Melinda, Vivien, Aranka2023. december 02., szombat
Kultúra

Több száz program a Múzeumok Éjszakáján

National Geographic Magyarország

Hogyan énekelhetünk egyszerre két hangon, mi látható a bélyegen UV fény alatt, lehetne-e belőlünk jó időjárás-jelentő, hogyan fogjunk éjszaka denevért? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ szombaton a Múzeumok Éjszakáján. Bár ez az év (szinte) legrövidebb éjszakája, a gazdag programkínálat felejthetetlenné teheti: hát ne maradjunk otthon!

Európában több mint 1500 múzeum csatlakozott idén a múzeumok hosszú éjszakájához, amelyet a legtöbb országban május 20-án, tartottak, ezzel szemben a magyar múzeumok június 24-én Szent Iván éjjelén tartják. Mintegy 45 magyar város múzeuma, több száz programmal (folyamatos tárlatvezetések mellett, koncertek, tánc és rendhagyó programok) várja a látogatókat. Alább egy kis ízelítőt nyújtunk néhány érdekes programból.

Budapest: Bélyegmúzeum

Dudás Lászlóval, az egyik legtermékenyebb bélyegtervező grafikusművésszel való beszélgetés beavat a bélyegkészítés rejtelmeibe. A látogatók megnézhetik mindazt, ami csak ultraviola fény alatt látható a nyomdai csúcstechnikával készült bélyegeken.

Budapest: Egyetemi Könyvtár

Az ország legrégebbi folyamatosan működő könyvtárában ezen az éjszakán a látogatók XIV. – XVII. századi nyomtatványokat láthatnak, barangolhatnak a könyvtár eklektikus épületében – többek között olvasóktól jelenleg elzárt helyiségekben is. A gyermekek kipróbálhatják kódexmásoló tudásukat, iniciálét színezhetnek. Megtekinthető többek között a „Kódexeink világa” című kiállítás, dr. Vargay Zoltán intarziatábla-készítő tárlata, Magyar Ágnes festőművész legjobb munkái.

Budapest: Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum

A múzeum idén az ezerarcú Ázsiát és – állandó kiállításukhoz kapcsolódva – azokat a magyarokat helyezi középpontba, akik valamilyen módon Ázsia szerelmesei lettek. Az intézmény már délután négy órától interaktív gyermekprogramokkal várja a látogatókat, akik ezután megismerhetik többek között azt a különleges éneklési technikát, amely egyidejűleg két hang megszólaltatását teszi lehetővé. Este sor kerül a Zajti Gábor.Hopp Ferencről készült filmjének első nyilvános bemutatójára.

Budapest: Jövő Háza

Egész éjjel nyitva tart a Millenárison a Jövő Háza és a Csodák Palotája interaktív kiállítás. A kiállítás után bekapcsolódhatunk a kubai filmestbe, vagy megtekinthetjük többek között az Ezerarcú Portugáliáról, vagy a Budapestről (nem éppen turista perspektívából) készült fotókiállítást.

Budapest: Mezőgazdasági Múzeum

A Mezőgazdasági Múzeum különleges tárlatvezetéseket indít: a vártörténeti bemutatón például csónakkal viszik a látogatókat egy darabon, majd gyalogosan folytatják a barangolást. Éjféltől pedig fáklyás vezetés indul. A neves éjszakán megnyitják továbbá a korábban látogatók elől elzárt területet, a kerengőt is, ahol századfordulós kávéház áll majd.

Budapest: Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria egyik különlegessége az egykori Királyi Palota Habsburg Nádori Kriptája, amely a „C” épület földszinti kiállítóterméből közelíthető meg. A máskor csak előzetes bejelentkezéssel látogatható kriptát ezen az éjszakán azonban három alkalommal a látogatók is megtekinthetik. A kripta történetéről szakavatott vezető mesél.

Egy rendkívüli délelőtti program keretében a festeni vágyók is kiélhetik szenvedélyüket. A múzeum két ismert festménye, Benczúr Gyula: Budavár visszavétele és Csontváry Koszta Tivadar: A taorminai görög színház romjai című képe nyújtja – képletesen – egymás felé a kezét a múzeumba látogató fiatalok segítségével. A két kép egymással szemben van kiállítva a múzeum két szintjén. A vállalkozó kedvű gyerekek és fiatalok, de a szülők és nagyszülők is hatalmas papírra festve szinte meghosszabbíthatják egymás felé a műveket. A továbbfestések folytatódnak a lépcsőn is; így kerülhet képletes látványkapcsolatba a két híres alkotás. Az öntevékeny alkotók munkáját a GYIK Műhely tanárai segítik, irányítják.

A Budavári Palota egyik építészeti különlegessége a város fölé emelkedő kupola, ahonnan ezen a napon bárki gyönyörködhet a város látványában. Ez szokatlan perspektíva, hiszen a kupola az év többi napján zárva tart.

Budapest: Néprajzi Múzeum

A „népek konyháján” grúz, szerb, erdélyi, török, zsidó, ír, orosz, afrikai és örmény ételekből csemegézhetünk. A didzseridu kiállítás hangszereit nem csak megtekintetjük, de meg is hallgathatjuk, ugyanis rendszeres időközönként a dizseridusok megszólaltatják.

Budapest: Országos Meteorológiai Szolgálat

A meteorológia történetét bemutató előadás mellett megtekinthetjük azt a tévéstúdiót, ahol évek óta készülnek az időjárás-jelentések. A vállalkozó szellemű látogatók neves meteorológusok segítségével próbára is tehetik előadói tehetségüket.

Az érdeklődők egy élő meteorológiai munkaállomáson megtekinthetik, hogy milyen információk állnak rendelkezésre a szakemberek számára. Az előrejelző munkatárs interpretálásával pedig megtudható az is, hogy miként készülnek a prognózisok.

Budapest: Természettudományi Múzeum

Kitekintés a szemfedél alól címmel az érdeklődők előadást hallhatnak a múmiákról. Éjfélkor pedig nagy óracsörgés lesz, ezért a szervezők kérik, hogy mindenki vigyen magával egy (működő) weckert (felső korlát nincs).

Debrecen: Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum

Szombaton kerül először bemutatásra Szász Endre hét késői festménye a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban. A Déri Múzeumban komoly- és népzenei koncertek hallhatók, a múzeumok között pedig idegenvezetővel járhatjuk be belváros nevezetességeit.

Győr: Xantus János Múzeum

Fáklyafénynél látogatást tehetünk a Várkazamata-Kőtárban, illetve előadást hallhatunk a tibeti művészetről vagy a keltákról. A Xantus János Múzeum udvarán pedig “Népek tánca és zenéje” című program keretében több népzenei produkcióra is sor kerül.

Kecskemét: Bozsó Gyűjtemény, Cifrapalota

A nyári fesztivál részeként Szent Iván éjjelén mutatja be a vendégszereplésben Magyarországon lévő Szöuli Balett, Orff – Dragan Jerinkic Carmina Burana című darabját.

Ezen az estén az erotika jegyében megrendezett kiállításokat is látogathatnak az érdeklődők. A Bozsó Gyűjteményben, a Cifrapalotában és a Nemzetközi Kerámia Stúdióban zajló programokon bemutatnak egy parasztfehérnemű-gyűjteményt, és kiállítják Varga-Amár László erotikus grafikáit. Lesz nyilvános aktfestés, pajzán fotók és néprajzi tárgyak bemutatása, valamint a látogatók megismerkedhetnek két különleges égetési eljárással, a raku- és kokszégetéssel is.

Miskolc: Herman Ottó Múzeum

A rendezvény már délután, az első Fröccsfesztivál megnyitásával veszi kezdetét a Herman Ottó Múzeum előtt, ahol az érdeklődők a fröccskülönlegességek mellett megkóstolhatják a 2005. év nyertes pincészetének borait is. A Herman Ottó Múzeumban és a Miskolci Galériában a látogatókat tánc, zene és filmvetítés fogadja, természetesen a gyerekekről itt sem feledkeznek meg.

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

A Feszty-körkép egész este várja a látogatókat, de emellett kézműves vásár, szentiváni almasütés, koncert és táncház is lesz. A jövőnkről érdeklődhetünk a Megtud-lak jósdában, de lesz sámán szertartás, tűzugrás, parázsonjárás is.

Pécs: Természettudományi Múzeum, Régészeti Múzeum

Szakvezető segítségével denevér megfigyelésen és rovarcsapdázáson lehet részt venni.

A Régészeti Múzeum programja is a természetkedvelőknek szól, ugyanis éjjeli túrára invitálják az érdeklődőket a Jakab-hegyre, a vaskori földvár ill. a pálos kolostor romjaihoz

Sárospatak: Rákóczi Vár

Sárospatakon délután hat órakor három ágyúlövés adja majd hírül, hogy megkezdődött a Múzeumok Éjszakája. Ezután a reneszánsz táncházban folytatódik a szórakozás. A gyerekeket bábelőadás és történelmi játszótér várja. A “Főúri terítékek az Andrássyak asztalán” időszaki kiállításhoz kapcsolódóan különféle vadas ínyencségeket kóstoltatnak, de lesz filmvetítés és toronyzene is.

Szarvas: Körös-Maros Nemzeti Park

Idén a Körös-Maros Nemzet Park Igazgatóság is bekapcsolódik a rendezvénybe. A Körösvölgyi Látogatóközpontnál Szent Iván naphoz kapcsolódó hagyományokról, népszokásokról, hiedelmekről hallhatnak előadást az érdeklődök, este pedig csillagászati túra indul a Magyar Csillagászati Egyesület szakembereinek vezetésével.

Szeged: Móra Ferenc Múzeum

Szombat este ingyenes tárlatvezetéssel tekinthető meg a Munkácsy-kiállítás. A múzeum előtt pedig különböző korok divatját felvonultató divatbemutatóval egybekötött zenés-táncos szabadtéri rendezvények lesznek

Tapolca-Diszel: Első Magyar Látványtár Kiállítóháza

A múzeumok éjszakáján jazz koncerttel nyitják meg az Életöröm című kiállítást, amely erotika, szerelem, család, a születés csodája, az asztal, a munka és az „édes semmittevés” témakörben készült képzőművészeti alkotásokat, valamint a tárgyi és szellemi néprajz ide vágó, hihetetlenül gazdag anyagát (pl. szövegek, textíliák, bútorok, fazekas munkák) mutatja be.

Kapcsolódó oldal:

 • Múzeumok Éjszakája

 • Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

  Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

  A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

  Ötezer éves gátakat fedeztek fel

  Ötezer éves gátakat fedeztek fel

  Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

  Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

  Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

  A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

  Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

  Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

  Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

  Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

  Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

  Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

  National Geographic 2023. novemberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  18 780 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket