Óriás szürkemarhával a bioélelmiszerek népszerűsítéséért

Június 13. és július elseje között 13 városban kerül megrendezésre az „Egészséges, hazai bioélelmiszerek” akcióhét. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) ezzel a rendezvénysorozattal kívánja felhívni a lakosság figyelmét a biotermék fogyasztás pozitív élettani és nem utolsó sorban környezeti hatásaira. A rendezvény emblémája egy négy méteres szürkemarha-ballon.
Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk a hírekben különböző élelmiszerbotrányokkal, sokan emlékszünk a tavalyi, a megengedettnél sokkal több növényvédő-szert tartalmazó marokkói paprikára, a szalmonellás csirkére és disznósajtra, vagy a Németországból érkezett, emberi fogyasztásra alkalmatlan nyesedékhúsra.
Egyre gyanakvóbban vásároljuk meg az ebédhez a hozzávalókat, a zöldséget, a gyümölcsöt, a tojást, a húst, hiszen általában nem tudhatjuk, honnan származik, milyen körülmények között termesztették, és a megvásárolt termék vajon tényleg az-e, ami a csomagoláson áll. Egy-egy botránynál gyakran nehéz kideríteni, hogy ki is követett el mulasztást, ki kevert az adott élelmiszerbe oda nem illõ összetevõt, toxint tartalmazó, vagy adott esetben lejárt szavatosságú alapanyagot.
Ezek a problémák főleg abból adódnak, hogy az élelmiszerláncok mára teljesen átláthatatlanná váltak, rengeteg kézen megy át egy termék – nagyon gyakran különbözõ földrészeket is átívelve – amíg az asztalunkra kerül. Ez magában hordozza annak a veszélyét is, hogy a „jó gazda gondossága” megszűnik, hiszen ha sok piaci szereplő kerül kapcsolatba az élelmiszerrel, a felelősség is megoszlik.
Kapitányné Sándor Szilvia, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője szerint saját egészségünk érdekében érdemes odafigyelnünk arra, hogy a zöldség, gyümölcs, amit elfogyasztunk, honnan származik, milyen körülmények között termesztették.
A Növény- és Talajvédelmi Szolgálat az elmúlt esztendőben 3693 db mintában vizsgált növényvédő-szermaradványt. A hazai minták esetében a minták 37, 7 százaléka tartalmazott valamilyen szermaradványt, míg a külföldről származó zöldségek, gyümölcsök esetében ez az arány 62 százalék volt. Jelentős különbség mutatkozik a hazai és az import minták között: a kifogásolt, tehát szermaradványt tartalmazó minták 1, 2 százaléka tartalmazott határérték feletti szermaradvány-mennyiséget a hazai mintákban, míg az import esetében ez az érték 4, 6 százalék volt .
Schmuck Erzsébet, a Magyar Természetvédők Szövetsége társelnöke elmondta, hogy sajnos jelenleg csupán az ország mezőgazdasági területének két százalékán folytatnak ökológiai gazdálkodást, ezt az arányt mindenképpen növelni kell. Komoly veszélyt jelent a hazai ökológiai gazdálkodásra nézve a génmódosított növények termesztése, ezért a kormányzatnak mindent meg kell tennie hazánk génmódosítás-mentes státuszának megtartásáért.
Forrás:MTVSZ
Kapcsolódó írásunk: