Mária, Emőke2023. december 08., péntek
Kultúra

Hetven éve tört ki a spanyol polgárháború

National Geographic Magyarország

Közel harminc év után megtörni látszik a „feledés egyezsége” Spanyolországban: a polgárháború kitörésének hetvenedik évfordulója alkalmával mintha egyre nyíltabban beszélne a szenvedésekről és a traumákról mindkét fél. A spanyol kormány most a levéltárakat is teljesen megnyitná, hogy a múlt feldolgozása megkezdődhessen.

1975-ben, Franco halálát követően Spanyolországban egy különös egyezség született, amely sokak szerint nagyban hozzájárult az átmenet békés mivoltához: megfogadták, hogy a diktatúra és az azt megelőző polgárháború rémtetteiről nem beszélnek. A hallgatási fogadalmat a Franco-diktatúrát elvető konzervatívok és a szocialisták egyöntetűen elfogadták, mondván egy sikeres és demokratikus Spanyolország csakis nyugalomban és békében fejlődhet ki. A spanyol polgárháború képe olyannyira elevenen élt még közel negyven évvel a kitörését követően is, hogy az elit inkább a jótékony feledésben, semmint a fájó és nehezen megvalósítható igazságtételben hitt.

Hivatalos megemlékezés nélkül

Csakhogy úgy tűnik, mindennek eljön egyszer az ideje. Éppen ma hetven éve tört ki az a polgárháború, amely egyes becslések szerint közel félmillió ember erőszakos halálát követelte, és amelyben tulajdonképpen egyáltalán nem volt győztes fél. Mind a felkelést kirobbantó Franco tábornok emberei, mind a civil lakosság, mind pedig a köztársaságpárti baloldaliak közül egyformán szedte áldozatait az értelmetlen vérontás. Ráadásul Franco hatalomra kerülését követően, a polgárháború lezárultával is kivégeztetett még ötvenezer embert.

A hozzátartozók elvesztése és a kínszenvedések, amelyeket egymásnak okoztak, mindkét oldalnak ugyanannyira fájt(n)ak. Bár az utóbbi időben Spanyolország egyre többet foglalkozik a polgárháború történéseinek feldolgozásával, hivatalos ceremónia nem lesz a szomorú évfordulón. A folyamat közel öt éve indult meg, amikor is a köztársaságpárti áldozatok leszármazottai civil kezdeményezések révén megpróbálták felkutatni tömegsírban elhelyezett felmenőiket. A családok célja annyi volt mindössze, hogy szüleik, nagyszüleik méltó nyughelyet kaphassanak. A Franco-párti áldozatok már a tábornok diktatúrája elején megkaphatták a végső tisztességet, Franco ellenségeitől azonban megtagadták a temetést.

Némi előrelépés

A civil kezdeményezéseket követően most már a spanyol kormány is lépni próbál a múlt feldolgozásának kérdésében: közel három évtizedes hallgatást követően a lehető legtöbb levéltárat meg kívánják nyitni a kutatók és nagyközönség előtt, hogy a történészek a polgárháborúról pontos képet adhassanak a jövő nemzedékének. A megnyitandó archívumok között nemcsak állami kezelésben lévő intézmények lennének, a magánarchívumokra is vonatkozna a törvény, ahogy a külföldi vonatkozó iratok is igen sok fontos dolgot tartalmazhatnak.

Az emigrációba vonult köztársaságpártiak feljegyzései, a szovjet kapcsolatokról árulkodó levelek mellett a Nemzetközi Vöröskereszt iratai is sok mindenről árulkodhatnak majd, hiszen ez utóbbi szervezet aktívan részt vett mindkét oldal sebesültjeinek ellátásában. Spanyolország egyik leghíresebb egyetemi városában, Salamanca-ban pedig egy olyan kutatóközpontot hozna létre a spanyol kormány, amely a polgárháborúval kapcsolatos minden iratot egy helyre gyűjtene össze.

Vitatott emlékmű

A leghevesebb vitát azonban Franco tábornok sírhelye válthatja ki: az elképzelések szerint a síremléket, ahol a diktátor mellett nemcsak a falangista mozgalom alapítója, Jose Antonio Primo de Rivera nyugszik, hanem igen sok névtelenül eltemetett köztársaságpárti és jobboldali katona is, a megbékélés emlékművévé alakítanák át. A sok névtelen halott, akiket egy helyre temettek el, akár valóban szimbolikus erőt adhatna a megbékéléshez, ám sokak szerint ehhez egyelőre még túl kevés idő telt el, az idősebb generáció számára pedig inkább a megosztás, semmint a megbékélés aktusa lenne az emlékmű funkciójának megváltoztatása.

 Franco síremléke

Franco síremléke

A The Guardian című brit napilap két túlélőt idéz beszámolójában: egyikőjük szerint Franco nem magának építette az emlékművet, hanem azoknak, akik Spanyolországért haltak meg, akik megakadályozták, hogy a szovjetek kezébe kerüljön az ország. Ezzel szemben Carmen Arrojo, akit köztársaságpártisága miatt Franco börtönbe vetett, azt mondja: az emlékmű már önmagában is provokáció, hiszen a helyén egykoron koncentrációs tábor állott, amelyet ráadásul a fogva tartott köztársaságpártiak kényszermunkája révén építettek fel. „Az emlékművet át kell alakítani múzeummá, hogy Franco rémtetteit mindenki megismerhesse” – nyilatkozta Arrojo a The Guardian-nek.

Mártírrá nyilvánítások

Spanyolországban kisebb ellenállást váltott ki az is, hogy missziós látogatását követően XVI. Benedek pápa közel másfélszáz áldozatot kíván mártírrá nyilvánítani, akik a polgárháború során igaz katolikusként haltak meg. Történészek szerint közel tízezer katolikus papot, testvért és apácát öltek meg a köztársaságpártiak 1936 és 1939 között, csakhogy a katolikus egyházban igen sokan még ma is Franco diktátor támaszát látják.

A Vatikánban egyébként éppen a múlt hónap végén jelentették be: megnyitják a vatikáni archívum azon részeit, amelyben az 1922 és 1939 közötti iratokat tárolják. XVI. Benedek pápa ezzel II. János Pál akaratát teljesíti be, noha a kritikusok szerint XII. Pius szerepére ezekből az iratokból nem fog fény derülni. Annál többet várnak azonban Spanyolországban az akták megnyitásától: azt remélik, hogy a spanyol polgárháború új aspektusaira derülhet fény a vatikáni levéltár részleges megnyitását követően.

Elveszett erőd nyomaira bukkanhattak Jeruzsálemben

Elveszett erőd nyomaira bukkanhattak Jeruzsálemben

A kutatók olyan cserepeket tártak fel, amelyek IV. Antiokhosz szeleukida király korára datálhatóak.

Bizánci érmére bukkantak Norvégiában

Bizánci érmére bukkantak Norvégiában

Hogy miként került a pénz Skandináviába, az kérdéses.

Visszafordíthatatlan régészeti károk keletkeznek Ukrajnában

Visszafordíthatatlan régészeti károk keletkeznek Ukrajnában

Fosztogatások, a védelmi állások kialakítása és bombázások fenyegetik a kulturális javakat.

Litkai Gergellyel, az ország legzöldebb humoristájával indultunk útnak

Litkai Gergellyel, az ország legzöldebb humoristájával indultunk útnak

Litkai Gergely az ország egyik legismertebb humoristája, aki köztudottan igen elkötelezett a fenntarthatóság iránt. De környezettudatossága vajon autózási szokásaira is kiterjed? Többek között erre kerestük a választ Gergővel, akit vezetés közben kérdeztünk.

Íme egy tökéletes telefon a fotózáshoz (X)

Íme egy tökéletes telefon a fotózáshoz (X)

A National Geographic magazin online kiadásának követői rendszeresen találkozhatnak az önök küldték rovat fotóival, olyan képekkel, amelyeket olvasóink készítettek, küldtek be. Kisebb túlzással, némi szerencse és érzék révén ma már bárkiből lehet természet- vagy éppen szociofotós, hiszen szinte mindenkinek a zsebében ott lapul egy-egy olyan kamera, amelyről évtizedekkel ezelőtt csak álmodoztak a profi fényképészek.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket