később minden bizonnyal Szudánba költözik. Másrészt maga Midhat is magyarabnak vallja magát, azaz ahhoz a kis núbiai csoporthoz tartozik, akik magukat nem is teljesen alaptalanul a magyaroktól eredeztetik. Ma már muszlimok, de a csecsemők homlokára keresztet rajzolnak, csakúgy, mint az ételre.” (Február 2.)

A sivatagban a szelet és a forróságot nem lehet megszokni. Februárban Szudánban nem ritka a 40 fok, de olykor 50 fok felé is szaladhat a hőmérő higanyszála. Homokviharban biciklizni? Igen! Ha hátulról fúj, könnyebb. Igaz, a horizont mintha párás ködös lenne, és homokos szendvicset ropogtatni sem az igazi, de igazán kellemetlenné akkor válik, amikor a látótávolság drasztikusan lecsökken. „Síszemüveg, az kellene ide! A szél úgy kavarja a homokot, mint a friss havat, még az elakadt autókat is épp úgy tologatja mindenki, nekünk is jutott feladatból.” (Február 3)

Kiadós táplálkozás

A fizikailag megerőltető körülmények közepette, nem csoda, hogy mindenki evőgéppé válik. „Felmerült bennem, talán kicsit sok lesz a cukor, de megnyugtattak, elég az a tekerés során. A reggelink valami furcsa ízetlen massza, talán zabkása lehet. Olyannyira jellegtelen az íze, hogy sok tejporral, barna cukorral, juharsziruppal nyakon öntve is csak édes, tejes és szirupos, és valószínűleg tápláló és rostos. No de minden nap?!? Igen. Minden nap. Vagyunk páran, akik néha kenyeret csenünk ilyenkor a raktárból, hogy valami szilárd is legyen a gyomrunkban.

Motivál, hogy ebédre vár minket a tonhalas szendvics, hajtani kell. Két vagy három tonhalas után desszertnek jöhet egy-két mogyoróvajas-juharszirupos. Grapefruit, narancsok, pár szelet dinnye, energiaital. Délután a kólaszünetek között egy-egy energiaszelet: sűrű, édes és tömény, olyannyira, hogy csak komoly küzdelem árán lehet a falatot lenyelni belőle. Este érkezéskor egy tányér leves vagy egy bögrényi tésztás étel, a zacskós, csakforróvízkellhozzá típus, majd gyümölcs, hétkor pedig a vacsora, ami vetésforgószerűen tésztás, rizses, krumplis, zöldséges, darált húsos, darabolt húsos, hústalan, világos vagy sötét szószos, mindig sótlan, de sok! Olyan még nem volt, hogy bárki éhen maradt volna. Végül tea-time: tea, kávé vagy forró csoki, szigorúan dupla tejjel, sok cukorral.” (Február 1.)

Kartúm, a kék város

A szudáni főváros, Kartúm a Fehér- és Kék-Nílus összefolyásánál épült. A város neve arabul ormányt jelent, amit a két Nílus összefolyásánál fekvő félsziget alakja után kapott. „A Tour d’Afrique csapat idén a Kék-Nílus Vitorlásklub telepén száll meg, amely nem csak nevében, de a temérdek Pepsi-logó, meg a kékre festett korlátok, oszlopok miatt is kék.” (Február 4)

„A szemközti irodaház büféjében a helyi étkek mellett nyugatias nevek az étlapon: hot-dog, hamburger, persze, nem pont ugyanazt értik alattuk. Itt a hamburgerbe jár egy kerek alakúra sütött tükörtojás is, és ha rövidebb a sült virsli, mint a kifli, már rakják is mellé a másodikat. Saláta, joghurtos öntet, és kinek-kinek ízlése szerint csípős szósz. Potyogó könnyeimet látva a többiek megjegyezték, hogy tán nem is vagyok igazi magyar! Vagyok is, szeretem is a csípőset, de ez…. pokoli volt!” (Február 5)

Dél-Szudán: Termékeny tájon

Kartúmtól délre változik a táj: eltűnik a sivatag, helyette mezőgazdasági művelésű táj tűnik fel. „A tapasztott vagy vályogtéglás, rakott fallal körülvett, szögletes épületeket nádból, háncsból készült, csúcsos zsúpfedeles kunyhók, házak váltják. A domborzat is tagoltabb, az út két oldalán sziklák, dombok emelkednek, sokszor füves, fás az oldaluk, nem kopárak. A fűben szarvasmarhák legelnek, nem csak kecskék, mint északon.” (Február 7.)

A fővárostól délre már aszfaltozott utak is akadnak: az etiópok építették, hogy a szudáni fővárost érintve legyen kijáratuk a tengerre. „A forgalom nagy, sok a kamion, a kanyarokat itt nem közlekedési táblák, hanem féknyomok, oldalukra borult autóroncsok, kiégett buszok, teherautók leborult és otthagyott, sokszor szennyező rakománya jelzi.” (Február 8.)

A csapat február közepén érte el az etióp határt. Szudánból kilépni sem sokkal egyszerűbb, mint az országba belépni. „Ugyan a kilépési díjat – igen, ilyen is van, csak nem tudom mi van, ha nem akarja valaki megfizetni 🙂 – elengedték a csapatunknak, de csak újabb form kitöltése, valamint az útlevél hosszas tanulmányozása után kaptuk meg a kilépésre jogosító pecsétet… amit aztán senki sem ellenőrzött. „

De a határátlépés nem volt mindenkinek ilyen „egyszerű”! Midhat, a helyi bringás, fennakadt a szudáni bürokrácia hálóján. „Bár ismert sportoló, mégis igazolásokat kértek az útlevélen és a vízumon felül arról, hogy tényleg sportoló, és valóban tagja a kerékpáros szövetségnek. Ezeket nagy nehezen sikerült beszereznie, és másolatokat Kartúmból egy közeli faluba elfaxoltatni. Ennek ellenére újabb elutasítás következett: most a katonai szolgálat letöltését igazoló papírokat kérték tőle. Ez már nehéz dió, és mikor Midhat és az egyik dél-afrikai szervezőnk kifogásolta, hogy miért a hivatali idő végén kell újabb igényeket támasztani, a tisztviselő ordítozva kidobta őket az irodából. A valódi ok sokkal inkább az lehetett, hogy Midhat nem arab, hanem núbiai, és nem muszlim, hanem keresztény…” (Febr. 10)

(Szanyi Gergő a National Geographic Online webdesignere)

A Tour d’Afrique-kal kapcsolatos korábbi cikkienk:

 • Meghökkentő képek egy egyiptomi hajóútról
 • A fáraók földjén biciklivel
 • Kairótól Fokvárosig – kerékpárral

 • Hozzászólások

  Középkori alkotásokat találtak egy székelyföldi templomnál

  Középkori alkotásokat találtak egy székelyföldi templomnál

  A falképek a szacsvai templom külső falán kerültek elő.

  Leletek százait hozták fel kínai hajóroncsoktól

  Leletek százait hozták fel kínai hajóroncsoktól

  A hajók a Ming-dinasztia korából származnak, rakományuk a tengeri selyemút történetéről árulkodik.

  2000 éves bort találtak, még mindig folyékony

  2000 éves bort találtak, még mindig folyékony

  A szakértők szerint a Spanyolországban feltárt folyadék a legősibb ismert bor.

  Mintha egy fantasyfilm elevenedne meg az öt család által lakott faluban

  Mintha egy fantasyfilm elevenedne meg az öt család által lakott faluban

  A világ egyik leghíresebb erődítménye ez az apró sivatagi település Marokkóban, ahol a Gladiátor egyes jelenetei mellett a Trónok harca forgatásai is zajlottak.

  Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

  Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

  A festői környezetben fekvő Vöröskő vára belső tereivel is elkápráztatja a látogatókat.

  National Geographic 2024. júniusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket