Vilma, Ünige, Csaba2023. december 05., kedd
Kultúra

A fehér ember nagyon érdekes

National Geographic Magyarország

A világ leghosszabb kerékpáros túrája, az Afrikát hosszában átszelő Tour d’Afrique harmadik országa Etiópia volt. A túra első magyar résztvevőjének webnaplójából kiderül, milyen érzés az Etióp-magasföld több ezer méteres hegyei között tekerni, valamint az is, hogyan bünteti a lopást az etióp igazságszolgáltatás.
Képgaléria: Két keréken Etiópiában >>

„Hölgyeim és Uraim! Biztonsági öveket kérjük bekapcsolni, emelkedünk! És tényleg! Hatalmas hegyvonulatok, széles és hosszú völgyek között vezet a poros út, egészen egyértelműen felfelé. Irány az Etióp-magasföld! Ami elsőre feltűnik: az etiópok sokan vannak. Nem csak a falvak közelében, hanem mindenütt. Akármerre nézek, mindenhol ember. Tehenet terelnek, füvet, fát gyűjtenek, vagy csak ücsörögnek az árnyékban. És amikor az ember azt hinné végre, sehol senki, lehet kicsit egyedül, már fel is hangzik a háta mögött: You! You! You! Idegen fehér ember láttán ezt skandálják a gyerekek. Ezen túl a Give me money!, Give me birr!, Give me a pen! mondatok ismertek szélesebb körben. Valamint a kevésbé célirányosak közül a Where are you go?” – olvasható Szanyi Gergő, a Tour d’Afrique első magyar résztvevőjének webnaplójában 2006. február 11-énél.

Yes, yes…

Etiópiában semmi sem igazán sík, az utak szintkülönbsége elképesztő. Alighogy felkapaszkodnak a bringások a magasba, máris feneketlen mélységekbe gördülnek lefelé a szerpentineken. A látóhatár csupa hatalmas hegység; hegygerincek és szakadékos völgyek váltakoznak egymás után. A völgyekben falvak, tavak, furcsa kőképződmények, legelő csordák és persze emberek mindenütt, akik közül nem mind rajong a bringásokért.

„Az egyetlen negatív momentuma a napnak, hogy az egyik lejtős szakaszon egy 10-12 éves forma gyerek megdobott kővel. Általában megfelelő magatartással (heves üdvözlés, integetés, mosolygás) elkerülhetők az ilyen incidensek, de 65 km/órás lefelé száguldásnál nem ajánlatos integetni. A kő a karomon ért, így inkább csak megijedtem, de azonnal lefékeztem és visszafordultam.

A gyerekek szétspricceltek, csak a helyszínen maradt öregekkel üvöltözhettem ki magam, hogy azután lecsillapodva már csak mulassak az abszurd helyzeten, hogy a jelenlévő etiópok legokosabbikának is csak egy yes-re futotta, bármit kérdeztem is.
– Hol vannak a kölykök?
– Yes.
– Vagy te dobtad a követ?
– Yes.
– Ez állati veszélyes, bukás lehetett volna belőle!
– Yes.
– Figyelj, te vagy az Egyesült Államok elnöke?
– Yes.
(Február 17.)

Sör és kat

A csapat első pihenőjét az Afrika legnagyobb tavai közé tartozó, – egész pontosan hat Balatonnyi méretű -, Tana-tónál tartotta. A tó kis szigetein több száz éves keresztény kolostorok magasodnak, az itt élő szerzetesek kávétermesztésből tartják fenn magukat. A vízilovak és pelikánok által is kedvelt tavon a helyiek kicsi, papirusz nádból font csónakokkal közlekednek, ezzel járnak a gyerekek is iskolába.

A szudáni alkoholtilalom után jól esik az etióp sör, és a kerékpáros csapatnak alkalma nyílik a népszerű helyi könnyűdrog, a kat tesztelésére is. A katleveleket a száraktól megtisztítva egy csomóban kell az embernek a szájába tenni, majd rágni, rágni, rágni. A levelek íze nem túl jó, de a tudatmódosult állapot garantált. A térségben egyébként Etiópia és Kenya számít kattermelő nagyhatalomnak: az üzlet mértékét jelzi, hogy ha az árak elszaladnak, időnként a kormányoknak be kell avatkozniuk.

A Tour d’Afrique etiópiai szakaszának leglátványosabb része a Kék Nílus völgyén való átkelés. Az út meredeken fut le a folyó által vágott, 1400 méterrel mélyebben fekvő völgybe. Húsz kilométer ereszkedés után értük el a Kék Nílus felett ívelő egyszerű vasbeton hidat, amelyet félpályán éppen lezártak. A szembe jövő teherautó és a lenyűgöző látvány miatt lehúzódtam, a jármű súlya alatt félelmetesen lengett a híd. A völgyben dolgoznak, és ahogy a nap második felében kiderült, a túloldal egészében munkaterület, út épül a japán kormány támogatásával. A nap második fele szintén 1400 méter szintkülönbség, csak most felfelé… (Február 19)

A fehér ember rendkívül érdekes

Hogy Etiópiában az emberek nagyon kíváncsiak, a fővárosban Addisz Abebában is bebizonyosodott.

„Olvasgatással, beszélgetéssel, gumijavítással, csöndesen telt a délután. A helyiek figyeltek. Akár órákon át. Azt, hogy Sarah hason fekve olvas, 8-10 gyerek és felnőtt nézte folyamatosan a kordon mögül. A kerítésen kívül több száz – nem túlzok – etióp állt, ült, feküdt; volt aki kisszéket is hozott, meg napernyőt – talán sokáig marad. A kerékpárszerelés, a sátorverés, a főzés mind nagyon érdekes dolog, mégis a legjobb, ha valamelyikünk mosakodni indul.” (Február 23.)

A mezőnyt a fővárosban érte a hír, hogy a csapat hivatalos fotósának a Tana-tónál, egy terepjáróból ellopott fényképezőgépét megtalálta a rendőrség, a bűnösök pedig már a börtönben ülnek. „A tettesek hét hetet töltenek börtönben, ahol naponta háromszor a tenyerüket és a talpukat megvesszőzik.” (Február 22)

Frissen facsart mangó, papaya, ananász és avokádó

„Welcome to the jungle” – Dél-Etiópiában ismét mintha klímát váltottunk volna. Eddig nem látott burjánzó növényzet mindenütt, áthatolhatatlannak tűnő erdők, ültetvények, egészen az aszfaltút széléig. A házak is kiszorultak az út szélére, így a települések nagyon hosszúak, sőt, teljesen egybefüggnek. Mintha egyetlen hosszú-hosszú falun tekertem volna száz kilométeren át. Itt aztán nem probléma a frissen facsart mangó, papaya, ananász vagy avokádó dzsúz.) (Február 26.)

A Tour d’Afrique következő állomása Kenya volt. De természetesen a kilépés Etiópiából is több órás ügyintézést jelentett.
„Etióp oldalon némi zavart okozott a magyar útlevél egyik rovata, miszerint: Neme/Sex: F/M. Na de, akkor F vagy M? Mondjam vagy mutassam?” (Március 2)

Szanyi Gergő a National Geographic Online webdesignere. Útjának főtámogatója a GTS-Datanet.

Lenyűgöző a zene terápiás hatása és közösségformáló ereje

Lenyűgöző a zene terápiás hatása és közösségformáló ereje

A világ egyik legelismertebb zongoristája, Ludovico Einaudi zenéje különleges hangulatot ad és segít lelassulni.

Hétköznapi középkori emberek történetei tárultak fel

Hétköznapi középkori emberek történetei tárultak fel

A kutatók Cambridge egyik középkori temetőjének maradványait elemezték.

Litkai Gergellyel, az ország legzöldebb humoristájával indultunk útnak

Litkai Gergellyel, az ország legzöldebb humoristájával indultunk útnak

Litkai Gergely az ország egyik legismertebb humoristája, aki köztudottan igen elkötelezett a fenntarthatóság iránt. De környezettudatossága vajon autózási szokásaira is kiterjed? Többek között erre kerestük a választ Gergővel, akit vezetés közben kérdeztünk.

Ősi piramis vagy természetes képződmény Indonézia hegye?

Ősi piramis vagy természetes képződmény Indonézia hegye?

Komoly szakmai vitát váltott ki egy idén ősszel megjelent tanulmány.

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket