Dániel, Daniella, Lőrinc2024. július 21., vasárnap
Kultúra

Tények és tévhitek a vízről a Víz Világnapján

National Geographic Magyarország

Áldás vagy átok a gátépítés? Megoldja-e az élelmezési problémát a nagyobb vízkitermelés? A WWF legfrissebb tanulmánya néhány vízzel kapcsolatos tévhitet jár körbe.

A Földön több mint egymilliárd ember nem jut friss vízhez, és évi öt millió felett van azok száma, akik szennyezett víz okozta fertőzés következtében halnak meg.

Az elmúlt harminc év során mintegy ötven százalékkal csökkent az édesvízi fajok száma, ami jóval gyorsabb, mint a tengeri és az erdei ökoszisztéma fajcsökkenésének üteme.

E problémákat is érinti a héten Mexikóvárosban zajló, immár negyedik alkalommal megrendezett Víz Világfórum. A nemzetközi rendezvény és a téma súlyát növeli, hogy az esemény idejére esik a március 22-i Víz Világnap is.

Építő jellegű vitához, hatékony lépésekhez szükség van a tények ismeretére. Az alábbiakban a WWF-nek a Víz Világfórum számára készített tanulmányát mutatjuk be a vízzel kapcsolatos tényekről és uralkodó tévhitekről.

A gátak és a víztározás hatása

Napjainkban mintegy 48 ezer duzzasztómű üzemel világszerte. A világ 177 legnagyobb (ezer kilométer vagy annál hosszabb) folyójának több mint hatvan százalékát gátak szabdalják szét, csak 21 fut szabadon a forrástól a deltáig.

A gátak a vizes élőhelyek és édesvízi fajok eltűnéséhez, és a helyi lakosság erőszakos kitelepítéséhez vezetnek. Ilyen tevékenység miatt veszélyeztetett többek között az Amazonas és a Mekong harcsa állománya, valamint a Gangesz édesvízi delfinjei.

Noha a duzzasztók igen fontosak a vízi energia szempontjából, nem mindig garantálják a megfelelő víz- vagy energiaellátást. Becslések szerint Afrika 290 gigawattnyi gazdaságosan hasznosítható vízierőművi potenciállal rendelkezik, ennek azonban mindössze hét százalékát aknázzák ki – derül ki egy a WWF, az Oxfam és a WaterAid által közösen készített tanulmányból.

Afrikában 73 nagyszabású – húsz gigawatt kapacitású – vízierőművet már működésbe helyeztek, további 4020 megawattnyi új vízierőművi kapacitás építése pedig folyamatban van. A Kongói Demokratikus Köztársaság számára javasolt Grand Inga projekt, amelynek költségét ötven milliárd dollárra becsülik, a világ legnagyobb vízierőművi projektje lesz.

Ugyanakkor a jelentésben az is olvasható, hogy: „Afrikában a vízierőművek nem váltották be a gazdasági várakozásokat, sem az életképesség, sem az energiaigények fedezésének szempontjából”. A mozambik-i Cahora Bassa vízierőművei például összességében több áramot termelnek, mint amennyire egész Mozambiknak szüksége lenne, mégis az ország lakóinak kevesebb mint 10 százaléka rendelkezik árammal, mivel az energia jelentős részét Dél-Afrikába és Zimbabwéba exportálják.

 Fotó:Szabó László

Fotó:Szabó László

A WWF szerint a költséges beruházások helyett olyan intézkedéseket kellene hozni, amelyek csökkentenék a víz és energiaszükségletet, illetve hatékonyabbá tennék ezek felhasználását. Ugyanakkor ezeket a pénzeket vizes élőhelyek helyreállítására fordítva jelentősebb környezeti- és társadalmi hasznot lehetne elérni.

A gátépítés mellett meg kell említeni a folyók „becsatornázásának” negatív hatását is. Az általában igen „szűkre szabott” hullámtér komoly veszélyt jelent a környező lakosságra, ugyanis a beszűkült meder miatt még pusztítóbbá válnak az árvizek, elöntések. Ugyanakkor elmaradnak a partok mentén a talajt megtermékenyítő elöntések, amit aztán öntözőcsatornával és műtrágyával kell pótolni.

Pazarló öntözés

A világ vízkészletének mintegy 70 százalékát öntözési célra használjuk. Ennek pedig több mint fele elvész a rossz öntözési technológiák miatt. Azokban az országokban, ahol a legvízigényesebb növényeket – rizs, gyapot, cukornád – termesztik, egyes területeken már új, víztakarékosabb és hatékonyabb technológiákat is alkalmaznak.

Dél-Afrikában a mezőgazdaság ésszerű megtervezése és a csöpögtető öntözési módszer az elmúlt időben jelentősen növelte a vízhasználat hatékonyságát, és csökkentette a lemosódás okozta eróziót és szennyezést. A WWF úgy véli, hogy a kormányoknak nagyobb hangsúlyt kellene helyezniük a víztakarékos technológiák népszerűsítésére és továbbfejlesztésére, valamint a minél szélesebb körű használat támogatására.

A hatékony öntözési technológia sem feltétlenül oldja meg a harmadik világ élelmiszerproblémáját, ha a termelés nagyrészt exportra történik. A jórészt európai és észak-amerikai piacra termelő kávé, kakaó, banán és teaültetvények a helyi lakosság számára történő élelmiszertermeléstől veszik el a helyet.

A vizes élőhelyek védelme a lakosság bevonásával

A WWF nemzetközi kutatása, amely kolumbiai, brazíliai, dél-afrikai illetve kínai példákat elemzett, kimutatja, hogy a természetvédelmi intézkedések közvetett és közvetlen gazdasági hasznot is jelentettek az érintett terület lakosságának, új munkahely, jövedelem, és növekvő halhozam formájában.

A vizes élőhelyek megőrzése egyrészt biztosítja a helyi lakosság ivóvízellátását, valamint a hatékonyabb (az adott természeti környezethez illő) mezőgazdálkodást és halászatot, megteremtve ezzel a lakosság megélhetését, és megakadályozva az elszegényedést, valamint a területről való elvándorlást.

A világ legnagyobb városainak egyharmada, – többek között New York, Dzsakarta, Tokió, Rio de Janeiro, Los Angeles, Barcelona, Nairobi és Melbourne -, ivóvizük legnagyobb részét a közeli védett területekről kapják. Ezen, nagyrészt erdős területek védelme fontos az erózió és a vizek elszennyeződésének megakadályozásához.

A tények ismeretében az érintetteknek a hosszú távú környezeti és társadalmi előnyöket és hátrányokat mérlegelve kellene meghozniuk döntéseiket. Sajnos azonban a nagy infrastrukturális beruházásokkal hamarabb lehet eredményt felmutatni, mint a kisléptékű de hosszútávon hatékonyabb, az érintett helyi lakosság bevonásával születő projektekkel.

Hozzászólások

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

A szakértők szerint világviszonylatban is egyedülálló felfedezésről van szó.

Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

Egy új vizsgálattal egy, Cahokiával kapcsolatos elméletet cáfolnak.

Az amerikai függetlenségi háború első csatájának emlékeire bukkantak

Az amerikai függetlenségi háború első csatájának emlékeire bukkantak

A feltárt muskétagolyók egy olyan pillanatnyi esemény emlékei, amely az egész világot megváltoztatta.

Világháborús leleteket kerestek, de sokkal ősibb tárgyakat találtak

Világháborús leleteket kerestek, de sokkal ősibb tárgyakat találtak

Lengyel fémdetektorosok a Besszádokban lévő erdőket fésülték át.

Előkelő őslakosok maradványaira bukkantak Peruban

Előkelő őslakosok maradványaira bukkantak Peruban

A kutatók úgy vélik, hogy a csontok és különböző díszek mintegy 800 évesek.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket